Έλληνες και ξένοι ερευνητές του κράτους θα μπορούν να συνδράμουν έρευνες σε άλλο κράτος της Ε.Ε.

Επισπεύδονται οι διαδικασίες δικαστικής συνδρομής για υποθέσεις με ποινικό αντικείμενο εντός Ε.Ε.- Μπορούν να στα σταλούν και τραπεζικά στοιχεία
Διαδικασίες εξπρές για ζητήματα δικαστικής συνδρομής και μετάβαση ελλήνων ερευνητών σε χώρα της ΕΕ (και τούμπαλιν βεβαίως) προβλέπει νομοσχέδιο για «την ενσωμάτωση στο ελληνικό δίκαιο της οδηγίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 3ης Απριλίου 2014 περί της ευρωπαϊκής εντολής έρευνας σε ποινικές υποθέσεις» που έθεσε σε δημόσια διαβούλευση ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής. Πρόκειται ουσιαστικά για την επέκταση του ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης και αποτελεί ουσιαστικά ένα ακόμα βήμα της ευρωπαϊκής ενοποίησης στις έρευνες μεγάλων υποθέσεων. Η καινοτομία είναι ότι πλέον θα μπορούν να μεταβαίνουν και να συμμετέχουν στις έρευνες που ζητεί το ένα κράτος υπάλληλοι του κράτους που υποβάλλουν το αίτημα.
Σύμφωνα με το νομοσχέδιο η Ευρωπαϊκή Εντολή Έρευνας (ΕΕΕ) είναι δικαστική απόφαση ή απόφαση την οποία επικυρώνει δικαστική αρχή κράτους μέλους της ΕΕ («κράτος έκδοσης») με σκοπό την εκτέλεση ενός ή περισσότερων συγκεκριμένων ερευνητικών μέτρων σε άλλο κράτος μέλος («κράτος εκτέλεσης») για τη λήψη αποδεικτικών στοιχείων». Η ΕΕΕ μπορεί να ζητεί άρση τραπεζικού απορρήτου προκειμένου να χορηγηθούν πληροφορίες για τραπεζικούς λογαριασμούς και λογαριασμούς σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, ενώ μπορεί να ζητηθεί και η άρση του απορρήτου τηλεπικοινωνιών (τηλεφώνων, διαδίκτυο, κ.λπ.).
Επίσης, είναι δυνατή η εξέταση μάρτυρα ή πραγματογνώμονα με εικονοτηλεδιάσκεψη ή άλλου είδους οπτικοακουστική μετάδοση. Όπως παράλληλα, προβλέπεται και εξέταση μάρτυρα, κ.λπ. σε τηλεφωνική διάσκεψη.
Ακόμη, προβλέπεται η προσωρινή μεταγωγή προσώπου που κρατείται σε άλλο κράτος μέλος της ΕΕ από αυτό που κρατείται, με σκοπό την συλλογή αποδεικτικών στοιχείων. Η προσωρινή μεταγωγή εκτελείται υπό την προϋπόθεση της επανόδου του μεταχθέντος εντός οριζόμενης προθεσμίας.
Ειδικότερα, η ΕΕΕ εκδίδεται:
«α) στο πλαίσιο ποινικής διαδικασίας που κινείται από δικαστική αρχή ή μπορεί να κινηθεί ενώπιόν της για αξιόποινη πράξη βάσει της νομοθεσίας του κράτους έκδοσης
β) στο πλαίσιο διαδικασίας που κινούν διοικητικές αρχές, όταν αυτή αφορά πράξεις που τιμωρούνται βάσει της νομοθεσίας του κράτους έκδοσης ως παραβάσεις κανόνων δικαίου και όταν η απόφαση της διοικητικής αρχής μπορεί να οδηγήσει σε δίκη ενώπιον δικαστηρίου που έχει δικαιοδοσία σε ποινικές υποθέσεις
γ) στο πλαίσιο διαδικασίας που κινούν δικαστικές αρχές, όταν αυτή αφορά πράξεις που τιμωρούνται βάσει της νομοθεσίας του κράτους έκδοσης ως παραβάσεις κανόνων δικαίου και όταν η απόφαση της δικαστικής αρχής μπορεί να οδηγήσει σε δίκη ενώπιον δικαστηρίου που έχει δικαιοδοσία σε ποινικές υποθέσεις και
δ) σε συνάφεια με τις διαδικασίες των περιπτώσεων α΄, β΄ και γ΄, οι οποίες αφορούν αξιόποινες πράξεις ή παραβάσεις που μπορούν να στοιχειοθετήσουν την ευθύνη ή να επισύρουν την τιμωρία νομικού προσώπου στο κράτος έκδοσης».
Αρμόδια αρχή για την έκδοση της ΕΕΕ στην Ελλάδα είναι:
α) κάθε δικαστική αρχή αρμόδια για τη λήψη ή συγκέντρωση των αποδείξεων και
β) κάθε άλλη αρμόδια αρχή, η οποία ενεργεί ως ανακριτική αρχή, υπό τον όρο ότι η ΕΕΕ που εκδίδεται από αυτή επικυρώνεται από τον αρμόδιο Εισαγγελέα.
Τέλος, προβλέπεται ότι οι αρχές που ασχολούνται με την εκτέλεση ΕΕΕ πρέπει να τηρούν τον εμπιστευτικό χαρακτήρα της (απόρρητο).
Σχετικά Άρθρα
Δείτε επίσης