Από τον Αύγουστο ξεκινούν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί ακινήτων!

Πλήρης εφαρμογή των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών από τον Αύγουστο! Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Θεόδωρος Μητράκος, τώρα βρίσκεται σε πιλοτική εφαρμογή, αλλά θα εφαρμοστεί πλήρως,  μέσα στον Αύγουστου και το τραπεζικό σύστημα, θα αποκτήσει ένα ακόμα όπλο για την μείωση των εξυπηρετούμενων δανείων.

 Κατά την τοποθέτησή του, σε συνέδριο για τα «κόκκινα» δάνεια, ανέφερε ότι τα πρώτα αποτελέσματα στο δεύτερο εξάμηνο του 2016, είναι ενθαρρυντικά.
Με τα κόκκινα δάνεια να αποτελούν το μεγάλο «αγκάθι» για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, που σηκώνει το βάρος του 1/9,  από το σύνολο των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, στο σύνολο της ευρωζώνης.

Οι τράπεζες, εκτιμούν ότι η μεγαλύτερες μειώσεις θα πραγματοποιηθούν μέσα στη διετία 2018-2019, μέσα από επιτυχημένες ρυθμίσεις δανείων. Ρυθμίσεις, που θα γίνουν με τέτοιο τρόπο, ώστε να προβλέπουν τις πραγματικές δυνατότητες αποπληρωμής των οφειλετών, ώστε τα δάνεια να μην ξανακοκκινίσουν μέσα σε λίγους μήνες όπως γινόταν στο παρελθόν.

Στο συνέδριο, τονίστηκε ότι θα γίνει μέσα από την αποκατάσταση της τακτικής εξυπηρέτησης δανείων που βρίσκονται τώρα σε καθυστέρηση, με το ποσό να εκτιμάται σε 30,8 δις ευρώ, από διαγραφές δανείων ύψους 13,9 δις ευρώ, και σε μικρότερο βαθμό, από ρευστοποιήσεις εξασφαλίσεων ύψους 11,5 δις ευρώ και μεταβιβάσεις δανείων ύψους 7,4 δις ευρώ.

Παρά την νέα γενιά ρυθμίσεων, αρνητική συμβολή αναμένεται να έχει η συσσώρευση νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων που θα φτάσει τα 30,4 δις ευρώ. Τώρα, τα δάνεια σε καθυστέρηση φτάνουν το 44,7%, ενώ ανά κατηγορία δανείων, χωρίζονται ως εξής:

    στεγαστικά41,5%,

    επιχειρηματικά 44,4%,

    καταναλωτικά, 54%.

Στα επιχειρηματικά δάνεια, σε καλύτερη κατάσταση, βρίσκονται τα δάνεια προς μεγάλες επιχειρήσεις σε ποσοστό 26,6% και σε δυσμενέστερη θέση τα δάνεια των επιχειρήσεων μικρού και μεσαίου μεγέθους σε ποσοστό 58,9%.  Τα δάνεια των πολύ μικρών επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών έχει «κοκκινίσει» το 68,3%.

Οι δοκιμασίες της αγοράς, έχουν επιδεινώσει το κλίμα σε όλους τους κλάδους της ελληνικής Οικονομίας, με τα υψηλοτέρα ποσοστά κόκκινων δανείων να καταγράφονται στο εμπόριο με ποσοστό 59,6%, στις  κατασκευές που βρίσκονται στην δεύτερη χειρότερη θέση με 54,7% και την πρώτη τριάδα, κλείνει ο κλάδος της  μεταποίησης με 46,4%.

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή