Λαγκάρντ: Ανέφικτος ο στόχος για πλεονάσματα 3,5% σε ορίζοντα 10ετίας

Ανέφικτο για την Ελλάδα να συντηρήσει πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% για τα επόμενα δέκα χρόνια, ξεκαθάρισε η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ μιλώντας σε εκδήλωση για την Εαρινή Σύνοδο του Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας. Εκφράζοντας την πάγια θέση της, η “Σιδηρά Κυρία” του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, τόνισε ότι «δεν έχουν ικανοποιηθεί οι όροι μας και γι’ αυτό δεν έχουμε πρόγραμμα με την Ελλάδα». Κατά την Σύνοδο, η κυρία Λαγκάρντ θα κληθεί να βρει την “χρυσή τομή” με τους Ευρωπαίους δανειστές και κυρίως το Βερολίνο, που επιμένει σε δεκαετή περίοδο υψηλών στόχων για την ελληνική Οικονομία. Παράλληλα αναμένεται να τεθεί επί τάπητος και το θέμα της ελάφρυνσης του δημόσιου χρέους, θέμα για το οποίο το Ταμείου θεωρεί προϋπόθεση την συμφωνία, πριν συμφωνήσει στην συμμετοχή του, στο ελληνικό πρόγραμμα. «Η ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, πρέπει να διεξαχθεί βάσει λογικών προβλέψεων» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Στο κομμάτι των δύσκολων μεταρρυθμίσεων που έχουν ζητηθεί από την Ελλάδα, η ίδια επισήμανε ότι υπάρχει πρόοδος , αλλά αυτές πρέπει «να οδηγούν σε βιώσιμη ανάπτυξη και να μην έχουν προσωρινά αποτελέσματα όπως έχει γίνει κάποιες φορές στο παρελθόν». Σε αυτό το πλαίσιο, ξεχώρισε τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού την οποία χαρακτήρισε απολύτως απαραίτητη, προσθέτοντας πως το σημερινό σύστημα οδηγεί σε αθροιστικά συσσωρευμένο έλλειμμα.

Από την πλευρά του, ο διευθυντής του τομέα Δημοσιονομικών του Ταμείου, κύριος Βίτορ Γκασπάρ είπε αναφερόμενος στο θέμα των πλεονασμάτων ότι η εκτίμηση για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2016 είναι προσωρινή και πως τελεί υπό αναθεώρηση. Αυτό καθώς «δεν έχουμε τελικά μεγέθη αλλά εκτιμήσεις για το 2016», όπως είπε. Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων από την ΕΛΣΤΑΤ για το 2016 αναμένεται αύριο και στην συνέχεια τα στοιχεία θα επιβεβαιωθούν από την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία. Σύμφωνα με τον κύριο Γκασπάρ, αν το 3,3% επιβεβαιωθεί τότε θα έχει ξεπεραστεί σημαντικά ο αρχικός στόχος τoυ 0,5%, αλλά αυτή η υπέρβαση θα έχει βασιστεί σε προσωρινά μέτρα και αυτό είναι ο λόγος που το Ταμείο επιμένει σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Σύμφωνα με τον ίδιο, ρεαλιστικός στόχος πρωτογενών πλεονασμάτων είναι το 1,5% και όχι το 3,5%, αλλά όλα αυτά όπως είπε στη βάση ότι το ελληνικό χρέος θα καταστεί βιώσιμο.

Προηγούμενο άρθρο

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή