Νέα βόμβα από το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, με τον εκπροσωπο του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, να τονίζει ότι η Ελλάδα θα πρέπει πρώτα να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις και μετά θα γίνει η αξιολόγηση του χρέους!
Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου, εκπρόσωπος του γερμανικού ΥΠΟΙΚ, δήλωσε ότι “Θέλουμε πρώτα να δούμε τις συμφωνηθείσες μεταρρυθμίσεις”, για να προσθέσει ότι οι Ευρωπαίοι υπουργοί μόλις συμφώνησαν στο ότι η Ελλάδα θα πρέπει να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό και το φορολογικό.
Αυτή η δήλωση έρχεται σε αντίθεση με τα όσα είπε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, την Κυριακή στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, ότι προϋπόθεση για να εφαρμοστούν τα μέτρα για το 2019-2020, είναι να έχουν ήδη αρχίσει να εφαρμόζονται τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος που θα συμφωνηθούν μετά την ολοκλήρωση της β΄ αξιολόγησης.
Στην συνέχεια, η εκπρόσωπος Φρεντερίκε Φον Τισενχάουζεν, τονισε ότι τώρα δεν υπάρχει προγραμματισμένη κάποια μείωση του ελληνικού χρέους, κάτι το οποίο είναι και η γερμανική γραμμή ότι δεν υπάρχει δράση στο θέμα του χρέους πριν από τις γερμανικές εκλογές του Σεπτεμβρίου, ή όπως μεταδίδουν τα γερμανικά μέσα, πριν από τα Χριστούγεννα του 2017.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφεν Ζάιμπερτ αν και ξεκαθάρισε ότι η Καγκελαρία βρίσκεται σε συμφωνία με το ΥΠΟΙΚ και ότι ο κ. Σόιμπλε έχει την πλήρη στήριξη της, έδωσε μία διαφορετική απάντηση. Ιδιαίτερη σημασία, έχει ότι χωρίς μία ανακοίνωση για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, το Διεθνές Νομισμαικό Ταμείο, σύμφωνα με τα στελέχη του, δεν θα μπορεί να μπει στην χρηματοδότηση του ελληνικού προγράμματος, ενώς χωρίς μία θετική αξιολόγηση βιωσιμότητας του χρέους από ΔΝΤ και ΕΚΤ, η Ελλάδα δεν θα μπορεί να συμμετάσχει στο πρόγραμμα Ποσοτικής Χαλάρωσης της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).
Ερώτημα που δεν έχει απαντήσει το Βερολίνο, είναι αν οι δηλώσεις αφορούν την ψήφιση των μέτρων ή την υλοποίησή τους. Ο λόγος για τα μέτρα που συμφωνήθηκαν την προηγούμενη Τρίτη μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών και ανακοινώθηκαν μετά το Eurogroup της Μάλτας την Παρασκευή. Συγκεκριμένα, αφορούν την μείωση της ασφαλιστικής δαπάνης (συνταξιοδοτικό) κατά 1% του ΑΕΠ το 2019 και την αύξηση των φορο-εσόδων κατά επιπλέον 1% του ΑΕΠ το 2020.