Ήρθε η ώρα και του Γιάννη Διώτη για την περιβόητη λίστα Λαγκάρντ. Σήμερα επρόκειτο να ξεκινήσει η δίκη του πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ και πάλαι ποτέ εισαγγελικού λειτουργού, στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, για τους χειρισμούς του στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ. Ο άνθρωπος που θεωρήθηκε ως εξολοθρευτής της 17Ν και αμαύρωσε το όνομα του εμπλεκόμενος σε μια υπόθεση με πολλά κενά και πολύ περισσότερα ερωτήματα, κατηγορείται για κακουργηματική απιστία σε βάρος του Δημοσίου, καθώς δεν αξιοποίησε τη δυνατότητά του, να αντλήσει στοιχεία από τη λίστα και να ασκήσει φορολογικούς ελέγχους. Η δίκη Διώτη είναι η τελευταία στη σειρά ως προς την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ, καθώς ο κ. Ιωάννης
Καπελέρης, επίσης επικεφαλής του ΣΔΟΕ κατά το παρελθόν, έχει απαλλαγεί σχετικά, και ενώ έχει ήδη ολοκληρωθεί – σε επίπεδο Αρείου Πάγου (Ειδικό Δικαστήριο) – η δίκη του πρώην υπουργού Οικονομικών κ. Γιώργου Παπακωνσταντίνου.
Η δίκη Διώτη αναμένεται να δώσει νέα διάσταση στην υπόθεση: ο βασικός κατηγορούμενος ήταν παράλληλα μάρτυρας στο Ειδικό Δικαστήριο, αλλά είχε ζητήσει να μην καταθέσει επειδή εκκρεμούσε η δική του παραπομπή. Το Ειδικό Δικαστήριο είχε απορρίψει το αίτημα του, και ο κ. Διώτης είχε τότε ισχυριστεί ότι ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου δεν του παρέδωσε το επίμαχο «usb», με τα ονόματα των καταθετών της λίστας Λαγκάρντ, προτού αποχωρήσει από το υπουργείο Οικονομικών. Είχε πάντως αποφύγει να απαντήσει σε ερωτήσεις νευραλγικές για την υπόθεση.
Παρών στο δικαστήριο, ήταν ο και ο πρώην υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος μάλιστα ζήτησε από το δικαστήριο να καθυστερήσει λίγη ώρα η έναρξη της δίκης μιας και είχε μια σοβαρή δουλειά στο γραφείο του. Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είναι μάρτυρας στην υπόθεση αφού είναι εκείνος που παρέλαβε το στικάκι από τον Διώτη και φυσικά επί μακρόν δεν το κοίταξε καν και φυσικά δεν ασχολήθηκε ποτέ με τη λίστα Λαγκάρντ. Το δικαστήριο (όχι για το χατίρι του Βενιζέλου φυσικά) δεν ξεκίνησε τη διαδικασία διότι προηγούνταν άλλες υποθέσεις στο πινάκιο και τελικά η διαδικασία διεκόπη για τις 29 Οκτωβρίου.
Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα ο κ. Διώτης δεν αξιοποίησε τη λίστα Λαγκάρντ, στην οποία περιλαμβάνονταν άνω των 2000 ονομάτων Ελλήνων καταθετών στο υποκατάστημα της τράπεζας HSBC στη Γενεύη, προκειμένου να αντλήσει στοιχεία και να προχωρήσει σε φορολογικούς ελέγχους. Το συμβούλιο Εφετών έκρινε με βούλευμά του (44/2015) ότι πρέπει να παραπεμφθεί σε δίκη ενώπιον Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας για το κακούργημα της απιστίας. Η κατηγορία αφορά στον τρόπο που χειρίστηκε την υπόθεση της λίστας Λαγκαρντ ως επικεφαλής του ΣΔΟΕ με τα μέλη του δικαστικού συμβουλίου να υιοθετούν την σχετική πρόταση του εισαγγελέα Εφετών Μανώλη Δράκου. Αντίθετα, ο πρώην εισαγγελικός λειτουργός με το ίδιο βούλευμα απαλλάσσεται από το αδίκημα της καταστροφής εγγράφου από υπάλληλο με σκοπό τον πορισμό αθέμιτου οφέλους ή βλάβης τρίτου κατά του ελληνικού δημοσίου.
Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα ο Ι. Διώτης δεν αξιοποίησε τη λίστα Λαγκάρντ, στην οποία περιλαμβάνονταν άνω των 2000 ονομάτων Ελλήνων καταθετών στο υποκατάστημα της τράπεζας HSBC στη Γενεύη, προκειμένου να αντλήσει στοιχεία και να προχωρήσει σε φορολογικούς ελέγχους. Με το βούλευμά τους τα μέλη του δικαστικού συμβουλίου απορρίπτουν μάλιστα τον ισχυρισμό του Ι. Διώτη ότι η επίμαχη λίστα αποτελούσε παράνομο υλικό και δεν μπορούσε να αξιοποιηθεί. Διαφορετική ποινική μεταχείριση επιφυλάσσουν το συμβούλιο στον Ιωάννη Καπελέρη, προκάτοχο του Ιωάννη Διώτη στο ΣΔΟΕ. Με το βούλευμα που εξέδωσαν «σβήνουν» τις κατηγορίες σε βάρος του Γιάννη Καπελέρη καθώς οι δικαστές δέχονται ότι δεν έλαβε ποτέ ολόκληρη τη λίστα Λαγκάρντ, ούτε εντολή να διενεργήσει έλεγχο. Υπενθυμίζεται ότι η επίμαχη λίστα στάλθηκε από την τότε υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας, Κριστίν Λαγκάρντ στον Έλληνα ομόλογο της Γιώργο Παπακωνσταντίνου με στόχο να αξιοποιηθεί και να εντοπιστούν μεγαλοκαταθέτες που έβγαλαν χρήματα στο εξωτερικό χωρίς αυτά να έχουν φορολογηθεί.
Η λίστα ωστόσο αυτή, όχι μόνο έμεινε αναξιοποίητη αλλά ο πρώην υπουργός της κυβέρνησης του Γιώργου Παπανδρέου καταδικάστηκε διότι ότι αφαίρεσε από αυτή τα ονόματα τριών συγγενικών του προσώπων με καταθέσεις συνολικού ύψους 1,2 εκατ. ευρώ με σκοπό να βοηθήσει την πολιτική του εικόνα! Αξία έχει βέβαια να θυμίσουμε ότι η λίστα και επι Βενιζέλου έμεινε στα αζήτητα ενός γραφείου.