Καθαρή λύση στο Εurogroup ή σύγκρουση στη Σύνοδο Κορυφής

Αποφασισμένος να βάλει veto ο Αλέξης – Δεν πρόκειται να δεχθούμε απόφαση που δεν περιλαμβάνει το Δημόσιο χρέος, την ποσοτική χαλάρωση και δεν θα δρομολογεί την έξοδο της Ελλάδας στις Αγορές
ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΟΣ για όλα είναι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος διεκδικεί μια καθαρή λύση, που θα περιλαμβάνει και το δημόσιο χρέος, στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου.
Σε διαφορετική περίπτωση, η σύγκρουση στη Σύνοδο Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί μια εβδομάδα αργότερα, θεωρείται αναπόφευκτη με ό,τι συνεπάγεται μια τέτοια εξέλιξη, για την ίδια την Ευρωζώνη.
Στο μαραθώνιο επαφών, που έχει ο πρωθυπουργός με Ευρωπαίους ηγέτες, έχει ξεκάθαρες θέσεις, διατρανώνοντας παράλληλα την απόφασή του να μην δεχθεί μεσοβέζικες λύσεις, όπως για παράδειγμα τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα με αστερίσκους.
Το ΔΝΤ ή θα συμμετέχει ή θα φύγει από το ελληνικό πρόγραμμα, διαμηνύει ο πρωθυπουργός στους Ευρωπαίους ηγέτες.
Απόφαση που δεν περιλαμβάνει το δημόσιο χρέος, την ποσοτική χαλάρωση και δεν δρομολογεί την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές, δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτή, ακόμα και αν χρειαστεί η Ελλάδα να βάλει βέτο στη Σύνοδο Κορυφής, παραλύοντας τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε μια κρίσιμη περίοδο, ενόψει των εκλογικών αναμετρήσεων σε Γερμανία και Γαλλία.
Σύμμαχος του Αλέξη Τσίπρα είναι και ο γερμανικός Τύπος που σφυροκοπεί στην κυριολεξία τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος δεν διστάζει να χρησιμοποιεί έναν ολόκληρο λαό και να παίζει με το μέλλον μιας χώρας, για εσωκομματική κατανάλωση και πολιτική σπέκουλα.
Είναι η πρώτη φορά που ο γερμανικός Τύπος, αναγνωρίζει τις θυσίες που έκανε ο ελληνικός λαός και τις δύσκολες αποφάσεις που πήρε ο Αλέξης Τσίπρας, υλοποιώντας όλα τα προαπαιτούμενα, ενώ οι λεγόμενοι εταίροι δεν τήρησαν μέχρι τώρα καμία από τις δεσμεύσεις τους.
Για να ακυρώσει τα παιχνίδια ανάμεσα στον Σόιμπλε και την Λαγκάρντ, ο Αλέξης Τσίπρας διαμήνυσε με κατηγορηματικό τρόπο, ότι αν το ΔΝΤ έχει πρόβλημα με το πρόγραμμα, καλύτερα είναι να αποχωρήσει από τώρα για να μην δημιουργεί ανεπιθύμητες επιπλοκές.
Στο Βερολίνο ο Σόιμπλε, μετά και το σφυροκόπημα που δέχτηκε από το γερμανικό Τύπο, έχει ρίξει τους τόνους, προαναγγέλλοντας λύση στο Eurogroup.
Η αλλαγή στάσης του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, έχει σχέση με την απόφαση του Αλέξη Τσίπρα, να μην δεχθεί μεσοβέζικες λύσεις και να θέσει το θέμα στη Σύνοδο Κορυφής, προκειμένου να αναλάβει η ίδια η Άνγκελα Μέρκελ, τις ευθύνες της και να μην κρύβεται πίσω από τον Σόιμπλε.
Στη γραμμή που έχει χαράξει ο Αλέξης Τσίπρας, κινούνται, η Γαλλία, η Ιταλία, η Αυστρία, η Ισπανία και η Πορτογαλία.
Έχει διαμορφωθεί ένα ισχυρό μέτωπο, το οποίο στηρίζει το δίκαιο της Ελλάδας, για μια απόφαση, που θα ανοίγει το δρόμο για την έξοδο στις αγορές και θα σηματοδοτεί το τέλος των εφιαλτικών μνημονίων.
Σε κάθε περίπτωση ο Αλέξης Τσίπρας, βρίσκεται σε κατάσταση ετοιμότητας και είναι αποφασισμένος να μετατρέψει τη Σύνοδο Κορυφής σε κόλαση, αν δεν υπάρξει συμφωνία στο Eurogroup.
Η Ελλάδα έχει το δίκιο με το μέρος της και απαιτεί να τηρηθούν οι δεσμεύσεις και από την πλευρά των δανειστών, όπως ακριβώς προβλέπουν οι συμφωνίες.
Για το ζήτημα του χρέους, διαμορφώνεται στο εσωτερικό, μια εθνική γραμμή, παρά το γεγονός, ότι οι θέσεις που διατυπώνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι προσχηματικές.
Το αποτέλεσμα του Eurogroup, ή της Συνόδου Κορυφής, κρίνει το μέλλον της χώρας για τις επόμενες δεκαετίες.
Γι΄ αυτό ο πρωθυπουργός, αρνείται λύσεις, που θα υπονομεύουν το μέλλον της χώρας και θα οδηγούν σε νέα εφιαλτικά μνημόνια, όπως επιδιώκουν ο Σόιμπλε, το ΔΝΤ και κάποιοι ακραίοι υπερσυντηρητικοί κύκλοι στην Ευρώπη.
Μπαράζ επαφών
Μπαράζ επαφών ανάμεσα στα υψηλόβαθμα στελέχη των θεσμών που εξελίσσεται αυτές τις ημέρες στην καρδιά της Ευρώπης, έχει στόχο να επιτευχθεί μία δίκαιη και βιώσιμη συμφωνία στο επόμενο Eurogoup. Με τον χρόνο να μετρά αντίστροφα, τα τεχνικά κλιμάκια του ESM και άλλων θεσμών «ροκανίζουν» τα νούμερα του προγράμματος και αναζητούν την χρυσή τομή που θα φέρει την συμφωνία. Οι πρωταγωνιστές της διαπραγμάτευσης, βρίσκονται σε ανοιχτή γραμμή και Βερολίνο- Παρίσι και Αθήνα κάνουν αγώνα δρόμου, ώστε να επιτευχθεί συμφωνία για χρέος, πρωτογενή πλεονάσματα και την εκταμίευση της επόμενης δόσης.
Έτοιμη να πάει το θέμα στη Σύνοδο Κορυφής της 22 Ιουνίου είναι η κυβέρνηση, εάν δεν βγει λευκός καπνός, στο επόμενο Eurgoroup. Αν δεν τα κάνει πίσω ο κ. Σόιμπλε, ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, αναμένεται να ζητήσει πολιτική λύση. Από το κυβερνητικό επιτελείο, επισημαίνεται πως τώρα τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά από το 2015 και υπάρχουν συγκρίσεις.
«Καθαρή λύση» για την Ελλάδα ζητούν Γαλλία και Ιταλία
Την ώρα που η Άνγκελα Μέρκελ, φαίνεται να έχει αφήσει τον χειρισμό του θέματος στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, η Γαλλία επιμένει σε καθαρή λύση. Συγκεκριμένα, ο νέος Γάλλος Πρόεδρος, Μανουέλ Μακρόν, φέρεται να διαβεβαίωσε τον Πρωθυπουργός, ότι θα στηρίξει μέχρι τέλους την Ελλάδα που ζητά μία ξεκάθαρη λύση και για το ΔΝΤ και για το χρέος.
Μέσα σε αυτό το «καυτό» δεκαπενθήμερο, αναμένεται να πραγματοποιηθούν σημαντικές συναντήσεις που θα κρίνουν τη συμφωνία ή τη ρήξη στο Λουξεμβούργο. Τα ορόσημα της συμφωνίας, είναι σύμφωνα με πληροφορίες η έκτακτη τηλεδιάσκεψη του EuroWorking Group (EWG), που αναμένεται στις 6 Ιουνίου, το τακτικό EWG τρεις ημέρες αργότερα στις Βρυξέλλες (9 Ιουνίου) και οι επαφές που θα πραγματοποιήσει ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών προ της συνεδρίασης του συμβουλίου.
Τρέχουν να κλείσουν τα προαπαιτούμενα
Μπορεί τα καυτά θέματα που απασχολούν του Υπουργούς Οικονομικών της Ευρώπης, να είναι το χρέος και τα πλεονάσματα, αλλά υπάρχουν και σημαντικές εκκρεμότητες στο δημοσιονομικό πακέτο του 2018. Στη συμφωνία κυβέρνησης και θεσμών για το κλείσιμο της β’ αξιολόγησης υπάρχουν περί τις 140 προαπαιτούμενες δράσεις που πρέπει να γίνουν. Μερικές έχουν ήδη περάσει από τη Βουλή και άλλες χρειάζονται υπουργικές αποφάσεις. Από αυτά τα 115, έχουν εγκριθεί από τους Ευρωπαίους, ενώ μετά το Eurogroup, έμεναν σε εκκρεμότητα περί τα 25 ακόμα.
Οι 25 δράσεις πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί στο βαθμό που έχει ζητήσει η Ευρώπη, πριν το Eurogroup, ώστε να εγκριθεί η εκταμίευση της επόμενης δόσης. Ανάμεσα σε άλλα, το γερμανικό ΥΠΟΙΚ και το ΔΝΤ, φέρονται να επιμένουν σε ορισμένες διορθώσεις. Σε αυτό το πλαίσιο, εκκρεμούν μια σειρά από δευτερογενείς πράξεις, όπως οι διατάξεις για την αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού των εισφορών με βάση τα μικτά έσοδά τους, η γνωμοδότηση του κατά πόσο είναι συμβατή η περικοπή στις συντάξεις με το Σύνταγμα, οι παρεμβάσεις για την παράταση της «συνδρομής» των εφοπλιστών, τεχνικά θέματα για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, τα ΜΗΣΥΦΑ, και το νέο πλαφόν στο clawback στη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης.
Μεμονωμένα συμφέροντα δανειστών καθυστερούν τη συμφωνία!
Εσωτερικό έγγραφο που αποκαλύπτει η γερμανική εφημερίδα, Sueddeutsche Zeitung δείχνει ότι μεμονωμένα συμφέροντα δανειστών καθυστερούν την συμφωνία και αυτό οφείλεται στην διαμάχη που εξελίσσεται στις τάξεις των δανειστών. «Η Ελλάδα πρέπει να περιμένει επειδή εκείνοι συνεχίζουν να διαφωνούν», γράφει η εφημερίδα του Μονάχου.
Ανάμεσα σε άλλα οι Γερμανού, τονίζουν ότι «για να αποφευχθούν διπλωματικές αναταράξεις πρέπει να παραμείνει εμπιστευτικό το πως εκπροσωπούν τα συμφέροντά τους οι διαπραγματευόμενοι. Στους πολίτες σερβίρονται συμφωνημένες ειδήσεις οι οποίες αποσκοπούν στο να αποκρύψουν επιμελώς τις διαμάχες».
Μία πρακτική που συνεχίζεται και «στα 7 χρόνια της διαρκούς διαμάχης η πρακτική αυτή αγγίζει τα δημοκρατικά όρια».
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο συντάκτης, «μεμονωμένα συμφέροντα καθυστερούν την καταβολή των δόσεων, προκαλούν αναταραχή στις αγορές και εμποδίζουν την επιστροφή της Ελλάδας στην κανονικότητα».
Αισιόδοξος για «καλύτερη συμφωνία» ο Τσακαλώτος
Αισιόδοξος για την επίτευξη μίας καλύτερης συμφωνίας, στο Eurogroup του Λουξεμβούργου ( 15 Ιουνίου) εμφανίστηκε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, σε δήλωσή του από την Πρέβεζα. «Νομίζω ότι οι εξελίξεις μετά από το Eurogroup τις 22/5 που ειδικά σε εφημερίδες εκτός Ελλάδας και σε συζητήσεις που γίνονται από τους πολιτικούς των χωρών μελών της Ευρωζώνης, φαίνεται ότι ήταν σωστή η απόφασή μας να μην δεχτούμε αυτή τη συμφωνία και νομίζω ευελπιστούμε με καλούς όρους για μια καλύτερη συμφωνία», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών.
Στουρνάρας: Μονόδρομος
η έξοδος στις αγορές
«Η Ελλάδα έκανε ό,τι προβλεπόταν να κάνει. Αυτά όμως δεν αρκούν για να εξαλειφθεί η αβεβαιότητα και να κινηθεί ανοδικά η οικονομία. Οι εταίροι μας πρέπει να αναλάβουν και αυτοί την ευθύνη τους», τόνισε σε άρθρο του, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας.
Μάλιστα, αυτό πρέπει να γίνει από το επόμενο κιόλας Eurogroup! «Πρέπει να εξειδικευθούν όσο το δυνατόν περισσότερο τα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα για τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους, τα οποία, όπως έχει συμφωνηθεί πέρυσι, θα εφαρμοστούν μετά το τέλος του προγράμματος».
Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Στουρνάρας, ξεκαθαρίζει ότι «όλοι αντιλαμβανόμαστε σήμερα ότι η έξοδος στις αγορές μετά το τέλος του προγράμματος είναι μονόδρομος. Ουδείς, ούτε οι εταίροι ούτε η Ελλάδα, έχει διάθεση για άλλο μνημόνιο». Τέλος, στο άρθρο που δημοσιεύτηκε στην «Καθημερινή της Κυριακής», ο πρώην υπουργός Οικονομικών, ξεκαθαρίζει ότι «σε αυτό το κρίσιμο σημείο, περαιτέρω λάθη και οπισθοδρομήσεις δεν επιτρέπονται».
Σχετικά Άρθρα
Δείτε επίσης