Ως άλλος «Καμικάζι» ταξιδεύει… για την γειτονιά των αγγέλων ο σπουδαίος ηθοποιός Στάθης Ψάλτης

Από το βράδυ της Κυριακής, ο καλλιτέχνης που έγραψε εποχή στον κινηματογράφο με τις αστείρευτες ατάκες του και χάρισε το γέλιο σε γενιές Ελλήνων, μεταφέρθηκε εσπευσμένα στην εντατική, καθώς οι θεράποντες ιατροί του στο «Αντικαρκινικό Νοσοκομείο «Άγιος Σάββας», έκριναν ότι χρήζει διασωλήνωσης, μετά από ένα μήνα νοσηλείας.

Έφυγε σήμερα στις 14.25, ως άλλος «Καμικάζι»…. για την γειτονιά των αγγέλων, στα 66 του χρόνια, ο σπουδαίος κωμικός ηθοποιός Στάθης Ψάλτης! Η κηδεία του θα γίνει δημόσια δαπάνη από τον Δήμο Ζωγράφου στο Κοιμητήριο Ζωγράφου την Δευτέρα 24 Απριλίου στις τρεις ( 15.00) το μεσημέρι.

Το θαύμα που όλοι περίμεναν δεν έγινε μιας και, σύμφωνα με όσα έχουν πει οι γιατροί η ζωή του κρεμόταν από μια κλωστή. Η μάχη που έδινε εδώ με την επάρατη νόσο ήταν πολύ σκληρή. Αν και αρχικά η πάλη με τον καρκίνο του πνεύμονα ήταν ελεγχόμενη, τελικά έγινε άνιση όταν εντοπίστηκαν μεταστάσεις. Τα τελευταία δε χρόνια οι ειδικοί αναφέρουν ότι τα περιστατικά της μορφής αυτής του καρκίνου έχουν αυξηθεί, με το κάπνισμα να ευθύνεται σχεδόν για το 85% των νεοπλασμάτων του πνεύμονα. Φύλακας άγγελός του σε όλη αυτήν τη δύσκολη μάχη ήταν η γυναίκα του Χριστίνα Φιτσάκη.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

O Στάθης Ψάλτης γεννήθηκε το 1950 στο Βέλο Κορινθίας. Τα παιδικά του χρόνια ήταν πολύ δύσκολα στο Αιγάλεω, όπου μεγάλωσε. Οι γονείς του ήταν πολύ φτωχοί και χώρισαν, όταν εκείνος ήταν δέκα χρόνων. «Είχα έναν υπέροχο πατέρα από το Φανάρι. Μιλούσε δέκα γλώσσες, ήταν πολύ μορφωμένος άνθρωπος. Ο πατέρας μου, ο παππούς και ο προπάππους μου έψελναν στην Αγία Σοφία. Εξ ου και το όνομα Ψάλτης! Η μητέρα μου καταγόταν από τη Σέριφο, από καλή οικογένεια. Βέβαια, το αποτέλεσμα αυτής της συνάντησης του πολιτισμού του Βυζαντίου με τις Κυκλάδες δεν ήταν τόσο… στέρεο. Κάποια στιγμή χώρισαν… Τότε σκέφτηκα: “Αφού η μάνα μου με εγκατέλειψε, πώς θα μπορούσε ένας άλλος άνθρωπος να με αγαπήσει;”. Τότε ήταν που έβγαλα το ναυτικό φυλλάδιο…» έχει πει ο ίδιος για εκείνη τη δύσκολη εποχή, των πρώτων χρόνων της ζωής του, που χαράχτηκε βαθιά στην ψυχή του. Νωρίτερα, για να βοηθήσει οικονομικά την οικογένειά του (έχει κι έναν αδελφό, τον Γιάννη) δούλευε στην οικοδομή, σε τσαντάδικο και σε άλλα καταστήματα. Κι όλα αυτά μέχρι τα δεκατρία του, που είπε μέσα του «θα αρπάξω την ζωή από τα μαλλιά» και έβγαλε το ναυτικό φυλλάδιο για να μπαρκάρει. Ταξίδευε τρία χρόνια. Αρχικά ήταν καμαρότος και μετά λάδωνε τις μηχανές του πλοίου. «Έμπαινα σε ένα τούνελ 200 μέτρων και έπρεπε να λαδώνω τον άξονα της προπέλας. Βρισκόμουν εκατό μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας! Γνώρισα τη φτώχεια στην Καζαμπλάνκα και στις Ινδίες, τον πολύ μεγάλο πλούτο στην Αμερική, την ανάπτυξη της Ιαπωνίας. Γύρισα όλον τον κόσμο. Είχα όμως διαμορφώσει τον Στάθη τόσο δυνατό που δεν τον άγγιζε τίποτα…», είχε πει. Η περιπέτειά του στη θάλασσα τελείωσε όταν ύστερα από άδεια ένιωσε το χέρι του πατέρα του να τον ακουμπάει και να του λέει: «Παιδί μου, εσύ θα τρως την ελιά και εγώ το κουκούτσι». Μετά από αυτό άφησε τη θάλασσα και πήγε στο επτατάξιο νυχτερινό σχολείο, ενώ τη μέρα δούλευε.

 

ΗΘΕΛΕ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΗΘΟΠΟΙΟΣ ΑΠΟ ΠΑΙΔΑΚΙ ΚΑΙ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΕ… ΕΠΑΙΞΕ ΣΕ 40 ΤΑΙΝΙΕΣ!!!

Ο αείμνηστος Στάθης από παιδάκι 5 χρονών έλεγε πως όταν μεγαλώσει θα γίνει ηθοποιός. Το «μικρόβιο» το κόλλησε από τις ταινίες που έβλεπε στο χωριό του, στο Βέλο Κορινθίας, όταν το επισκέπτονταν περιπλανώμενοι κινηματογραφιστές. Μάλιστα, για να μπαίνει τζάμπα στις προβολές μάζευε τις καρέκλες.

Ο Στάθης Ψάλτης, κυρίως στη δεκαετία του ’80, πρωταγωνίστησε σε περίπου 40 ταινίες του εμπορικού κινηματογράφου, έχοντας κυρίως ως παρτενέρ του την τότε αγαπημένη του, Καίτη Φίνου. Μερικοί τίτλοι από αυτές της ταινίες που άφησαν εποχή είναι οι: «Καμικάζι αγάπη μου», «Τροχονόμος Βαρβάρα», «Τα καμάκια», «Βασικά καλησπέρα σας», «Και ο πρώτος ματάκιας», «Τρελός είμαι ό,τι θέλω κάνω», «Έλα να αγαπηθούμε ντάρλινγκ», «Μάντεψε τι κάνω τα βράδια» κ.ά. Ενώ έχουν μείνει αξέχαστες και πολλές ατάκες από αυτές τις ταινίες, όπως «Μανούλι, είσαι να τη βρούμε;», «Κούλα, πολύ κωλόπαιδο ο Κυριάκος!» και «Κούλα με την κουλάρα σου!».

Για εκείνη την περίοδο της ζωής του, που ήταν στα μεγάλα κινηματογραφικά… ντουζένια του ο ίδιος έχει πει: «Ήταν μια περίοδος που έκανα μόνο ταινίες και τη βίωσα πάρα πολύ όμορφα, με τον Δαλιανίδη, τον Θαλασσινό και με πολλούς άλλους σκηνοθέτες πέρασα πάρα πολύ ωραία. Παρότι δεν παίρναμε και πολλά χρήματα, εγώ ήθελα να γίνω γνωστός, κυρίως γι’ αυτό συμμετείχα σε εκείνες τις ταινίες…».

ΠΕΡΑΣΕ ΠΡΩΤΟΣ ΣΤΑ ΤΑΛΕΝΤΑ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ

Στα… λημέρια της υποκριτικής τον οδήγησε ένας συμμαθητής του, ο Κώστας Αθανασόπουλος, ο οποίος στο τέλος του σχολείου, τον πήρε κυριολεκτικά από το χέρι και τον πήγε στην οντισιόν του «Εθνικού Θεάτρου», όπου έψαχναν τότε για ταλέντα. «Ο Κώστας με “τράβηξε” μέχρι τα σκαλιά του “Εθνικού” στην Αγίου Κωνσταντίνου, μόλις μία μέρα πριν από τις εξετάσεις. Εκείνος με πήγε και στο παράρτημα του “Εθνικού Θεάτρου”, στη Σχολή του Κωστή Μιχαηλίδη, όπου δίδασκαν η Αρώνη, ο Κωτσόπουλος, η Χατζηαργύρη κ.ά. Εκεί, μου έδωσαν ένα κομμάτι του Τένεσι Ουίλιαμς από το “Γλυκό πουλί της νιότης”. Το διάβασα, το έμαθα, το έπαιξα. Τότε με ρώτησε ο Μιχαηλίδης αν γνώριζα το έργο. Του απάντησα όχι, όπως και στις επόμενες ερωτήσεις που μου έκανε για τον συγγραφέα, αλλά και τον ήρωα που μόλις είχα υποδυθεί. Έτσι ένιωσα και έτσι έπαιξα. Δίνω, λοιπόν, μετά εξετάσεις και περνάω πρώτος στα ταλέντα. Έπειτα σπούδασα και ξεκίνησα την πορεία μου», είχε πει αγαπημένος ηθοποιός σε παλαιότερη συνέντευξή του στην «Espresso». Στην ίδια συνέντευξη αποκάλυψε και τον πόλεμο που δέχτηκε στα πρώτα βήματα της καριέρας του από παλιούς πρωταγωνιστές, οι οποίοι δεν μπορούσαν να δεχτούν ότι ο νέος τους κλέβει την παράσταση.

Ο εκλιπών, μιλώντας κατά καιρούς για εκείνη τη δύσκολη εποχή της καριέρας του και της ζωής του, είχε παραδεχτεί πως –εκτός από τα φαρμακερά βέλη όλων εκείνων που στο πρόσωπό του είδαν έναν μεγάλο ανταγωνιστή–, υπήρξαν και άτομα που τον στήριξαν, όπως ο θεατρικός επιχειρηματίας Βαγγέλη Λιβαδάς, ο Τόλης Βοσκόπουλος και η Τζέσυ Παπουτσή: «Αυτός που με κράτησε και έβαλε τα στήθη του μπροστά για να με προστατέψει ήταν ο συγχωρεμένος ο Βαγγέλης Λειβαδάς και ο Τόλης Βοσκόπουλος που έπαιζα μαζί του στην παράσταση “Τραγούδα θεατρίνε” κι εκεί απογειώθηκα. Επίσης η Τζέσυ Παπουτσή, όταν παιρνούσε οικονομικά ζόρια του είχε δώσει ένα εκατομμύριο δραχμές!».

Στην δεκαετία του ’80, ο Στάθης Ψάλτης ήταν πλέον ο «βασιλιάς της επιθεώρησης». Πάντως ο Στάθης Ψάλτης αν δεν γινόταν ηθοποιός θα ήταν ψυχολόγος, αφού του άρεσε πολύ να ψυχολογεί τους ανθρώπους και, μάλιστα, διάβαζε και πολλά σχετικά βιβλία. Ωστόσο, το κρυφό ταλέντο του στην ψυχολογία μάλλον τον βοήθησε πολύ στο να ενσαρκώνει χαρακτήρες με τον πλέον εκφραστικό τρόπο.

ΜΙΚΡΗ ΟΘΟΝΗ: ΑΠΟ ΤΟΝ «ΣΥΜΒΟΥΛΑΙΟΓΡΑΦΟ»… ΣΤΟ «ΓΙΟΥΓΚΕΡΜΑΝ».

Στην τηλεόραση ξεκίνησε να παίζει το 1976 στους «Έμπορους των εθνών» (μια επιτυχημένη σειρά της τότε Δημόσιας Τηλεόρασης), στην οποία μάλιστα τραγούδησε και τη «Μικροπαντρεμένη», το γνωστό τραγούδι του Νίκου Ξυλούρη. Στη συνέχεια, έπαιξε στη «Γυφτοπούλα», στο «Ο Χριστός ξανασταυρώνεται», στο «Συμβολαιογράφο» και στον «Γιούγκερμαν». Από τότε έκανε κάποια σύντομα περάσματα σε δυο-τρεις σειρές, αλλά τίποτα το σπουδαίο. Πάντως ο ίδιος θεωρούσε τον εαυτό του αποκλεισμένο από την τηλεόραση: «Δεν μου έχει γίνει ούτε μία πρόταση για να παίξω στην τηλεόραση σε μόνιμο ρόλο. Έχω εμφανιστεί μόνο τρεις φορές σε κάποιες σειρές με ρόλους γκεστ».

 

ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΤΟΥ

Τρεις γάμοι αλλά και αρραβώνες . Ο Στάθης Ψάλτης, εκτός από μέγας κωμικός, ήταν και μέγας γυναικοκατακτητής! Από τα πρώτα χρόνια της καριέρας του συνέδεσε το όνομά του με νεαρές καλλονές – κυρίως από το χώρο της σόουμπιζ.

Ο πρώτος του γάμος ήταν στα 17 του χρόνια με την ηθοποιό και τραγουδίστρια Κάτια Κυβέλου, από την οποία απέκτησε την κόρη τους Μαρία. «Ήταν μια νεανική τρέλα, αλλά μου άφησε τη μεγαλύτερη χαρά της ζωής μου, την κόρη μου» είχε δηλώσει ο ίδιος για την πρώτη γαμήλια εμπειρία του, που δεν κράτησε πολύ.

Ανάμεσα στους αρραβώνες του, που δεν είχαν γαμήλια κατάληξη, ήταν αυτός με την Καίτη Φίνου, η οποία ήταν παρτενέρ του σε ταινίες και θεατρικές παραστάσεις του και δεν ήταν λίγοι αυτοί που υποστήριζαν ότι ήταν ταιριαστό ζευγάρι σε όλα τους. Από το 1986 που χώρισαν παρέλασαν από την καρδιά του, αλλά και από το σανίδι, όπου εμφανιζόταν, πολλές νεαρές ηθοποιοί που έκαναν τα πρώτα τους βήματα μαζί του.

Ο δεύτερος γάμος του ήταν με την Τάρια Μπούρα, μία από τις πιο εντυπωσιακές κοπέλες της δεκαετίας του ’80. Η όμορφη ξανθιά, η οποία είχε πάρει τίτλο στα καλλιστεία και στη δεκαετία του ’90 παρουσίαζε, επί πολλά χρόνια, τη μόδα στον «Πρωινό καφέ», έκανε με τον Στάθη, ο οποίος ήταν τότε στο απόγειο της καριέρας του, ένα γάμο-αστραπή.

Στη δεκαετία του 2000, ο Στάθης Ψάλτης γνώρισε τη νεαρή Χριστίνα Φιτσάκη, και παρά τη διαφορά των 30 χρόνων μεταξύ τους, έγινε η τρίτη κατά σειρά σύζυγό του.

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή