Υφεσιακή παρένθεση στην αρχή του 2017

Το κλείσιμο της συμφωνίας και οι προοπτικές για ισχυρή ανάπτυξη το 2017

  Επιστροφή στην ύφεση, έστω και οριακά, δείχνουν τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η Ελληνική Στατιστική αρχή. Όμως, γιατί; Αφού και τις μεταρρυθμίσεις προωθούσαμε και ο λαός συνέχιζε να κάνει θυσίες. Γιατί η ελληνική Οικονομία έκανε ένα, έστω και μικρό πισωγύρισμα; Η απάντηση είναι απλή. Αναλύοντας τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, φαίνεται ότι κατέγραφε μείωση του ελληνικού ΑΕΠ το α’ τρίμηνο του 2017 της τάξης του 0,1% (σε σχέση με το δ’ τρίμηνο του 2016), ενώ σε σχέση με το αντίστοιχο α’ τρίμηνο του 2016, η οικονομία συρρικνώθηκε κατά 0,5%. Το πρώτο τρίμηνο του έτους και το τελευταίο δίμηνο του προηγούμενου, σημαδεύτηκε από μία χρονοβόρα διαπραγμάτευση κυβέρνησης- θεσμών, που δημιούργησε αβεβαιότητες στην Οικονομία, κράτησε μακριά τις επενδύσεις, πάγωσε σχεδόν κάθε θετική εξέλιξη στο θέμα των κόκκινων δανείων για τις τράπεζες και με λίγα λόγια, έβαλε στον πάγο γενικότερα την ελληνική Οικονομία, με αποτέλεσμα αντί να συνεχιστεί η αναπτυξιακή δυναμική, που είχε αρχίσει να διαμορφώνεται, να καταγράφεται ύφεση.  Σε κάθε περίπτωση, τα στοιχεία είναι προσωρινά και θα αναθεωρηθούν στις αρχές Ιουνίου, αλλά το «κλειδί» για μια καλύτερη πορεία μέσα στο 2017, είναι η συνέχιση της μεγάλης βελτίωσης και της ανεβασμένης ψυχολογίας στις αγορές, που έχει διαμορφωθεί μετά το κλείσιμο της προκαταρκτικής συμφωνίας, στο περιεχόμενο των μέτρων.

Το πλήγμα για την οικονομία, που έφερε η καθυστέρηση στην συμφωνία, ήταν γνωστό. Σήμερα, μάθαμε το πόσο μας «φρέναρε». Μάλιστα αυτή η εξέλιξη, έχει καταγραφεί και στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα που κατέθεσε στη Βουλή η κυβέρνηση μαζί με το πολυνομοσχέδιο, με τα μέτρα, όπου φαίνεται ξεκάθαρα ότι η ανάπτυξη για το 2017 έπεσε στο 1,8%, από τον στόχο για ανάπτυξη  2,7% που είχε μπει στον προϋπολογισμό.

Διόρθωση που έκανε και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όταν ανακοίνωσε τις εαρινές της προβλέψεις στις οποίες μείωσε την ανάπτυξη στο 2,1% για το 2017 και 2,5% για το 2018, από 2,7% το 2017 και 3,1% το 2018.

Το στοίχημα της κυβέρνησης, είναι τώρα με το κλείσιμο της συμφωνίας, να εκμεταλλευτεί το θετικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί και να δώσει στις τράπεζες τα εργαλεία που χρειάζονται για να μειώσουν τα κόκκινα δάνεια και να προχωρήσουν σε γενναίες ρυθμίσεις, κάτι που θα ήταν ανάσα για τον τραπεζικό κλάδο, αλλά και το σύνολο της αγοράς.  

 

Με το κλείσιμο της συμφωνίας, είτε γίνει στις 22 Μαΐου στις Βρυξέλλες, είτε γίνει στις 15  Ιουνίου στο Eurogroup του Λουξεμβούργου, η αγορά αναμένεται να αντιδράσει θετικά, τόσο σε μία ενδεχόμενη μείωση του χρέους, όσο και στην ένταξη την ποσοτική χαλάρωση, όπως και σε μία ενδεχόμενη δοκιμαστική έξοδο στις αγορές. Εξελίξεις για τις οποίες η πόρτα έχει ήδη ανοίξει και αν δεν μπουν νέα εμπόδια, αναμένεται να βοηθήσουν την Οικονομία όχι μόνο να αναπληρώσει τις απώλειες του ΑΕΠ, το πρώτο τρίμηνο, αλλά να υποστηρίξει μία ισχυρή ανάπτυξη εντός του 2017.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το δημοσιονομικό έλλειμμα αναμένεται να μειωθεί στο 1,2% του ΑΕΠ το 2017 και να διαμορφωθεί σε πλεόνασμα ύψους 0,6% το 2018. Το διαρθρωτικό πλεόνασμα αναμένεται να φτάσει στο 2,5% του ΑΕΠ το 2017 και στο 3,1% του ΑΕΠ το 2018. Ο πληθωρισμός αναμένεται να είναι 1,2% το 2017 και 1,1% το 2018.

Συντηρητικές προβλέψεις μείωσης του χρέους

 

Το μεγάλο αγκάθι της ελληνικής Οικονομίας παραμείνει το μεγάλο δημόσιο χρέος. Σύμφωνα με την Στατιστική Υπηρεσία, οι προβλέψεις για τη μείωση του δημόσιου χρέους είναι συντηρητικές και περιλαμβάνουν μείωση  από 179% το 2016 στο 178,8% του ΑΕΠ το 2017 και στο 174,6% του ΑΕΠ το 2018. Από το 2018 και μετά, το δημοσιονομικό πλεόνασμα και η ισχυρότερη ανάπτυξη του ΑΕΠ αναμένεται να βάλουν το χρέος σε πτωτική πορεία.
 

Σταθερή, αλλά αργή υποχώρηση της ανεργίας

Η ανεργία θα συνεχίσει να μειώνεται, αλλά με χαμηλούς ρυθμούς μεταβολής. Από το 23,6% του 2016 αναμένεται να μειωθεί στο 22,8% το 2017 και στο 21,6% το 2018.

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή