Μάχη στην Ευρωζώνη για το χρέος!

Γιατί το γαλλικό έλλειμμα και το Ιταλικό χρέος εμποδίζουν την συμφωνία!
Σκοτεινά σχέδια δανειστών για συμφωνία δίχως χρέος! Μετά τους έντονους διαξιφισμούς στο Eurogroup της Δευτέρας, έπεσαν οι μάσκες και αποκαλύφθηκε ποιοι είναι έτοιμοι να θυσιάσουν την Ελλάδα, για να ικανοποιήσουν τις πρόσκαιρες οικονομικές και πολιτικές τους ανάγκες! Εκτός από τους Γερμανούς, που είναι γνωστή η θέση τους, ότι δεν θέλουν επέμβαση στο χρέος, πριν από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου, εναντίων της μείωσης του χρέους τάσσονται οι Σλοβάκοι, με τον υπουργό Οικονομικών Πίτερ Καζιμίρ και τις γνωστές απόψεις του, υπέρ της λιτότητας, όπως και οι Ισπανοί! Μάλιστα, ο υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας, κ. Λουίς ντε Γκίντος, φέρεται κατά τη διάρκεια του συμβουλίου να είπε για το χρέος «μην κάνετε άλλα δωράκια στους Έλληνες».
Μέσα σε αυτή την ομάδα, έχουν μπει και οι Φιλανδοί, που είναι η μόνη χώρα που έχει επιμείνει και επιτύχει να λάβει ειδικές εξασφαλίσεις για να δανείσει την Ελλάδα και θεωρούν ότι δεν χρειάζεται μείωση του χρέους, αν η κυβέρνηση επιβάλει σκληρή λιτότητα και επιτύχει υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα για δεκαετίες. Μπορεί αυτό να είναι εφιαλτικό σενάριο για την χώρα μας, αλλά οι ίδιοι έχουν το επιχείρημα ότι είχαν επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα 5,7% για 11 χρόνια, από το 1998 έως το 2008, οπότε θεωρούν ότι μπορεί να γίνει το ίδιο και στην Ελλάδα. Όμως φυσικά, η Ελληνική και η Φιλανδική περίπτωση είναι πολύ διαφορετικές για να υπάρξει κάποια παραγωγική σύγκριση.
Μετά από αυτό το «καυτό» Eurogroup, που φαίνεται να δίχασε την Ευρωζώνη, μεσολαβούν μόλις 20 ημέρες μέχρι το επόμενο κρίσιμο Eurogroup, που θα πραγματοποιηθεί στις 15 Ιουνίου, στο Λουξεμβούργο. Εκεί, αναμένονται οι αποφάσεις για χρέος, πλεονάσματα και εκταμίευση της δόσης!
Το τοπίο έχει αρχίσει να ξεκαθαρίζει μετά σχεδόν εννιάωρη συνεδρίαση του Eurogroup της Δευτέρας και στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος είναι εμφανής η διάθεση συγκεκριμένων κρατών μελών της Ευρωζώνης, που ακολουθούν την γραμμή Σόιμπλε, να επιμένουν σε συμφωνία με βάση πρόταση που κατατέθηκε στο τραπέζι αλλά δεν έδινε σαφή λύση στο πρόβλημα.
Μάλιστα, φαίνεται πως μεταθέτει τη λύση του προβλήματος στο μέλλον, χωρίς σαφή λύση η οποία έχει ήδη απορριφθεί από τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο.
Το σχέδιο αυτό, προέβλεπε ότι το ΔΝΤ θα συνέχιζε να παρακολουθεί το ελληνικό πρόγραμμα, αλλά η συμμετοχή του με δικό του μνημόνιο και χρηματοδότηση θα ενεργοποιείτο μόνον όταν θα άρχιζαν να εφαρμόζονταν αργότερα και σε κάθε περίπτωση μετά τις γερμανικές εκλογές τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους που θα είχαν συμφωνηθεί.
Αυτό δεν έδινε λύση στο πρόβλημα του χρέους, ενώ παράλληλα θα κρατούσε την Ελλάδα, μακριά από την ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και θα καθυστερούσε την έξοδο στις αγορές. Σχετικά με τις προϋποθέσεις για την ένταξη στο QE φέρεται να έχει επιβεβαιώσει και ο Μάριο Ντράγκι, ότι η πρόταση αυτή, δεν καλύπτει τους όρους της ΕΚΤ.
Με το ελληνικό στρατόπεδο, εντός της συνεδρίασης φέρονται να συστρατεύτηκαν στο πλευρό της Ελλάδας, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρούνο Λεμέρ και ο Ιταλός ομόλογός του Πιερ Κάρλο Πάντοαν. Αμέσως μετά την παρέμβαση του Ευκλείδη Τσακαλώτου με την οποία ζήτησε να βρεθεί μια πραγματική λύση που να ξεπερνά το πρόβλημα του ελληνικού χρέους, το ίδιο φέρονται να έπραξαν και ο Ιταλός υπουργός Κάρλος Παντοάν και ο Πορτογάλος Μάριο Σεντένο.
Ο ρόλος του ιταλικού χρέους 2,2 τρις ευρώ!
Εκτός από τις γενικότερες καλές σχέσεις, υπάρχουν πολύ πρακτικοί λόγοι που Ιταλοί και Γάλλοι, έχουν πάρει το μέρος της Ελλάδας, στο θέμα του χρέους. Πρώτοι οι Ιταλοί, που τον Μάρτιο, χτύπησε νέο ιστορικό ρεκόρ, φτάνοντας τα 2,26 τρις ευρώ, σημειώνοντας αύξηση ύψους 20,1 δισ. ευρώ σε σχέση με τον Φεβρουάριο! Μπροστά στο Ιταλικό, το ελληνικό χρέος, που στις 31 Μαρτίου, ήταν μόλις 326,5 δις ευρώ, είναι «πεντοδίφραγκα»!
Οι Ιταλοί, ποντάρουν στην μείωση του ελληνικού χρέους, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για μία αναδιάρθρωση και του δικού τους, αν χρειαστεί. Δεν ήταν τυχαία η δύλοση που είχε κάνει τότε ο υπουργός Οικονομικών Πάντοαν, όταν είχε πει ότι «μια χώρα με υψηλό χρέος δεν μπορεί να αναπτυχθεί με σταθερό τρόπο, αν δεν μειώσει το χρέος της». Κάτι το οποίο ισχύει το ίδιο και για την Ελλάδα.
Το Γαλλικό έλλειμμα και το σύμφωνο σταθερότητας
Η Γαλλία έχει σταθεί δίπλα στην Ελλάδα, μέσα στα χρόνια των μνημονίων, αλλά ο λόγος, δεν είναι μόνο τα «φιλελληνικά αισθήματα» των Γάλλων. Εκτός από τους πολλούς λόγους, που η Γαλλία, πρέπει να κάνει την ενδοευρωπαϊκή αντιπολίτευση στη Γερμανία και να διατηρεί τον ρόλο του δεύτερου πόλου της Ευρωζώνης, η οικονομία της δεν βρίσκεται και στην καλύτερη κατάσταση. Ένα από τα θέματα που την φέρνουν σε αντιπαράθεση με την Κομισιόν, είναι η τήρηση του Συμφώνου Σταθερότητας, κάτι που οι Γάλλοι δεν θέλουν να κάνουν, γιατί δεν θέλουν να στερήσουν «οξυγόνο» από την ανάπτυξη της οικονομίας τους. Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής (INSEE) η Γαλλία κατέγραψε το 2016 ελαφρώς υψηλότερο έλλειμμα από το προβλεπόμενο, στο 3,4% του ΑΕΠ. Η οδηγία της Κομισιόν, είναι το 2017, να μην ξεπεράσει το 3%, κάτι που για να γίνει, σημαίνει ότι οι Γάλλοι θα πρέπει να κάνουν σημαντικές περικοπές. Με το χρέος της να προσεγγίζει το 96% και να κινείται ανοδικά και τους υπόλοιπους δείκτες, να επιδεινώνονται με ανάλογους ρυθμούς, φαίνεται ότι μόνο οι Γερμανοί μπορούν να βγάζουν κέρδος, μέσα από την ευρωπαϊκή κρίση. Αυτό βλέπουν και οι Γάλλοι και κοντράρουν την οικονομική κυριαρχία τους, σε όλα τα μέτωπα.
Με τους ευρωπαίους διχασμένους, σημαντικό ρόλο έπαιξε η θέση που κράτησε το ΔΝΤ. Ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού του γραφείου, Πολ Τόμσεν ξεκαθάρισε ότι χωρίς σαφή δεδομένα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, ο ίδιος δεν θα μπορούσε ούτε καν να εισηγηθεί τη συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα. Σύμφωνα με πηγές από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, το Δ.Σ. του Ταμείου, είναι ανοιχτό στην πρόταση Σόιμπλε, με την προϋπόθεση ότι θα γίνει πιο αναλυτική στο θέμα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.
Σχετικά Άρθρα
Δείτε επίσης