Κυβέρνηση: Δουλεύουμε για συμφωνία στις 15 Ιουνίου

Την πεποίθηση ότι στις 15 Ιουνίου θα υπάρξει μία συμφωνία η οποία θα καλύπτει το σύνολο των εμπλεκόμενων πλευρών και «δεν υπάρχει καμία περίπτωση να πάμε σε μία κατάσταση κρίσης, καμία περίπτωση να χρειαστεί να καταφύγουμε σε πολιτικές λύσεις άλλου τύπου (σ.σ. πρόωρες εκλογές)», εξέφρασε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος.
Σε τηλεοπτική συνέντευξή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διεμήνυσε ότι «ο στόχος στον οποίο δουλεύουμε όλοι είναι να υπάρξουν δοκιμαστικές έξοδοι στις αγορές, έτσι ώστε να προετοιμαστούμε διότι από τον Αύγουστο του 2018 θα πρέπει να αναχρηματοδοτούμε το χρέος μας από τις αγορές χρήματος». Διευκρίνισε δε, ότι «αυτός είναι διακηρυγμένος στόχος και του τρέχοντος προγράμματος και του συνόλου των πολιτικών δυνάμεων», ενώ διερωτήθηκε: «Νομίζετε ότι η Ευρώπη θέλει να πάρει στις πλάτες της άλλο ένα πρόγραμμα διάσωσης; Θεωρείτε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει το πολιτικό κεφάλαιο στην Ευρώπη για να οδηγηθούμε σε μια νέα αποτυχία του ελληνικού προγράμματος; Σας λέω, λοιπόν ότι κανένας δεν δουλεύει προς αυτή τη κατεύθυνση».
Ο κ. Τζανακόπουλος εκτόξευσε «πυρά» στην αξιωματική αντιπολίτευση χαρακτηρίζοντας «υποκριτική» τη στάση του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη. «Παρακολούθησα μια προσπάθεια και από την αντιπολίτευση και από αντιπολιτευτικά μέσα ενημέρωσης να δημιουργήσουν την αίσθηση ότι δήθεν ο πρωθυπουργός “υποχωρεί” και στη συνέχεια παρακολουθήσαμε επίσης μια κατασκευή της πολιτικής αντιπαράθεσης, όπου ο κ. Τσίπρας φαινόταν υποχωρητικός ενώ ο κ. Μητσοτάκης εμφανίστηκε ως εκείνος ο οποίος παίρνει στην πλάτη του τη μεγάλη μάχη για το χρέος. Αυτά νομίζω ότι δεν μπορεί να τα πιστέψει κανείς», είπε ο κ. Τζανακόπουλος. Στη συνέχεια τόνισε, ότι: «η πρώτη φορά που ο κ. Μητσοτάκης άνοιξε το στόμα του για το χρέος ήταν χθες. Είναι υποκριτική η στάση του κ. Μητσοτάκη, διότι συμμετείχε σε μια κυβέρνηση η οποία είχε αποδεχτεί πλεονάσματα περίπου 4,2% περίπου μέχρι το 2030, συμμετείχε σε μια κυβέρνηση η οποία θεωρούσε το χρέος βιώσιμο και ζητούσε πιστοποιητικά βιωσιμότητας για το ελληνικό χρέος. Εμείς καλέσαμε τον κ. Μητσοτάκη πάρα πολλές φορές, και στο Κοινοβούλιο, να πάρει θέση για το χρέος. Αντιθέτως, αυτό το οποίο έκανε η αξιωματική αντιπολίτευση και ο κ. Μητσοτάκης ήταν διαρκώς να υποστηρίζει τους δανειστές λέγοντας ότι πρέπει να παρθούν τόσα κι άλλα τόσα μέτρα και στη συνέχεια, όταν υπήρξε μια τεχνική συμφωνία, μας κατήγγειλε για τη συμφωνία στην οποία καταλήξαμε».
Παππάς: Το ΔΝΤ φαίνεται να δίνει ανοχή σε μη καθαρή λύση
Για πολιτικές σκοπιμότητες γύρω από την υπόθεση του χρέους έκανε λόγο ο υπουργός ψηφιακής πολιτικής Νίκος Παππάς λέγοντας ότι «τη στιγμή που φτάνει η συζήτηση στην αναδιάρθρωση του χρέους το ΔΝΤ υπαναχωρεί». Σε συνέντευξή στον ραδιοφωνικό σταθμό «247 88.6» είπε πως το ΔΝΤ «φαίνεται να δίνει ανοχή σε μια μη λύση» για να προσθέσει ότι «αν έχουμε μια υπαναχώρηση στο θέμα του χρέους το μόνο που μένει να κομίζει το ΔΝΤ είναι λάθη προς τους υπολογισμούς και επιμονή στα μέτρα λιτότητας».
Και πρόσθεσε ότι «η Ελλάδα χρειάζεται μια καθαρή λύση για το χρέος. Καθαρή λύση δεν θεωρούμε αυτό που προτάθηκε στο eurogroup αλλιώς θα το είχαμε αποδεχτεί» για να αφήσει αιχμές πως «κάποιοι επινοούν πρωτοσέλιδα για να στήσουν τις δικές τους ιστορίες». Ο κ. Παππάς είπε πως είμαστε ενώπιον μιας πολιτικής απόφασης και το γερμανικό υπουργείο οικονομικών λέει ότι δεν επιθυμεί λύση επειδή υπάρχουν οι γερμανικές εκλογές, αλλά εσωτερικές πολιτικές ανάγκες έχουν όλες οι χώρες.Τέλος, σχολιάζοντας τη στάση της ΝΔ είπε: «Επί Σαμαρά η θέση της ΝΔ για το χρέος είναι ότι αυτό είναι βιώσιμο. Σε αυτή την αντίληψη εμείς δεν συμφωνήσαμε ποτέ».
Βούτσης: Κύκλοι Σόιμπλε θέλησαν να επιβάλουν ανέντιμο συμβιβασμό
«Οι κύκλοι γύρω από το Γερμανό υπουργό Οικονομικών, θέλησαν να επιβάλλουν έναν ανέντιμο και αδιέξοδο συμβιβασμό. Εργαζόμαστε σωστά, ώστε να φτάσουμε σε έντιμη και ρεαλιστική συμφωνία. Μπορούμε βάσιμα να έχουμε προσδοκίες, γιατί φαίνεται ότι είναι οι λίγες οι απαντοχές για τη συνέχιση της επιβολής αυτής της αδιέξοδης πολιτικής».Αυτό ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, μιλώντας σε ανοικτή πολιτική εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ Δάφνης-Υμηττού. Αναφερόμενος στο κλείσιμο της αξιολόγησης ο πρόεδρος της Βουλής ότι «η αξιολόγηση του δεύτερου προγράμματος του τρίτου μνημονίου είναι μια σκληρή και ταυτόχρονα μια επιδεχόμενη βελτιώσεων συμφωνία, εφόσον συμπεριληφθεί το θέμα του χρέους, διότι διαφορετικά όπως είπε, δεν μπορούμε να μιλάμε για συμφωνία. Κι αυτό, συμπλήρωσε, γιατί δίνει την δυνατότητα για ενάμιση χρόνο από τώρα να υπάρχει ένας ανοικτός διάδρομος για την κοινωνία μας και κατ’ επέκταση για την κοινωνία. Δίνει τη δυνατότητα και με τη συμμετοχή της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης με την εφαρμογή επενδυτικών σχεδίων και την αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της Ελλάδας να διαμορφωθεί μια διαφορετική εικόνα. Μπορούμε βάσιμα να ελπίζουμε ότι η χώρα θα βγει από το πρόγραμμα, θα τελειώσουν τα μνημόνια, θα υπάρξουν οι πολιτικές και οι διεθνείς εγγυήσεις ώστε να μπορούν να αποκατασταθούν οι εργασιακές σχέσεις, και άλλα δικαιώματα τα οποία τσαλαπατήθηκαν αυτά τα χρόνια, αλλά για να γίνουν όλα αυτά θα πρέπει να ληφθούν μέτρα στο ζήτημα του χρέους».
Σχετικά Άρθρα
18/07/2025 - 17:40
Δείτε επίσης