Παίζουν με τη φωτιά Σόιμπλε και Λαγκάρντ

Σημερα κρινεται η επομενη μερα της Ελλαδας

Εκκληση απο Μοσκοβισι να βρεθει λυση για να μην τιναχθει στον αερα η Ε.Ε.

Παίζουν με τη φωτιά Σόιμπλε και Λαγκάρντ στην εναγώνια προσπάθειά τους να εγκλωβίσουν την Ελλάδα σε μια απόφαση που δεν θα περιλαμβάνει ουσιαστικές παρεμβάσεις στο τεράστιο πρόβλημα του δημόσιου χρέους.

Ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών επιδιώκει με κάθε τρόπο να μεταθέσει τις αποφάσεις για το χρέος για μετά τις γερμανικές εκλογές και στην κατεύθυνση αυτή μηχανεύεται διάφορες εναλλακτικές λύσεις τις οποίες, βέβαια, απορρίπτει κατηγορηματικά ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.
Τα παιχνίδια των Σόιμπλε και Λαγκάρντ εξόργισαν ακόμα και τον ψύχραιμο Μοσκοβισί που αναγκάστηκε να παρέμβει την παραμονή της συνεδρίασης του Eurogroup, στέλνοντας μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση ότι δεν πρέπει να παίζουν με τη φωτιά.
Στην ίδια κατεύθυνση κινείται και η αποφασιστική στάση του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος έδωσε αυστηρές εντολές στον Ευκλείδη Τσακαλώτο να απορρίψει κάθε πρόταση που δεν θα περιλαμβάνει συγκεκριμένα μέτρα για τη μείωση του δημόσιου χρέους.

Ο πρωθυπουργός είναι αποφασισμένος να θέσει τους λεγόμενους εταίρους προ των ευθυνών τους, μεταφέροντας το επίμαχο ζήτημα στη Σύνοδο Κορυφής, παρά την κατηγορηματική άρνηση των Γερμανών που εκβιάζουν για μεσοβέζικη λύση από το Eurogroup.
Από την απόφαση του Eurogroup κρίνεται η επόμενη μέρα για την Ελλάδα. Μια ενδεχόμενη αρνητική απόφαση σημαίνει ότι οι θυσίες στις οποίες υποβλήθηκε ο λαός στα επτά εφιαλτικά χρόνια του μνημονίου, πάνε χαμένες και η χώρα θα συνεχίζει να σέρνεται ως επαίτης ζητιανεύοντας δόσεις σωτηρίας από τους δανειστές.

Αντίθετα μια απόφαση που θα περιλαμβάνει μέτρα για το δημόσιο χρέος, οδηγεί την Ελλάδα στις αγορές βάζοντας τέλος στο μαρτύριο των μνημονίων.

Παρέμβαση Μοσκοβισί

Να σταματήσουν να «παίζουν με τη φωτιά», στο θέμα της Ελλάδας, ζήτησε από τους θεσμούς, ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της Κομισιόν Πιερ Μοσκοβισί!

Όπως τόνισε σε συνέντευξή που παραχώρησε  στη γαλλική εφημερίδα «Le Parisien» η Ελλάδα έχει εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις της για το μνημόνιο και τώρα είναι η ώρα των εταίρων της να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους.  

Ο Επίτροπος, «φωτογραφίζει»  τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος βάζει εμπόδια στην συνολική συμφωνία, για να προστατέψει το πολιτικό συμφέρον της κυβέρνησής του, θυσιάζοντας την Ελλάδα, που την σπρώχνει σε ένα ακόμη χρόνο αβεβαιότητας!
Στη συνέχεια, ο Γάλλος τόνισε  ότι αυτό που εμπόδισε την επίτευξη συμφωνίας μέχρι σήμερα ήταν η έλλειψη εμπιστοσύνης, κυρίως από το ΔΝΤ και τη Γερμανία, σε σχέση με το αν η Ελλάδα είναι διατεθειμένη να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για την εξασφάλιση της βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους της.

Μετά την πρόοδο των τελευταίων ημερών ανοίγει ο δρόμος για την απεμπλοκή της βοήθειας των 7 δις ευρώ που θα επιτρέψει στην Ελλάδα να εξυπηρετήσει τον Ιούλιο τις δανειακές υποχρεώσεις της. Ο ίδιος προσέθεσε στη συνέχεια, ότι η Ευρωζώνη θα πρέπει να αποδειχτεί ικανή να λάβει σε μεσοπρόθεσμη βάση μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, με τη στήριξη του ΔΝΤ.

Μάλιστα επανέλαβε την θέση της Κομισιόν, ότι ζήτημα της εξόδου της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ δεν υπάρχει πια, τονίζοντας  ότι τον Ιούλιο του 2015 ο Σόιμπλε δεν την απέκλειε διότι εκτιμούσε ότι η Ελλάδα δεν καταβάλλει καμιά προσπάθεια για να προωθήσει διαρθρωτικές αλλαγές. Από τότε, η Ελλάδα κατέβαλε πολλές προσπάθειες και κανείς δεν μπορεί να την κατηγορήσει, τόνισε ο κ. Μοσκοβισί, προειδοποιώντας ταυτόχρονα ότι, αν δεν υπάρξει συμφωνία στις 15 Ιουνίου, θα δημιουργηθεί ένα «κενό» και «πολλές αναταράξεις».

Τέλος, ο κ. Μοσκοβισί,  κάλεσε όλες τις πλευρές ενόψει Eurogroup, «να δείξουν υπευθυνότητα» επισημαίνοντας ότι οι πάντες θα πρέπει να έχουν στο μυαλό τους ότι διακυβεύεται η τύχη ενός λαού και μίας χώρας που πλήττεται από ανεργία της τάξεως του 20% και η οποία στην περίπτωση των νέων φτάνει το 50%.

Υπενθύμισε επίσης ότι η φτώχεια διαρκώς αυξάνεται στην Ελλάδα δεδομένου ότι η χώρα έχασε κατά την περίοδο της κρίσης το 25% του ΑΕΠ της. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί, επισήμανε ο Π. Μοσκοβισί, υπογραμμίζοντας ότι στις 15 Ιουνίου θα πρέπει να δοθεί ένα μήνυμα εμπιστοσύνης που θα επιτρέψει την εφαρμογή των οικονομικών και κοινωνικών προγραμμάτων που οι Έλληνες έχουν ανάγκη. Στο ζήτημα της Ελλάδας ας μην παίζουμε πια με τη φωτιά, κατέληξε ο επίτροπος.

«Παράθυρο» για το χρέος ανοίγει το ΔΝΤ!

Δεν έχει κλείσει το θέμα το χρέους, λέει ο πρώτος αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Ντέιβιντ Λίπτον, σε συνέντευξη που έδωσε στην τηλεόραση του πρακτορείου Bloomberg! Μάλιστα ανοίγει παράθυρο για ουσιαστική συζήτηση στο συμβούλιο του Λουξεμβούργου, εκφράζοντας την ελπίδα ότι μπορεί να υπάρξει πρόοδος στο θέμα του ελληνικού χρέους στο αυριανό Eurogroup.

Συγκεκριμένα, είπε ότι το Ταμείο, προσέρχεται στην αυριανή συζήτηση με τη θέση που εκφράζει από καιρό, ότι το πρόγραμμα της Ελλάδας πρέπει να στηρίζεται σε δύο σκέλη: στις κατάλληλες πολιτικές και στην κατάλληλη παρέμβαση στο χρέος. Θεωρούμε, είπε, ότι για το πρώτο έχει γίνει πολλή πρόοδος.

Λίπτον:  Ελπίζουμε να υπάρξει πρόοδος για το χρέος

«Αυτό που μένει να συζητηθεί είναι το θέμα του χρέους και ελπίζουμε ότι μπορεί να γίνει πρόοδος σε αυτό στο Eurogroup», δήλωσε.
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τον τρόπο συμμετοχής του Ταμείου στο πρόγραμμα, τόνισε ότι από την πλευρά του, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, είναι ανοικτό σε κάθε προσέγγιση που έχει χρησιμοποιήσει. Μία διέξοδος, είπε, θα ήταν «να εγκρίνουμε κατ’ αρχήν το πρόγραμμα» και μετά «να αρχίσουμε πιο εντατικά, αφού θα έχει διευθετηθεί αποφασιστικά το θέμα του χρέους».

Διαπραγμάτευση για το χρέος παραμονή του Eurogroup!

Μπορεί το Βερολίνο, να προσπαθεί ενεργά να κλείσει το θέμα του χρέους, πριν καν ξεκινήσει το αυριανό συμβούλιο, όμως παραμονή του Eurogroup, οι πρωταγωνιστές της διαπραγμάτευσης, κάνουν προσπάθειες για την καλύτερη διατύπωση που ψάχνει η ελληνική πλευρά. Από σήμερα και με τη συμμετοχή της ελληνικής αποστολής, γίνεται η τελευταία συνάντηση προετοιμασίας με το ΔΝΤ στο Λουξεμβούργο. Ο  Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας, (ESM) ολοκληρώνει τα τελευταία στοιχεία και τις συγκεκριμένες αναφορές που έχει ζητήσει το ΔΝΤ.

Ο επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ στο Λουξεμβούργο

Η σύνθεση της ελληνικής αποστολής, φανερώνει ότι οι συζητήσεις θα περιλαμβάνουν σε σημαντικό βαθμό το χρέος, καθώς μαζί με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη, είναι και ο επικεφαλής του Οργανισμού Διαχείρισης του Δημόσιου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) Στέλιος Παπαδόπουλος.

Μία σύνθεση που όπως παραδέχονται και οι δανειστές, δείχνει ότι η συζήτηση θα επικεντρωθεί στις τελευταίες προσαρμογές, ώστε να επιτευχθεί ο απαραίτητος βαθμός συμφωνίας με το Ταμείο, πριν από την αυριανή συνεδρίαση.

Οι εναλλακτικές για το χρέος και η σύγκληση ESM – ΔΝΤ

Σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, έχουν γίνει προτάσεις και διάφορες εναλλακτικές ώστε να γεφυρωθεί η διαφορά στις εκτιμήσεις ανάπτυξης που έχουν ΔΝΤ και Ευρώπη, που είναι και το βασικό «αγκάθι» για την συμμετοχή του Ταμείου.   
Όμως παρά τις λύσεις που έχουν πέσει στο τραπέζι και μειώνουν την διαφορά των προβλέψεων στην μισή μονάδα του ΑΕΠ, το Βερολίνο δεν φαίνεται να θέλει να τις αποδεχτεί. Η μόνη λογική εξήγηση είναι ότι δεν θέλει να προχωρήσει η συμφωνία γιατί δεν εξυπηρετούν τις προεκλογικές σκοπιμότητες των Σόιμπλε και Μέρκελ.

Υπάρχουν λύσεις, αλλά ΕΕ και ΔΝΤ θέλουν διαζύγιο!

Αξιωματούχος της Κομισιόν, τόνισε ότι αν και  οι λύσεις για την χρηματοδοτική εμπλοκή του ΔΝΤ είναι απολύτως ρεαλιστικές, δεν πιστεύει ότι θα υπάρξει συμφωνία γιατί πλέον  Ευρωζώνη και ΔΝΤ θέλουν διαζύγιο στο θέμα του ελληνικού προγράμματος.

Πάντως αξιωματούχοι με γνώση των εξελίξεων, έλεγαν νωρίτερα σήμερα ότι η σύνθεση της ελληνικής αποστολής στο Λουξεμβούργο, αφήνει περιθώρια περισσότερο αισιόδοξων προβλέψεων για την απόφαση που θα πάρει αύριο το Eurogroup.

Συμφωνία στο Eurogroup και εκταμίευση της δόσης περιμένει το Βερολίνο

ΣΥμφωνα με εκπρόσωπο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, η Ελλάδα και οι δανειστές της θα έλθουν σε συμβιβασμό για την εκταμίευση της δόσης, ενώ δεν υπάρχουν εγγυήσεις ότι η Αθήνα θα λάβει ελάφρυνση χρέους. Συγκεκριμένα, στην τακτική ενημέρωση των εκπροσώπων του Τύπου της γερμανικής Κυβέρνησης ο  ίδιος εκτίμησε  ότι θα μπορέσουμε να συμφωνήσουμε σε ένα βιώσιμο συνολικό πακέτο. Απαντώντας  για τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, ξεκαθάρισε ότι η θέση της Γερμανίας παραμένει ότι τέτοια μέτρα μπορούν να αποφασιστούν μόνο μετά τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος το 2018 Κατά την χθεσινή τακτική ενημέρωση του Τύπου στο Βερολίνο, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών Γιρκ Βάισγκερμπερ δήλωσε ότι στην συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στο Λουξεμβούργο  «αναμένουμε να μπορέσουμε να συμφωνήσουμε σε ένα συνολικό και βιώσιμο πακέτο» ενώ ερωτηθείς για τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους για την Ελλάδα ο κ. Βάισγκερμπερ δήλωσε ότι η θέση της γερμανικής κυβέρνησης δεν έχει αλλάξει, ξεκαθαρίζοντας ότι τέτοια μέτρα μπορούν να συζητηθούν μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, το 2018.  Ουσιαστικά ο κ. Βάισγκερμπερ ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα για το χρέος, από τα όσα έχουν συμφωνηθεί τον Μάιο του 2016, όταν όλες οι πλευρές αποφάσισαν ότι η βιωσιμότητα του χρέους για την Ελλάδα θα εξεταστεί μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος το 2018, ενώ δεν συζητείται ούτε καν η «γαλλική πρόταση»  για σύνδεση του χρέους με την ανάπτυξη καθώς κάτι τέτοιο θα ισοδυναμούσε με ελάφρυνση χρέους, τουλάχιστον όπως το βλέπει το Βερολίνο.

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή