Στην ανάγκη της Αθήνας να καλύψει της χρηματοδοτικές ανάγκες του Ιουλίου, ποντάρει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) για το κλείσιμο της συμφωνίας. Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε πηγή του ΔΝΤ στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNBC, η μεγαλύτερη εγγύηση πως η Ελλάδα και οι πιστωτές της, θα φτάσουν τελικά σε συμφωνία για το χρέος, είναι η επερχόμενη λήξη της προθεσμίας για την τακτοποίηση των υποχρεώσεών της. Πρακτικά, οι δανειστές πιστεύουν ότι επειδή τον Ιούλιο, λήγουν δύο ομόλογα της ΕΚΤ και η Ελλάδα θα πρέπει να καταβάλει περί τα 6 δις ευρώ, αυτό θα κάνει την κυβέρνηση να υποκύψει στις απαιτήσεις Σόιμπλε, ώστε να εγκριθεί η εκταμίευση της επόμενης δόσης του προγράμματος.
Παρά τις εντατικές διαβουλεύσεις, Ευρώπη, ΔΝΤ και Αθήνα δεν έχουν φτάσει ακόμα σε συμφωνία, για το χρέος. Σύμφωνα με το CNBC, ο αξιωματούχος που έχει γνώση των διαπραγματεύσεων, οι αποπληρωμές των δανείων της Ελλάδας προς πιστωτές της θα διασφαλίσουν το κλείσιμο συμφωνίας σε περίπου τρεις εβδομάδες. «Κάποιος πρέπει να κάνει κάποια υποχώρηση. Υπάρχει η πεποίθηση ότι θα επιτευχθεί συμφωνία σε τρεις εβδομάδες, λόγω της πίεσης χρόνου».
Παράλληλα, ευρωπαίος αξιωματούχος που και αυτός έχει γνώση των διαπραγματεύσεων υποστήριξε ότι «Είναι στόχος μας να φτάσουμε σε συμφωνία στις 15 Ιουνίου».
Όμως παρά την σιγουριά που δείχνει στις δηλώσεις του για συμφωνία στο θέμα του χρέους, ο αξιωματούχος του ΔΝΤ, αμφιβάλλει πως η Ελλάδα θα σταματήσει να είναι «οικονομικός πονοκέφαλος» για την ευρωζώνη. Όπως είπε σχετικά, «ας είμαστε ειλικρινείς, θα πάρει 20 χρόνια για να “φτιάξουμε” την Ελλάδα».
Με τους δανειστές, να μην συναινούν σε μία σημαντική μείωση του χρέους, αρκετοί οικονομολόγοι συμφωνούν πως η Ελλάδα θα χρειαστεί περαιτέρω αρωγή στο μέλλον, παρότι βρίσκεται εν μέσω της τρίτης διάσωσής της από το 2010. Επικαλούνται τη «δυσκαμψία» στην αγορά εργασίας και τα δημογραφικά στοιχεία, ως τα δύο κρίσιμα προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν. Ο ίδιος αξιωματούχος, δήλωσε σχετικά, ότι «ως οικονομολόγος θα συμφωνούσα, αλλά ως αξιωματούχος του ΔΝΤ δεν μπορώ. Δεν μπορούμε να πάμε στο συμβούλιό μας και να πούμε ότι εργαζόμαστε πάνω σε ένα πρόγραμμα, αλλά θα υπάρξει κι άλλο στο μέλλον (…) Το συμβούλιο θα έλεγε, πάρτε τώρα όλα τα απαραίτητα μέτρα, για να μην έχουμε άλλο πρόγραμμα στο μέλλον».
Μέσα σ’ όλα ψάχνουν τον Έλληνα Μακρόν
«Αν είχαμε έναν Έλληνα Μακρόν, θα μπαίναμε αυτή τη στιγμή», δήλωσε ο αξιωματούχος, του ΔΝΤ τονίζοντας την ανάγκη για μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα. Όλοι περιμένουν ότι το Ταμείο θα συμμετάσχει και επισήμως στο ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης καθώς αυτό είναι απαράβατος όρος για ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γερμανία και η Ολλανδία που έχουν δεσμευτεί απέναντι στους βουλευτές που ψήφισαν το 3ο πρόγραμμα ότι το ΔΝΤ θα συμμετάσχει, αλλά ακόμα δεν είναι σίγουροι οι όροι της συμφωνίας.