Θρήνος στις Ένοπλες Δυνάμεις

Γιατί πέφτουν τα ελικόπτερα «Χιούι»;

Στο πένθος έχουν βυθιστεί οι Ένοπλες Δυνάμεις, όπως και ολόκληρη η χώρα, από το χαμό τεσσάρων αξιωματικών την ώρα του καθήκοντος, μετά από πτώση στρατιωτικού ελικοπτέρου στο Σαραντάπορο Ελασσόνας.

Μια πτήση ρουτίνας ελικοπτέρου τύπου «Χιούι» (UH-1H Huey) από τη Λάρισα προς την Κοζάνη με πέντε επιβαίνοντες κατέληξε σε μια ακόμη ανείπωτη τραγωδία, οδηγώντας στο θάνατο τέσσερα ικανότατα στελέχη του Ελληνικού Στρατού, ενώ από θαύμα γλίτωσε με μερικά τραύματα η μοναδική γυναίκα του πληρώματος.

Την ίδια ώρα μεγάλος είναι ο προβληματισμός και πολλά τα ερωτήματα γύρω από το συγκεκριμένο τύπο ελικοπτέρων, που ευθύνονται για ουκ ολίγα δυστυχήματα με δεκάδες νεκρούς στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια.

Η μαζική παραγωγή τους για τον στρατό των ΗΠΑ ξεκίνησε το 1967 και πρωτοεμφανίστηκαν στον πόλεμο του Βιετνάμ το 1963.  Περισσότερα από 9.000 τεμάχια έχουν κατασκευαστεί μέχρι τώρα και είναι σε υπηρεσία σε περίπου 40 χώρες.

Στην Ελληνική Αεροπορία Στρατού άρχισαν να παραδίδονται σταδιακά από το 1969 μέχρι το 1981. Το 1993 παρελήφθη αριθμός μεταχειρισμένων «Χιούι» από το στρατό των ΗΠΑ.

Τα αίτια της χθεσινής συντριβής παραμένουν αδιευκρίνιστα και το συμβάν εξετάζεται προσεκτικά από ειδική επιτροπή διερεύνησης, η οποία τις καλείται να ρίξει φως στις συνθήκες του θλιβερού περιστατικού.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, το μοιραίο ελικόπτερο πετούσε χαμηλά λόγω ομίχλης και μπλέχτηκε σε καλώδια υψηλής τάσης της ΔΕΗ, αλλά δεν αποκλείεται να παρέσυρε τα καλώδια κατά την πτώση του από μηχανική βλάβη ή άλλη αιτία.

Εξάλλου, εκείνη την ώρα στην περιοχή υπήρχαν αυξημένες χαμηλές νεφώσεις και περιορισμένη ορατότητα κατά τόπους ενώ έπνεαν ασθενείς άνεμοι με ριπές.

Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι τα συγκεκριμένα ελικόπτερα, μολονότι συγκαταλέγονται στα πλέον μάχιμα της Αεροπορίας Στρατού, είναι από τα πιο παλιά των Ενόπλων Δυνάμεων.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Πενταγώνου, το ελικόπτερο που κατέπεσε χθες ήταν συντηρημένο, με υπόλοιπο ωρών πτήσεως, και είχαν τηρηθεί όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες.

Πηγές του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, επιμένουν πως τα ελικόπτερα UH-1H Huey θεωρούνται από τα πιο αξιόπιστα.
Οι ίδιες πηγές τονίζουν πως ακόμη κι ο ίδιος ο υπουργός Άμυνας, Πάνος Καμμένος, χρησιμοποιεί τα ελικόπτερα αυτά όταν χρειάζεται να μετακινηθεί. Με εντολή του κ. Καμμένου, κηρύχθηκε τριήμερο πένθος στις Ένοπλες Δυνάμεις και οι σημαίες κυματίζουν μεσίστιες.
 

Οι πτώσεις των Χιούι

Το χθεσινό πολύνεκρο συμβάν με το ελικόπτερο τύπου «Χιούι» δεν ήταν, δυστυχώς, το πρώτο.

Στα 37 χρόνια, που ο συγκεκριμένος τύπος ελικοπτέρων πετά με τα ελληνικά χρώματα, σημειώθηκαν πολλές πτώσεις με δεκάδες νεκρούς. Το πρώτο δυστύχημα σημειώθηκε στις 23 Σεπτεμβρίου του 1980, με ελικόπτερο αυτού του τύπου να πέφτει στον Κορινθιακό κόλπο με συνέπεια να χάσουν τη ζωή τους ο κυβερνήτης και ένας πολίτης.

Το δεύτερο δυστύχημα σημειώθηκε στις 18 Μαΐου του 1994. Ελικόπτερο στο οποίο επέβαιναν επτά άτομα, κατέπεσε στη λίμνη της Καστοριάς. Νεκροί εντοπίστηκαν ένας αξιωματικός και ένας πολίτης, ενώ σώοι ανασύρθηκαν  οι υπόλοιποι πέντε επιβάτες.

Στις 14 Σεπτεμβρίου του ίδιου έτους συνέβη ακόμη ένα δυστύχημα. Σε ελικόπτερο, στο οποίο μετέβαιναν επτά δασοκομάντος για κατάσβεση πυρκαγιάς στην περιοχή Περιστέρια Δράμας, κατά την επιστροφή του στη βάση ακούμπησε σε πυλώνα της ΔΕΗ και στη συνέχεια έπεσε σε βραχώδη περιοχή. Ακαριαίο θάνατο βρήκαν όλοι οι πυροσβέστες καθώς και τα τρία μέλη του πληρώματος.

Το χρονικό του δυστυχήματος

Κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί ότι μια συνηθισμένη πτήση, στο πλαίσιο της καθημερινής επιτήρησης  των βορείων συνόρων της χώρας θα πάγωνε όλο το πανελλήνιο.

Ο πρώτος συναγερμός σήμανε λίγο πριν τις 8 το πρωί όταν χάθηκε το στίγμα του ελικοπτέρου. Τρεις ώρες αργότερα γράφτηκε ο τραγικός επίλογος με τον εντοπισμό συντριμμιών μαζί με τις σορούς των τεσσάρων από τους πέντε στρατιωτικούς.

Το ελικόπτερο είχε απογειωθεί αρχικά από το αεροδρόμιο Στεφανοβικείου Μαγνησίας στις 7:25 το πρωί. Στις 7.35 προσγειώθηκε στην 110 Πτέρυγα Μάχης (ΠΜ) Λάρισας προκειμένου να επιβιβαστούν στελέχη της 1ης Στρατιάς. Τρία λεπτά μετά σηκώθηκε ξανά στον αέρα για να εκτελέσει προγραμματισμένη πτήση.  Η αντίστροφη μέτρηση μόλις είχε ξεκινήσει.

Στις 7:48 καταγράφηκε η τελευταία επικοινωνία του με το σύστημα αεροπορικού ελέγχου και δύο λεπτά αργότερα, στις 7.50, χάθηκε το στίγμα του από τα ραντάρ.

Η άφιξή του στο Άργος Ορεστικού αναμενόταν στις 8.50, όμως μέχρι εκείνη την ώρα δεν υπήρχε κανένα ίχνος του. Άμεσα ξεκίνησε η επιχείρηση έρευνας και διάσωσης με τη συμμετοχή δύο μαχητικών αεροσκαφών F-16, ελικοπτέρων Σούπερ Πούμα από τη Λάρισα και τη Λήμνο, ελικοπτέρου από την 111 ΠΜ της Νέας Αγχιάλου και ενός αμφίβιου δασοπυροσβεστικού αεροσκάφους CL-415 από την Θεσσαλονίκη.

Λίγο μετά τις 10 το πρωί η Αστυνομία έδωσε την πληροφορία για πτώση ελικοπτέρου στην περιοχή του Σαρανταπόρου, στην Ελασσόνα. Οι φόβοι επιβεβαιώθηκαν και από συνεργείο της ΔΕΗ,  που εκτελούσε εργασίας στην περιοχή και ανέφερε το σημείο της συντριβής.

Στις 11:03 πρώρα λεπτά ελικόπτερο της πολεμικής Αεροπορίας προσγειώθηκε στο συγκεκριμένο σημείο και τα μέλη των σωστικών  συνεργείων εντόπισαν τα συντρίμμια του «Χιούι».

Οι τέσσερις από τους πέντε επιβάτες ανασύρθηκαν νεκροί ενώ η μια και μοναδική γυναίκα του πληρώματος είχε…  Άγιο, αφού κατάφερε να επιβιώσει, γλιτώνοντας με μερικά κατάγματα.
 

Τα πρόσωπα της τραγωδίας

Ανάμεσα στα θύματα είναι ο υποστράτηγος Ιωάννης Τζανιδάκης, ο Συνταγματάρχης Θωμάς Αδάμου, ο ταγματάρχης Δημοσθένης Γούλας που ήταν ο κυβερνήτης του ελικοπτέρου και ο συγκυβερνήτης υπολοχαγός Κωνσταντίνος Χατζής.

Οι σοροί των τεσσάρων αδικοχαμένων αξιωματικών μεταφέρθηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας προκειμένου να πραγματοποιηθεί η νεκροψία ενώ στον πλευρό των οικογενειών τους βρίσκεται ομάδα ειδικών ψυχολόγων.

Ο Ιωάννης Τζανιδάκης, υποστράτηγος Ιππικού Τεθωρακισμένων, κατάγονταν από την Αρχαία Ελεύθερνα του Ρεθύμνου.  Αποφοίτησε από τη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων το 1984 και ονομάστηκε Ανθυπολοχαγός Τεθωρακισμένων (Ανθυπίλαρχος). Μάλιστα, ο ίδιος διετέλεσε Υπασπιστής του τότε υφυπουργού Άμυνας Γιάννη Πλακιωτάκη από τον Σεπτέμβριο 2007 έως και τον Οκτώβριο 2009.

Μόλις πρόσφατα, τον περασμένο Μάρτιο, στις κρίσεις των αξιωματικών, είχε προαχθεί σε υποστράτηγο και τοποθετήθηκε υποδιοικητής της 1ης Στρατιάς, στη Λάρισα. Μόλις τη Δευτέρα του Πάσχα, ο Ι. Τζανιδάκης και η σύζυγός του ήταν μαζί με συγγενείς και φίλους στο γλέντι που είχε στηθεί στο χωριό του.

Ο Συνταγματάρχης Θωμάς Αδάμου  ήταν πατέρας τριών παιδιών. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Παλαιοκκλήσι Καρδίτσας. Ο 50χρονος επιβιβάστηκε στο μοιραίο ελικόπτερο από τη Λάρισα όπου υπηρετούσε ως Διευθυντής σε νευραλγικό πόστο στην 1η Στρατιά.

Ο κυβερνήτης Δημοσθένης Γούλας ήταν ιδιαίτερα έμπειρος, μιας και είχε συμπληρώσει 1.620 ώρες πτήσεως στα ελικόπτερα αυτού του τύπου. Ο 39χρονος Ταγματάρχης  με καταγωγή από το Ανθηρό Αργιθέας ήταν και αυτός παντρεμένος με δύο κορούλες, 7 και 2,5 ετών.

Ο συγκυβερνήτης, υπολοχαγός Κωνσταντίνος Χατζής, είχε συμπληρώσει 420 ώρες πτήσης στα Χιούι. Στο πένθος έχει βυθιστεί η Φαλάνη Λάρισας, απ’ όπου καταγόταν και έμενε ο άτυχος άνδρας.

Οι κηδείες τους θα γίνουν σήμερα και αύριο σε Ρέθυμνο, Καρδίτσα και η Λάρισα οι κηδείες.

Μοναδική επιζήσασα είναι η αρχιλοχίας Βασιλική Πλεξίδα που έχει υποστεί κατάγματα στην λεκάνη και εκδορές στα χέρια αλλά είναι εκτός κινδύνου και νοσηλεύεται στο 424 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ιπτάμενη μηχανικός ήταν δεμένη στο κάθισμά της στο ελικόπτερο, όταν αυτό αποκολλήθηκε πριν από την πρόσκρουση στο έδαφος, με αποτέλεσμα να εκτιναχθεί έξω από αυτό.

Εάν επαληθευτεί ότι το ελικόπτερο μπλέχτηκε στα καλώδια της ΔΕΗ, η ταλάντωση αυτή πράγματι μπορεί να προκάλεσε την αποκόλληση του καθίσματος, γεγονός που της έσωσε τη ζωή.

Απίστευτη είναι η αποκάλυψη ότι η 27χρονη μπήκε την τελευταία στιγμή στο μοιραίο Χιούι. Στη θέση της επρόκειτο να βρίσκεται άλλος αξιωματικός, ένας λοχαγός τον οποίο όμως ο υπεύθυνος της Λέσχης της 1ης Στρατιάς κράτησε στη Λάρισα, λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων.
 

Παυλόπουλος: Ειλικρινής ευγνωμοσύνη προς τους ηρωικούς Αξιωματικούς

Τη θλίψη της για την πτώση του στρατιωτικού ελικοπτέρου, στο Σαραντάπορο, εξέφρασε ομόθυμα η πολιτειακή και πολιτική ηγεσία, αποστέλλοντας τα συλλυπητήριά της στους οικείους των θυμάτων.

 «Η Πατρίδα και ο Λαός μας εκφράζουν, μαζί με την βαθιά οδύνη, ειλικρινή ευγνωμοσύνη προς τους ηρωικούς Αξιωματικούς που έπεσαν στον βωμό της θωράκισης της Εθνικής μας Άμυνας και της χαλύβδωσης του φρονήματος των Ενόπλων μας Δυνάμεων. Ας είναι η θυσία τους κορυφαία παρηγοριά για τις οικογένειές τους, προς τις οποίες εκφράζω θερμά συλλυπητήρια αλλά και αμέριστη συμπαράσταση» δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.

Από την πλευρά του ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ανέφερε «Η σημερινή (σ.σ χθεσινή) απώλεια των τεσσάρων αξιωματικών του ελληνικού στρατού, σε ώρα καθήκοντος, προκαλεί βαθιά οδύνη σε όλους μας. Στις οικογένειές τους εκφράζω θερμά συλλυπητήρια, τόσο προσωπικά, όσο και εκ μέρους της κυβέρνησης και του ελληνικού λαού. Στην τραυματία αρχιλοχία της αεροπορίας Στρατού, εύχομαι ταχεία ανάρρωση».

Συλλυπητήριες ανακοινώσεις εξέδωσαν όλα τα κόμματα ανεξαιρέτως, ζητώντας παράλληλα να χυθεί άπλετο φως στα αίτια του δυστυχήματος.
 

Απαράδεκτες τουρκικές προκλήσεις

Ανήμερα αυτής της εθνικής τραγωδίας τα τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη χωρίς ίχνος σεβασμού προχώρησαν σε νέες προκλητικές παραβιάσεις του εθνικού μας εναέριου χώρου.

Μάλιστα, η Άγκυρα επέλεξε για τις υπερπτήσεις τη νήσο Κίναρο, όπου πριν από ένα χρόνο σημειώθηκε ένα άλλο δυστύχημα με το ελικόπτερο του πολεμικού ναυτικού.

Οι παραβιάσεις έγιναν λίγο μετά τις 4 το απόγευμα όταν ένας σχηματισμός έξι τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών, αποτελούμενος από τέσσερα F-16 και δύο F-4 εισήλθε στο FIR Αθηνών.

Στις 16.23, δύο F-16 καθώς και τα δύο F-4, πραγματοποίησαν υπέρπτηση πάνω από τη νήσο Κίναρο στα 26.000 πόδια όπως και στις 16.26 άλλα δύο F-16 έκαναν υπέρπτηση σε ύψος 22.000 ποδών πάνω από το ίδιο νησί.

Άμεση ήταν η αντίδραση της Πολεμικής Αεροπορίας, με την απογείωση δύο ζευγών αεροσκαφών F-16 από την 133η σμηναρχία Μάχης στο Καστέλι και την 130ή σμηναρχία Μάχης στη Λήμνο αντίστοιχα, για αναγνώριση και αναχαίτιση των τουρκικών αεροσκαφών.

O Πάνος Καμμένος σχολίασε με καυστικό τρόπο τις παραβιάσεις αυτές.  «Οι παραβιάσεις, ημέρα πένθους των Ελληνικών ΕΔ για τη θυσία 4 αξιωματικών σήμερα και ενός στρατιώτη εχθές, δείχνουν την ποιότητα των Τούρκων», έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter.

11

 

211

 

1111

 

111

 

1

 

Αυτά είναι τα θύματα:

Ο συνταγματάρχης Θωμάς Αδάμου

Η αρχιλοχίας καθόταν πίσω και στη δεξιά πλευρά του στρατιωτικού ελικοπτέρου. Το γεγονός ότι η Βασιλική Πλεξίδα επέζησε της σφοδρής πρόσκρουσης σημαίνει ότι το ελικόπτερο καρφώθηκε στο έδαφος με το εμπρόσθιο τμήμα είτε συνετρίβη πέφτοντας στη γη με το αριστερό σκέλος. Η αρχιλοχίας έχει κάταγμα λεκάνης και τραύμα στον αυχένα. Βρίσκεται εκτός κινδύνου και σύμφωνα με πληροφορίες οι αξονικές τομογραφίες στις οποίες υπεβλήθη ήταν καθαρές. 

Ο ταγματάρχης Δημοσθένης Γούλας, χειριστής του Χιούι, θεωρούνταν πολύ έμπειρος πιλότος με 1.620 ώρες πτήσης στον συγκεκριμένο τύπο ελικοπτέρων. Ο συγκυβερνήτης, υπολοχαγός Κωνσταντίνος Χατζής, είχε συμπληρώσει 420 ώρες πτήσης στα Χιούι. 

O υπολοχαγός Κωνσταντίνος Χατζής

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ με θέμα «Πτώση Ελικοπτέρου του ΣΞ»: «Την Τετάρτη 19 Απριλίου 2017 πρωινές ώρες, ελικόπτερο του ΣΞ τ. UH-1H, με πέντε (5) επιβαίνοντες, το οποίο εκτελούσε προγραμματισμένη πτήση από τη Λάρισα στην Κοζάνη, κατέπεσε στην περιοχή Σαρανταπόρου Ελασσόνας.
Αναλήφθηκε άμεσα επιχείρηση έρευνας-διάσωσης, υπό τον συντονισμό του ΕΘΚΕΠΙΧ/ΓΕΕΘΑ με παρουσία της Πολιτικής και Στρατιωτικής ηγεσίας.
Από την επιτόπια έρευνα εντοπίστηκαν τέσσερις (4) σοροί επιβαινόντων, οι οποίες και ταυτοποιήθηκαν ως του Υποστρατήγου Ιωάννη Τζανιδάκη, του Συνταγματάρχη (ΤΘ) Θωμά Αδάμου, του Ταγματάρχη (ΑΣ) Δημοσθένη Γούλα και του Υπολοχαγού (ΑΣ) Κωνσταντίνου Χατζή. Επίσης εντοπίστηκε τραυματισμένη εκτός κινδύνου η Αρχιλοχίας (ΑΣ) Βασιλική Πλεξίδα η οποία και διακομίζεται στο 424 ΓΣΝΣ Θεσσαλονίκης.
Ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής μεταβαίνει στην περιοχή του ατυχήματος.
Η επιτροπή διερεύνησης έχει ήδη αναλάβει έργο στην περιοχή ατυχήματος».

Ο χειριστής του ελικοπτέρου, ταγματάρχης Δημοσθένης Γούλας

 

 

Ο υποστράτηγος Γιάννης Τζανιδάκης, υποδιοικητής της 1ης Στρατιάς, ένας από τους τέσσερις νεκρούς

Διαβάστε επίσης: Απίστευτη τραγωδία με συντριβή ελικοπτέρου στην Ελασσόνα

Μεγάλα ερωτηματικά για την τραγωδία στο Σαραντάπορο

Αυτή είναι η αρχιλοχίας που επέζησε από τη συντριβή του στρατιωτικού ελικοπτέρου

 

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή