Τελειώνει ο εφιάλτης των μνημονίων

Με το κλείσιμο της αξιολόγησης – Μεγάλες ανατροπές σε οικονομία, πολιτική και κοινωνία
Το τέλος των εφιαλτικών μνημονίων και την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές δρομολογεί η ολοκλήρωση της αξιολόγησης που επιτεύχθηκε μετά από πολύμηνη και σκληρή διαπραγμάτευση. Πρόκειται για μια εξέλιξη που αποτελεί ορόσημο για τις πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις.
Ακόμα και ο καχύποπτος Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αναγκάστηκε σύμφωνα με όσα αποκάλυψαν χθες οι γερμανικές εφημερίδες να υποχωρήσει στο ζήτημα της απομείωσης του ελληνικού χρέους το οποίο ο Αλέξης Τσίπρας θεωρεί ως απαραίτητη προϋπόθεση για να εφαρμοστούν οι όροι της συμφωνίας. Τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης μιλάνε για υποχώρηση του Σόιμπλε ο οποίος αναγκάστηκε να δεχθεί τις ελληνικές θέσεις που είναι ταυτόχρονα και απαιτήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Ο Αλέξης Τσίπρας πολύ σύντομα θα έχει στα χέρια του μια συγκεκριμένη απόφαση για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα απομείωσης του χρέους ενώ προβλέπουν ότι μετά τις γερμανικές εκλογές θα ακολουθήσει γενναίο κούρεμα.
Ο πρωθυπουργός δρομολογεί ήδη μια σειρά από τολμηρές κινήσεις που θα βγάλουν τη χώρα από τον εφιάλτη των μνημονίων που οδήγησαν την πλειοψηφία του λαού στην εξαθλίωση, την ανεργία τη φτώχεια και την απώλεια συντάξεων και ιδιωτικής περιουσίας. Στην κατεύθυνση αυτή έχει επενδύσει στρατηγικά στην επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει στα μέσα Μαΐου στο Πεκίνο. Στο περιθώριο της Συνόδου θα έχει κρίσιμες διαπραγματεύσεις με γιγαντιαία επενδυτικά funds του Πεκίνου τα οποία έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την αγορά ελληνικών ομολόγων. Άλλωστε οι κινέζοι εμπιστεύονται την Ελλάδα και επενδύουν σε ζωτικούς τομείς της οικονομίας, όπως τον ΟΛΠ, την ενέργεια, τις ασφαλιστικές εταιρείες, ενώ δεν αποκλείεται πολύ σύντομα να εξαγοράσουν και μεγάλη συστημική τράπεζα. Το ταξίδι του πρωθυπουργού στην Κίνα και οι αποφάσεις του Eurogroup στις 22 Μαΐου βγάζουν την Ελλάδα από το τούνελ προκαλώντας μεγάλες ανατροπές σε όλα τα επίπεδα της δημόσιας ζωής.
Σε οικονομικό επίπεδο αποκαθίσταται ολοκληρωτικά η εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία και το τραπεζικό σύστημα. Επιταχύνονται μια σειρά από ιδιωτικοποιήσεις και επενδύσεις που θα προκαλέσουν θετικό σοκ στην αγορά. Γιατί δεν πρόκειται απλά για αλλαγή ιδιοκτησίας σε μεγάλες ΔΕΚΟ αλλά συνοδεύονται από γιγαντιαία επενδυτικά προγράμματα. Στο λιμάνι του Πειραιά οι πρόσθετες επενδύσεις που εξασφάλισε η κυβέρνηση το καθιστούν ένα από τα μεγαλύτερα διακομιστικά κέντρα στον κόσμο και πολύ σύντομα αναμένεται να εξασφαλίσει την 25η θέση από άποψη κατάστασης παγκοσμίως. Αντίστοιχες επενδύσεις εξασφάλισε η κυβέρνηση και από την κοινοπραξία που ανέλαβε την εκμετάλλευση του λιμανιού στη Θεσσαλονίκη. Το πέρασμα των εγκαταλελειμμένων περιφερειακών αεροδρομίων στη ΦΡΑΠΟΡΤ θα εκτοξεύσει στα ύψη την τουριστική κίνηση στα νησιά. Ανάσα στην οικονομία με τη δημιουργία πενήντα χιλιάδων θέσεων εργασίας αναμένεται να δώσει και η εκκίνηση του Ελληνικού. Η κυβέρνηση κατάφερε ήδη να ολοκληρώσει τα μεγάλα έργα υποδομής με την κατασκευή των μεγάλων αυτοκινητοδρόμων που είχαν εγκαταλειφτεί στην τύχη τους από τις κυβερνήσεις Παπανδρέου και Σαμαρά.
Οι ανατροπές που προκαλεί το κλείσιμο της αξιολόγησης επηρεάζουν άμεσα και τις πολιτικές εξελίξεις. Ο Αλέξης Τσίπρας έχοντας κερδίσει το μεγάλο στοίχημα να κρατήσει τη χώρα όρθια έχει μπροστά του 2,5 χρόνια πολιτικού χρόνου για να προχωρήσει σε ριζοσπαστικές τομές που θα συμβάλουν στη μείωση της ανεργίας και την καταπολέμηση της φτώχειας. Αντίθετα ο Κυριάκος Μητσοτάκης που είχε επενδύσει αποκλειστικά στην αποτυχία της κυβέρνησης να κλείσει την αξιολόγηση πέφτοντας στην παγίδα ακραίων ευρωπαϊκών κύκλων έχει μείνει μετέωρος και χωρίς αφήγημα. Εξ’ άλλου οι μεταρρυθμίσεις ολοκληρώθηκαν και μάλιστα σε χρόνο ρεκόρ από τον Αλέξη Τσίπρα. Αυτό το αναγνωρίζει όχι μόνο η ελληνική κοινωνία αλλά και ολόκληρη η Ευρώπη. Τα χρεωκοπημένα κόμματα της αντιπολίτευσης μέσα σε σαράντα χρόνια διακυβέρνησης δεν μπόρεσαν να κάνουν καμία απολύτως μεταρρύθμιση. Το μόνο που πιστώνονται οι δήθεν φιλελεύθεροι της ΝΔ είναι η ιδιωτικοποίηση της Ολυμπιακής που στοίχησε στο ελληνικό δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία όσο δύο ολόκληρα μνημόνια. Ο Αλέξης Τσίπρας είναι πλέον κυρίαρχος του παιχνιδιού οδηγεί το λαό και τη χώρα στην έξοδο από τα εφιαλτικά μνημόνια και βάζει υποθήκες για μια ακόμα τετραετία.
Άλλωστε το σύστημα των νταβατζήδων των μεσάζοντων και των κλεφτοεργολάβων στο οποίο είχε στηριχτεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρελαύνει καθημερινά από τους ανακριτές βαρύνεται με εκατοντάδες κακουργήματα για τη συμμετοχή στη λεηλασία του δημόσιου χρήματος έχοντας πάρει το δρόμο για τον Κορυδαλλό.
Ο πρωθυπουργός με δηλώσεις του χθες δεσμεύτηκε ότι το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης μας φέρνει πιο κοντά από ποτέ στην έξοδο από τα μνημόνια.
Θέτουμε ως στρατηγικό στόχο συνεχίζει ο πρωθυπουργός της διακυβέρνησής μας τη δίκαιη ανάπτυξη. Θέτουμε με αυτό τον τρόπο, τις βάσεις για την μείωση της ανεργίας και τη δημιουργία νέων αξιοπρεπώς αμειβόμενων και ποιοτικών θέσεων απασχόλησης.
Αυτός θα είναι και ο νέος μεγάλος εθνικός στόχος της μετά μνημονιακής εποχής στην πατρίδα μας: Να επουλώσουμε τις κοινωνικές πληγές της κρίσης, να ξανακερδίσουμε την εργασία με όρους αξιοπρέπειας και προοπτικής, να ξαναγυρίσουμε πίσω τους νέους μας που αναζητούν εργασία στο εξωτερικό, να ξαναδώσουμε ελπίδα και προοπτική στην ελληνική κοινωνία και ειδικότερα στη νέα γενιά.
Μεγάλες αλλαγές στην ελληνική Οικονομία, φέρνει η συμφωνία κυβέρνησης και δανειστών! Μετά τη σύναψη της τεχνικής συμφωνίας, για τη δεύτερη αξιολόγηση, που βρίσκεται στην τελική ευθεία, ανοίγει ο δρόμος για την έξοδο της χώρας από την επιτροπεία των μνημονίων! Το κείμενο θα περιλαμβάνει από την μία σκληρά μέτρα και από την άλλη τα αντίμετρα, που ήδη έχουν αποδεχθεί οι δύο πλευρές, όμως και μόνο η είδηση της συμφωνίας, θα είναι ένα ξεκάθαρο μήνυμα, προς αγορές και επενδυτές, ότι η Ελλάδα έχει μπει επιτέλους στο δρόμο εξόδου από τα μνημόνια και επιστρέφει στην κανονικότητα των αγορών. Το κλίμα που επικρατεί στο χρηματιστήριο και η σημαντική βελτίωση στη θέση των ελληνικών ομολόγων, δείχνουν ότι οι αγορές το έχουν «τούμπανο» και εμείς «κρυφό καμάρι», ότι επιτέλους μετά από επτά χρόνια λάθος μέτρων και εσφαλμένων εκτιμήσεων από τους δανειστές, τώρα ανοίγει η ελληνική πύλη, για τους επενδυτές και την Ανάπτυξη Αυτό, γιατί δεν υπάρχουν άλλα «βαριά» μέτρα.
«Με το κλείσιμο της β’ αξιολόγησης αφήνουμε τα δύσκολα πίσω μας»
Με την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, αφήνουμε τα δύσκολα πίσω μας και προχωρούμε σε μία σταθερή πορεία, χωρίς να υπάρχει κίνδυνος, να επιστρέψει η αβεβαιότητα, στις επόμενες δύο αξιολογήσεις που απομένουν.
Το χρηματιστήριο, που είναι ο δείκτης ψυχολογίας της αγοράς, βρίσκεται σε υψηλό 18 μηνών, στις 712,17 μονάδες. Τα επιτόκια των ελληνικών 10ετών ομολόγων, έχουν πέσει στο 6,34%. Μία ανάσα από το 4,4%, που είναι το επιτόκιο στόχος για την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές. Μία διαφορά που αναμένεται να καλυφθεί από την θετική επίδραση που θα έχει η ανακοίνωση της συμφωνίας για την τεχνική συμφωνία, η συμφωνία για την ελάφρυνση του χρέους, η συνολική συμφωνία με τη συμμετοχή του ΔΝΤ και φυσικά η συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα Ποσοτικής Χαλάρωσης της ΕΚΤ. Το τελευταίο, εκτιμάται ότι μπορεί να γίνει τον Ιούλιο, αν όλα πάνε σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, που έχουν θέσει κυβέρνηση και δανειστές. Κάθε μία από αυτές τις εξελίξεις είναι αρκετή για να βελτιώσει σημαντικά το κλίμα στις αγορές, για τους ελληνικούς τίτλους, αλλά όλα μαζί στρώνουν το δρόμο της επιστροφής στις αγορές εντός του 2018!
Νέα κείμενα συμφωνίας στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης
Τα καθαρογραμμένα κείμενα των θεσμών στα οποία υπάρχει συμφωνία, βρίσκονται στα χέρια της ελληνικής πλευράς. Στη χθεσινή συνάντηση που ξεκίνησε, από τις έξι παρά τέταρτο, το απόγευμα και ολοκληρώθηκε αργά το βράδυ, η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα, μαζί με τους εκπροσώπους των Θεσμών άνοιξαν τους καυτούς φακέλους, όπου ακόμα υπάρχουν διαφωνίες, με στόχο το κλείσιμο της συμφωνίας.
Τα επόμενα βήματα, μετά τη συμφωνία
Αν και τα εισιτήρια του «κουαρτέτου», είναι για την Παρασκευή, η εκτίμηση είναι ότι μετά τη συμφωνία η τρόικα θα αναχωρήσει από την Αθήνα την Τρίτη. Μετά την ολοκλήρωση του κειμένου της τεχνικής συμφωνίας (Staff Level Agreement- SLA) το ενδιαφέρον μετατοπίζεται στην ψήφιση των μέτρων από τη Βουλή, μέχρι τα μέσα του Μαΐου και τη διαπραγμάτευση Κομισιόν – ΔΝΤ για τα μέτρα μείωσης του ελληνικού χρέους. Στο άλλο καυτό θέμα, στο οποίο χρειάζεται συμφωνία ανάμεσα στους δύο δανειστές, είναι η χρονική διάρκεια που θα διατηρηθούν οι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα 3,5%, μετά το 2018. Σύμφωνα με πληροφορίες, το βασικό σενάριο, που αναμένεται να ακολουθήσουν οι δανειστές, είναι στόχο 3,5% για τέσσερα έτη. Το ύψος των στόχων (το 3,5%), μπορεί να μειωθεί ανάλογα με το πόσο αποφασιστικές θα είναι οι παρεμβάσεις των δανειστών στο ελληνικό χρέος. Όσο περισσότερο μειωθεί, τόσο μικρότερα πρωτογενή πλεονάσματα θα ζητηθούν από την Ελλάδα. Αυτό το δεύτερο σκέλος της διαπραγμάτευσης, αναμένεται να κορυφωθεί από τις 11-13 Μαΐου, όταν στο Μπάρι τις Ιταλίας, θα βρεθούν όλοι οι πρωταγωνιστές της διαπραγμάτευσης για να συμμετάσχουν στην Σύνοδο των G7. Θεωρείται πολύ πιθανό, στο περιθώριο της Συνόδου, να συνεδριάσει το Washington Group και σε αυτό το άτυπο συμβούλιο των δανειστών να επιτευχθεί και η πολυαναμενόμενη συμφωνία για το χρέος.
Νωρίτερα, στις 11 Μαΐου, υπάρχουν πληροφορίες, ότι θα πραγματοποιηθεί ένα έκτακτο EuroWorking Group, όπου οι επιτελείς των ευρωπαϊκών υπουργείων Οικονομικών θα ενημερωθούν για την τεχνική συμφωνία. Με εφαλτήριο, αυτή τη συνάντηση, αναμένεται να τρέξουν και οι εξελίξεις στο δεύτερο κομμάτι της διαπραγμάτευσης. Όλα αυτά πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί πριν από το Eurogroup στις 22 Μαΐου.
Σε αυτό το νέο γύρο μαραθώνιων διαβουλεύσεων οι δύο πλευρές, εξέτασαν τα τέσσερα ανοιχτά θέματα αλλά όχι και τον προσδιορισμό των πρωτογενών πλεονασμάτων για μετά το 2018, καθώς όπως ανέφερε κυβερνητικός αξιωματούχος, αυτό μένει κενό, διότι θα γίνει πακέτο με το χρέος στο Eurogroup της 22η Μαΐου.
Νωρίτερα, είχαν πραγματοποιηθεί προσυναντήσεις μεταξύ των δύο πλευρών, την ώρα που βρίσκονταν σε εξέλιξη οι πορείες για την εργατική πρωτομαγιά. Πηγές κοντά στη διαπραγμάτευση τόνιζαν ότι «τελειώσαμε όλους τους φακέλους. Δεν υπάρχει κάτι στο MOU ή στο MEFP που δεν έχουμε συζητήσει. Τώρα οι θεσμοί θα καθαρογράψουν όσα έχουμε συμφωνήσει». Από την αρχή, επισημάνε η ίδια πηγή, ότι υπάρχουν 4- 5 φάκελοι όπου δεν υπάρχει κανένα θέμα (παιδεία, υγεία, ενέργεια). Υπάρχουν τέσσερα με πέντε αρκετά σημαντικά ζητήματα και τέσσερα, πέντε μικρότερης σημασίας. Σε κάθε μεγάλο τομέα ένα θέμα είναι σημαντικό.
Όλα δείχνουν ότι η συμφωνία είναι κοντά, ενώ όπως επεσήμαναν πηγές κοντά στη διαπραγμάτευση, ενδέχεται ορισμένα θέματα να κλείσουν και εξ αποστάσεως. Τα «αγκάθια» εντοπίστηκαν από την αρχή, κυρίως στις περικοπές των συντάξεων, με πληροφορίες να αναφέρουν ότι η διαφορά στο συγκεκριμένο θέμα, είναι το πλαφόν περικοπής των συντάξεων το οποίο στα αρχικά κείμενα των μνημονίων είχε οριστεί στο 22%. Επίσης, στα δύσκολα θέματα ήταν και κάποια δημοσιονομικά ζητήματα που είχε βάλει στο τραπέζι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, όπως τα μέτρα 450 εκατ. ευρώ για την κάλυψη του μνημονιακού στόχου, το 2018 και ζητήματα που αφορούν στο εργασιακό στις ιδιωτικοποιήσεις αλλά και στο Δημόσιο.
Οι Έλληνες υπουργοί και οι αξιωματούχοι των θεσμών, εργάζονται με υπερεντατικούς ρυθμούς τόσο στα τεχνικά ζητήματα, που έχουν δημοσιονομικές επιπτώσεις, όσο και σε αυτά με πολιτική χροιά. Στα τελευταία, ανήκει και το θέμα με τους συμβασιούχους του Δημοσίου. Σχετικά, στέλεχος του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης είχε αναφέρει μετά τη συνάντηση ότι « υπάρχουν 2- 3 σημεία, τεχνικά κατά κύριο λόγο, που θα ανταλλάξουμε σήμερα κείμενα, πιθανόν και μέσω e-mails. Αφορούν στη μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης, κινητικότητα, αξιολογήσεις, τα πάντα. Υπάρχουν και σημεία που έχουν λίγο πολιτική χροιά και δημοσιονομικό αντίκτυπο».
Σχετικά Άρθρα
28/07/2025 - 19:06
28/07/2025 - 18:43
Δείτε επίσης