Πηγές Βρυξελλών: Το θέμα της δόσης έχει τελειώσει, βέβαιη η έγκαιρη εκταμίευση

Δεν υπάρχει θέμα με την εκταμίευση της επόμενης δόσης προς την Ελλάδα, ξεκαθαρίζουν, μία μέρα μετά το Eurogroup, κύκλοι των Βρυξελλών. «Δεν θα υπάρξει κανένα δράμα για την Ελλάδα αυτό το καλοκαίρι. Η δόση θα εκταμιευθεί εγκαίρως», τόνισε προσθέτοντας ότι ως το Eurogroup της 15ης Ιουνίου θα βρεθεί ένας συμβιβασμός μεταξύ Ευρώπης  και ΔΝΤ, ο οποίος θα επιτρέψει την έγκριση της εκταμίευσης της επόμενης δόσης των δανείων προς την Ελλάδα.

 

Η εκταμίευση δεν αποφασίστηκε στο Eurogroup, καθώς δεν έχει επιτευχθεί ακόμα η συνολική συμφωνία. Μπορεί Ευρώπη και Ταμείο, να έχουν συμφωνήσει ότι το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2018 ως το 2022 θα κλειδώσει στο 3,5% του ελληνικού ΑΕΠ, αλλά οι στόχοι που βάζουν οι Ευρωπαίοι για τη συνέχεια, είναι τόσο υψηλοί, που έφεραν αντιδράσεις από  το ΔΝΤ.

 

Σύμφωνα με τους δανειστές, από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, μετά το 2022 τα πρωτογενή πλεονάσματα θα πρέπει να μειωθούν τουλάχιστον στο 1,5% του ΑΕΠ, ενώ οι Ευρωπαίοι θέλουν να τα κρατήσουν στα υψηλά των 2% και 2,5%.

 

Για το καυτό θέμα της ελάφρυνσης του χρέους, σύμφωνα με το ΑΠΕ, η ίδια πηγή, τόνισε ότι τα μέτρα που θα εφαρμοστούν μετά τη λήξη του ελληνικού προγράμματος (Αύγουστος 2018), είναι το κύριο θέμα. Το Ταμείο, θέλει να αποσαφηνιστούν τώρα και οι Ευρώπη να δεσμευτεί σε αυτά, στη βάση της απόφασης του Μαΐου του 2016.  Για το ΔΝΤ μεγαλύτερη σαφήνεια, σημαίνει συγκεκριμένη απόφαση για πόσα χρόνια θα επιμηκυνθεί η ωρίμανση των δανείων της Ελλάδας και η περίοδος χάριτος αποπληρωμής τους.

 

Αν και όπως τόνισαν οι αξιωματούχοι των θεσμών, υπήρξε πρόοδος στο Eurogroup, οι διαφωνίες παραμένουν στις βασικές παραμέτρους για την ανάπτυξη και τα πρωτογενή πλεονάσματα. Αυτό έβγαλε την πιθανότητα συμβιβασμού από το παράθυρο. Αν και εχθές συνεχίστηκαν οι διαφωνίες, όλες οι πλευρές Κομισιόν, Ελλάδα, ΔΝΤ, ακόμα και το Βερολίνο, έχουν δηλώσει ότι η τελική συμφωνία, είναι εφικτή με συμβιβασμό εντός των επόμενων τριών εβδομάδων, μέχρι το Eurogroup του Λουξεμβούργου, στις 15 Ιουνίου.

 

Συμφωνία μέσα σε τρεις εβδομάδες βλέπουν Ευρώπη και ΔΝΤ

Συμφωνία μέσα σε τρεις εβδομάδες βλέπουν Ευρώπη και ΔΝΤ.  Χωρίς συμφωνία για το χρέος, ολοκληρώθηκε λίγο μετά τα μεσάνυκτα το χθεσινό  Eurogroup καθώς Βερολίνο και Ταμείο, δεν μπόρεσαν να βρουν λύση για χρέος και πλεονάσματα, που να ικανοποιεί όλες τις πλευρές. Οι μεγάλες αποφάσεις, μετατέθηκαν για το επόμενο προγραμματισμένο συμβούλιο, που θα πραγματοποιηθεί στις 15 Ιουνίου στο Λουξεμβούργο.

Το πρόβλημα με τη δόση, δεν είναι γιατί έχουν γίνει μόνο 115 από τα 140   προαπαιτούμενα, αλλά γιατί πριν δώσουν έστω και ευρώ, θέλουν να έχει κλείσει η συμφωνία με το ΔΝΤ.  Ο αρμόδιος για τις πληρωμές, επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ τονισε μετά το Eurogroup, έμεινε χρόνος αλλά όχι αρκετός και ότι η εκταμίευση θα γίνει μόνο μετά τη συμφωνία.  Αυτή όπως αναφέραμε, αναμένεται στις 15 Ιουνίου και με δεδομένο ότι χρειάζεται περίπου ένας μήνας για τη γραφειοκρατία της εκταμίευσης, στους οποίους πρέπει να προστεθεί και όσος χρόνος χρειαστεί για να πάρει την απόφασή του το Δ.Σ. του ΔΝΤ, τότε είμαστε τσίμα- τσίμα, με τις ημερομηνίες των πληρωμών (17-20 Ιουλίου) όταν και θα πρέπει να καταβληθούν  6,3 δις ευρώ. 

Επίθεση στον Τσακαλώτο για τα περί απόσυρσης των μέτρων!

 

Μεγάλο παρασκήνιο είχε το Eurogroup!  Σύμφωνα με τις πληροφορίες των ανταποκριτών από τις Βρυξέλλες, οι Eυρωπαίοι υπουργοί, ήταν πυρ και μανία, με τις δηλώσεις Τσίπρα, ότι αν δεν μειωθεί το χρέος, τότε θα αποσυρθούν τα μέτρα που πέρασαν από την Βουλή.  Οι Ευρωπαίοι, νόμιζαν ότι η Ελλάδα θα πάρει τα μέτρα και για το χρέος… βλέπουμε. Όμως, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, αυτό δεν έγινε αποδεκτό από την ελληνική κυβέρνηση.  Οι πρώτες πληροφορίες έκαναν λόγο για «έκρηξη»  Τσακαλώτου όταν έπεσε στο τραπέζι η πρόταση για συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα χωρίς χρήματα και απόφαση για το χρέος μετά τις γερμανικές εκλογές!

Οι Γερμανοί ρίχνουν το φταίξιμο στην Αθήνα!
Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, μία ώρα πριν ολοκληρωθεί το Eurogroup (κατά τις 23:00) ο Ευκλείδης Τσακαλώτος συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Αλέξη Τσίπρα που του είπε να μην δεχθεί τη συμφωνία. Αυτό φέρεται, σύμφωνα με τους Γερμανούς να σήμανε και τη λήξη της συνεδρίασης, χωρίς απόφαση.

Από την άλλη πλευρά, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος δήλωσε σχετικά, ότι «σχεδόν τίποτε από όσα αναφέρθηκαν δεν είναι αλήθεια. Δεν δεχθήκαμε καμία πίεση για το ζήτημα των συλλογικών συμβάσεων. Το κείμενο το οποίο κατατέθηκε στο χθεσινό Eurogroup δεν αναφέρει μόνο το κλείσιμο της αξιολόγησης περιλαμβάνει και πρόταση για το ελληνικό χρέος η οποία δεν κρίθηκε επαρκής από μία σειρά χωρών στην Ευρώπη μεταξύ αυτών και της Ελλάδας».

 

Γερμανούς σε όλα τα αξιώματα της Ευρώπης, θέλει να βάλει το Βερολίνο!

 

Κυριαρχία της Ευρώπης, επιδιώκει η Γερμανία μέσω της τοποθέτησης Γερμανών αξιωματούχων, σε θέσεις κλειδιά! Ο μεγαλύτερος αντίπαλος που συνάντησε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, στην υλοποίηση της πολιτικής του σκληρού Ευρώ, είναι ο Ιταλός Διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι.  Η Ποσοτική Χαλάρωση και η χορήγηση άπλετης ρευστότητας προς  τον Ευρωπαϊκό Νότο, δεν αρέσει καθόλου στο Βερολίνο που παρά τις προσπάθειες του, δεν έχει καταφέρει να τα την τερματίσει.  Για να μην ξαναπέσει σε  άλλο «αντιδραστικό» τραπεζίτη, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ετοιμάζεται να βάλει τον δικό του άνθρωπο επικεφαλής της ΕΚΤ.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου,  τα σχέδια έχουν αρχίσει αν καταστρώνονται σε πολύ υψηλό επίπεδο, για τη διαδοχή του Μάριο Ντράγκι όταν λήξει η θητεία του (Οκτώβριος 2019) με στόχο ο νέος «καπετάνιος» του ευρώ, να είναι ο νυν  πρόεδρος της Κεντρικής Γερμανικής Τράπεζας (Μπούντεσμπανκ), ο  Γενς Βάιντμαν.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουν δημοσιεύσει το Spiegel και η εφημερίδα Handelsblad, η συζήτηση έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό και αν επαληθευτεί, αυτό θα σήμαινε  ότι ακόμα μία κορυφαία θέση εξουσίας εντός της Ευρωζώνης, θα ήταν στον έλεγχο ή τουλάχιστον στην επιρροή, της Καγκελαρίας.

Όμως, μπορεί οι Γερμανοί να βάζουν τα λεφτά, αλλά και τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κράτη δεν  πρόκειται να τους αφήσουν ανεξέλεγκτους, να κατακτούν την Ευρώπη, κομμάτι- κομμάτι. Αυτό σημαίνει, ότι είναι έτοιμοι να αντιμετωπίσουν τις αντιδράσεις που μπορεί να εκδηλωθούν από άλλες χώρες της ευρωζώνης, ιδιαίτερα από τον Νότο.  Ο κ. Βάιντμαν, είναι γνωστός για τις θέσεις του, κατά της  ποσοτικής χαλάρωσης και αν  τον δούμε να καλύπτει την θέση του Διοικητή της ΕΚΤ, όλα δείχνουν πως θα ενισχυθεί η τάση για περισσότερη λιτότητα στην Ευρώπη. Το «τέλος» της ρευστότητας θα ήταν μόνο η αρχή για στον δρόμο της μεταμόρφωσης του Ευρώ σε ένα νέο Μάρκο.

 

Τσακαλώτος: Εργαζόμαστε για συμφωνία σε 3 εβδομάδες

 

  Μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, έδωσε το στίγμα των όσων εξελίχθησαν, δίνοντας ελπίδα για συμφωνία μέσα στις επόμενες ημέρες. «Έχετε ήδη ακούσει τον πρόεδρο του Eurogroup καθώς και τους άλλους δύο εκπροσώπους των Θεσμών να δηλώνουν ότι σήμερα, κατά την ιδιαίτερα μακροσκελή συνάντηση την οποία είχαμε,  έχει σημειωθεί μεγάλη πρόοδος. Υπάρχει ευρεία συμφωνία ότι έχουμε προχωρήσει πολύ με την εφαρμογή του πακέτου πολιτικής, ότι η Ελλάδα έχει σεβαστεί τις δεσμεύσεις της. Όλοι οι θεσμοί, όλες οι πλευρές και τα κράτη μέλη συνεχάρησαν την Ελλάδα όσον αφορά  ποιότητα του πακέτου μεταρρυθμίσεων  και κανένας δεν αναμένει να υπάρξουν  προβλήματα σε αυτό το ζήτημα», ξεκαθάρισε ο υπουργός.

 

Στη συνέχεια, αναφερόμενος στο θέμα του χρέους, εξήγησε ότι «η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από το θέμα του χρέους το οποίο είναι πιο σοβαρό ζήτημα και άρα αφιερώσαμε σε αυτό το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου,. Θα θυμάστε όλοι ότι η συμφωνία ήταν ότι θα ξεκαθαρίσουμε τα μέτρα του χρέους τώρα, τα οποία θα ληφθούν στο τέλος του προγράμματος».

 

 Για την διαφωνία μεταξύ ΔΝΤ και Βερολίνου, ανέφερε ότι « είμαι αρκετά βέβαιος  ότι εφόσον όλες οι πλευρές προτίθενται να καταλήξουν σε ένα  συμβιβασμό, τότε η εξεύρεση λύσης μέσα στις επόμενες τρεις εβδομάδες πραγματικώς δεν είναι κάτι που κινείται πέραν των ορίων της ανθρώπινης ευφυΐας».

 

Συμφωνία τον Ιούνιο βλέπει ο Σόιμπλε

Συμφωνία σε τρεις εβδομάδες, βλέπει και ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Μετά το χθεσινό Ecofin, ο ίδιος τόνισε ότι οι προβλέψεις της ευρωζώνης είναι διαφορετικές από αυτές του ΔΝΤ για την Ελλάδα και αυτός είναι ο κύριος λόγος αδυναμίας επίτευξης ενός συμβιβασμού. Κατηγόρησε το Ταμείο,  ότι ήταν πολύ δύσκολος συνομιλητής ενώ παράλληλα αρνήθηκε ότι η γερμανική κυβέρνηση μπλοκάρει τη συμφωνία για την Ελλάδα. Απλώς επιμένουμε στους κανόνες είπε «Αυτό που θέλουμε είναι να τηρούνται οι κανόνες» σημείωσε και έσπευσε να προσθέσει ότι «οι γερμανικές θέσεις τυγχάνουν πάντα ευρείας στήριξης ανάμεσα στα μέλη του Eurogroup».

Ο ίδιος, επιμένοντας στην άποψή του ότι η παραμονή του ΔΝΤ είναι αναγκαία, επανέλαβε ότι διαφορετικά, όπως και στην περίπτωση μιας απόφασης για μεσοπρόθεσμες ελαφρύνσεις, θα πρόκειται για ένα νέο πρόγραμμα κάτι που χρειάζεται την έγκριση του γερμανικού κοινοβουλίου.

 

Τόμσεν: Χρειάζεται περισσότερος ρεαλισμός για το χρέος

Από την πλευρά του Ταμείου, ο  επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν, μιλώντας σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες, τόνισε ότι η Ελλάδα υιοθέτησε ένα πολύ ισχυρό πρόγραμμα, το οποίο θα επιτρέψει μια πιο φιλική προς την ανάπτυξη δημοσιονομική πολιτική.  «Είμαι βέβαιος ότι είναι ένα πακέτο μεταρρυθμίσεων, το οποίο το ΔΝΤ θα μπορούσε να το στηρίξει με ένα πρόγραμμα» ενώ το ΔΝΤ συμμετείχε στη συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο.

 

Στην συνέχεια, προσέθεσε ότι η διοίκηση του ΔΝΤ θα λάβει την απόφαση και «προκειμένου να προχωρήσουμε περαιτέρω, χρειάζεται ένα αξιόπιστο πακέτο ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους». Δεν έχουμε φτάσει ακόμα εκεί, διότι το ΔΝΤ θεωρεί ότι υπάρχει ανάγκη για «περισσότερο ρεαλιστικές υποθέσεις» και «μεγαλύτερη σαφήνεια». Τέλος, είπε ότι το ΔΝΤ δέχεται τις βασικές υποθέσεις της συμφωνίας του Eurogroup για το χρέος (Mαΐου 2016) αλλά ξεκαθάρισε πως τα μέτρα για το χρέος, ακόμα και αν είναι να εφαρμοστούν μετά τη λήξη του προγράμματος, θα πρέπει να συγκεκριμενοποιηθούν από τώρα.

 

Κομισιόν: Ώρα οι Θεσμοί να κάνουν πράξη τις δεσμεύσεις τους

Οι Ευρωπαίοι εταίροι πρέπει να επιδείξουν υπευθυνότητα και να τιμήσουν τις προσπάθειες του ελληνικού λαού δήλωσε από τις Βρυξέλλες ο εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς. Σύμφωνα με τον ίδιο, η Αθήνα έχει εφαρμόσει τις δεσμεύσεις της και «τώρα είναι η σειρά των εταίρων να πράξουν το ίδιο».

 

Ο ίδιος, δηλώνει αισιόδοξος ότι η επίτευξη συμφωνίας είναι «εφικτή», καθώς «το τέλος της αξιολόγησης είναι πολύ κοντά». «Καλούμε όλες τις πλευρές να δείξουν υπευθυνότητα και να τιμήσουν τις προσπάθειες της Ελλάδας και του ελληνικού λαού τους τελευταίους μήνες» κατέληξε, κάνοντας ειδική μνεία στη θετική συνεισφορά του προέδρου Γιούνκερ στο «κλείσιμο της συμφωνίας το συντομότερο δυνατό».

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή