Παρασκευή, 18 Ιουλίου 2025

Μείωση της ανεργίας στο 13,5% μέχρι το 2021, στο σχέδιο της κυβέρνησης!

Μεγάλες αλλαγές στην αγορά την Εργασία και την ροή του χρήματος στην Ελλάδα, ετοιμάζει η κυβέρνηση, που μετά την συμφωνία, αναμένεται να επικεντρωθεί στην ανάπτυξη. Ο στόχος ξεκάθαρος, να επιστρέψει η ελληνική Οικονομία, σε μία σταθερή και διατηρήσιμη αναπτυξιακή τροχιά. Όμως σε αυτή την κατεύθυνση, υπάρχουν πολλοί δρόμοι. Ο γενικός γραμματέας Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων, Λόης Λαμπριανίδης, αποκαλύπτει μέσα από δηλώσεις του, το περίγραμμα του κυβερνητικού σχεδίου και δίνει το στίγμα για τα όσα πρέπει να περιμένουμε μετά την 22 Μαΐου.

Ο ίδιος δηλώνει ότι «η αλλαγή του αναπτυξιακού υποδείγματος είναι η βασική αρχή» για την ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας και την έλευση της ανάπτυξης και προτάσσει την μείωση της ανεργίας, ως έναν από τους βασικούς δείκτες επίτευξης του στόχου. Συγκεκριμένα, αναφέροντας ότι «οι θεσμοί προβλέπουν ότι η ανεργία θα μειωθεί στο 17,5% το 2021. Όμως, εμείς σκοπεύουμε να τους διαψεύσουμε, μειώνοντας την ανεργία το 2021 κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες, δηλαδή στο 13,5%», βάζει ψηλά τον πήχη, σε αναμονή μίας ακόμα διάψευσης των εκτιμήσεων που έχουν διατυπώσει οι θεσμοί.

Ιδιαίτερο ρόλο στην ανάπτυξη έχουν οι πετυχημένες επενδύσεις και τα κίνητρα που δίνονται για την προσέλκυση νέων. Ο ίδιος, αναφέρει ότι συνολικός προϋπολογισμός των επενδυτικών σχεδίων έχει αγγίξει τα 1,9 δις. ευρώ.

Συγκεκριμένα, ένα «τ55% των αιτήσεων αφορά επενδύσεις στη βιομηχανία. Σε αυτό πρέπει να συνυπολογιστεί ότι το 53,1% των επενδυτικών φορέων έχει αιτηθεί φοροαπαλλαγές, σε αντίθεση με το παρελθόν, οπότε δίνονταν αφειδώς επιχορηγήσεις» τονίζει.

Ένα ισχυρό ατού, αναμένεται να είναι στα χέρια του οικονομικού επιτελείου,  «η στροφή αυτή στις φορολογικές ελαφρύνσεις σημαίνει ότι θα ενισχύονται επιχειρήσεις οι οποίες διαπιστωμένα είναι κερδοφόρες, γεγονός που διασφαλίζει με τον καλύτερο τρόπο το δημόσιο συμφέρον».  Σε δήλωσή του στην εφημερίδα Αυγή, αναφέρει επ’ αυτού πως «το ένα τέταρτο των υπό ένταξη επενδυτικών σχεδίων είναι προϋπολογισμού έως 500.000 ευρώ», κυρίως μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που αποτελούν την ελπίδα για την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και αύξησης του ΑΕΠ, τα επόμενα χρόνια.

Ανάμεσα σε άλλα, ο Γεν. Γραμμ. των Επενδύσεων εξηγεί ότι «η ανάπτυξη, κυρίως σε αυτή τη συγκυρία, θα προέλθει από τη δημιουργία επενδύσεων εγχώριων και από το εξωτερικό, αλλά και από επενδύσεις με σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα».

Είναι μία στροφή από την υφεσιακή πορεία που είχε η Οικονομία τα τελευταία χρόνια και ο ίδιος ανέφερε πως τώρα, «περιμένω να εισέλθει στην ελληνική οικονομία πλήθος επενδυτών, μετά και το διαφαινόμενο πέρας της δεύτερης αξιολόγησης, γιατί μετά από ένα μακρύ διάστημα αποεπένδυσης υπάρχουν πολλοί που διαβλέπουν ευκαιρίες».

Κλείνοντας, αναφέρθηκε και στο καυτό θέμα της φυγής νέων επιστημόνων στο εξωτερικό, προαναγγέλλοντας  ευκαιρίες για τους  Έλληνες επιστήμονες που εργάζονται στο εξωτερικό να επιστρέψουν στην Ελλάδα. Όλα αυτά την ίδια στιγμή, που η χώρα μετράει πάνω από 350.000 έλληνες που έχουν μεταναστεύσει. Όμως εκτός από το φρένο στο «brain drain»  τόνισε πως σχεδιάζεται να δημιουργηθούν οι υποδομές, ώστε ακόμα και όσο εργάζονται στο εξωτερικό να συνδεθούν με την ελληνική οικονομία. «Κάτι τέτοιο θα συμβάλει στη συγκράτηση της φυγής των επιστημόνων και γενικότερα στον παραγωγικό μετασχηματισμό της χώρας προς μια κοινωνία της γνώσης», δήλωσε ο κ. Λαμπριανίδης.

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή