Τετ-α-τετ Τσίπρα-Τουσκ στο Μαξίμου
Στο ζενίθ βρίσκονται οι προσπάθειες για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης με τις παρασκηνιακές ζυμώσεις μεταξύ Αθήνας-Ευρωπαίων-Ουάσινγκτον να κορυφώνονται διότι ο χρόνος κυλάει αντίστροφα.
Ο πρωθυπουργός είχε χθες τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζ. Κ Γιουνκέρ, το περιεχόμενο της οποίας έμεινε επτασφράγιστο μυστικό από το κυβερνητικό επιτελείο. Ενώ σήμερα, ο Αλέξης Τσίπρας υποδέχεται στο Μέγαρο Μαξίμου τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντ. Τουσκ, με το θέμα της δεύτερης αξιολόγησης να μπαίνει ψηλά στην ατζέντα των συζητήσεων.
Δύο μέρες πριν το eurogroup στη Μάλτα πάντως, μοιάζει δύσκολο να υπάρξει Staff Level Agreement, ενώ ακολουθεί η Μεγάλη Εβδομάδα (για Ορθόδοξους και Καθολικούς) και αμέσως μετά είναι η Σύνοδος του ΔΝΤ στην Ουάσινγκτον (21-24 Απριλίου). Υπό αυτό το πρίσμα, ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε πως πρόκειται για «τεχνικά εύκολη αλλά πολιτικά δύσκολη συμφωνία» με τις πληροφορίες να αναφέρουν πως «αγκάθι» είναι το πλεόνασμα για το 2019.
Βούτσης: η συμφωνία θα κλείσει
Την πεποίθησή του ότι θα κλείσει τελικά η συμφωνία, εξέφρασε ο Νίκος Βούτσης. Ο πρόεδρος της Βουλής σε τηλεοπτική του συνέντευξη, αναγνώρισε ότι οποιαδήποτε καθυστέρηση έχει επιπτώσεις στη γενικότερη οικονομία, σημείωσε όμως ότι θα ήταν ανεύθυνο για οποιαδήποτε κυβέρνηση να υποχωρεί στο σύνολο των απαιτήσεων που έρχονται. Όπως τόνισε υπάρχουν μεγάλες διαφορές ανάμεσα στο ΔΝΤ και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και απέδωσε την καθυστέρηση στο κλείσιμο της αξιολόγησης στο γεγονός ότι έρχονται στο τραπέζι μείζονα θέματα, όπως το ασφαλιστικό, που υποτίθεται πως είχαν κλείσει. Αναφορικά με τα μέτρα και τα αντίμετρα, είπε ότι θα υπάρξει ισχυρό κοινωνικό πακέτο που θα εξισορροπήσει τις απώλειες.
Επιπλέον, ο πρόεδρος της Βουλής στην τηλεοπτική του συνέντευξη αναφερόμενος στο ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, εκτίμησε ότι έχει δρομολογηθεί από την Αξιωματική Αντιπολίτευση και άλλες, όπως είπε, δυνάμεις «ο σχεδιασμός και η αντίληψη στη λογική της παρένθεσης», χαρακτηρίζοντας πεπαλαιωμένες αυτές τις στρατηγικές.Σε ερώτηση εάν ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ευρωπαϊκές δυνάμεις της Αριστεράς μεταλλάσσονται σε «καθεστωτικές δυνάμεις», ο Νίκος Βούτσης υποστήριξε ότι «το δίλημμα της Αριστεράς είναι, μέσα σε αυτό το γίγνεσθαι της παγκοσιοποίησης, να δίνει αυτούς τους αγώνες και εντός και εκτός χώρας ενάντια στον νεοφιλελευθερισμό». Τέλος, αναφερόμενος στις συνεργασίες του ΣΥΡΙΖΑ με άλλες πολιτικές δυνάμεις υπογράμμισε: «εμείς απευθυνόμαστε σε όλους πέραν της Δεξιάς-Ακροδεξιάς και είμαστε ανοικτοί στη βάση της προόδου και στο αγώνα ενάντια στον νεοφιλελευθερισμό».
«Πυρά» από την αντιπολίτευση
Την ίδια ώρα, τους τόνους ανεβάζουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Συνάντηση με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη, είχε ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης και σύμφωνα με πληροφορίες κοινή εκτίμηση ήταν πως ο πρωθυπουργός προσπαθεί να βρει τρόπο να συμβιβαστεί με το κομματικό ακροατήριό του και να κλείσει την αξιολόγηση.
Σύμφωνα με πληροφορίες οι δύο αρχηγοί κατέληξαν στην κοινή εκτίμηση πως είναι αναγκαία«η υλοποίηση ενός εθνικού σχεδίου μεταρρυθμίσεων στην Οικονομία, στη Δημόσια Διοίκηση, στην Παιδεία. Ένα σχέδιο, που θα υπερβαίνει τις μνημονιακές υποχρεώσεις και θα επεκτείνεται σε όλους τους τομείς. Ένα σχέδιο που θα περιλαμβάνει τολμηρές αλλαγές και στη λειτουργία του πολιτικού συστήματος».Παράλληλα, τονίζεται ότι «προτεραιότητα και για τους δύο Αρχηγούς είναι η άμεση απόδοση ψήφου στους Έλληνες του εξωτερικού», ενώ ξεκαθαρίζεται ότι «για όλα αυτά, κάθε Κόμμα διατηρεί τις απόψεις και τις προτεραιότητές του». Ενώ σύμφωνα με πηγές από το Ποτάμι, στη συνάντηση δεν ετέθη το θέμα των πρόωρων εκλογών, ενώ κοινή εκτίμηση ήταν πως ο πρωθυπουργός προσπαθεί να βρει τρόπο να συμβιβαστεί με το κομματικό ακροατήριό του και να κλείσει την αξιολόγηση. Κατά τις ίδιες πηγές, υπήρξε συμφωνία ότι θα πρέπει να εξεταστεί τι έγινε στα εξοπλιστικά και την υγεία από το 1995 και μετά, ενώ ο κ. Θεοδωράκης εξέφρασε στον κ. Μητσοτάκη την θέση του πως οι μετακινήσεις βουλευτών σε άλλα κόμματα είναι έξω από το πλαίσιο του Ποταμιού.
Κατηγορίες στην κυβέρνηση εξαπέλυσε η Πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά. «Οι τυχοδιωκτικοί χειρισμοί της στο θέμα της αξιολόγησης, στοίχισαν πολύ ακριβά στην οικονομία, οδηγούν σε ένα ακόμη δυσβάσταχτο πακέτο μέτρων για τους πολίτες» σημείωσε η κυρία Γεννηματά και στάθηκε στη μείωση του αφορολόγητου, τη νέα μείωση συντάξεων και τη διευκόλυνση των ομαδικών απολύσεων.«Φυσικά λέμε ΟΧΙ στα νέα εξοντωτικά μέτρα, και θα τα καταψηφίσουμε όταν έρθουν στη Βουλή« επανέλαβε για μία ακόμη φορά και και επισήμανε ότι η συμφωνία της κυβέρνησης με τους δανειστές στην ουσία θα αποτελεί ένα 4ο Μνημόνιο –και μάλιστα χωρίς χρηματοδότηση- χωρίς παράλληλες εγγυήσεις για το δημόσιο χρέος, με υποχρέωση πρωτογενών πλεονασμάτων 3,5% του ΑΕΠ για πολλά χρόνια.Εγκλωβίζει την χώρα στο επικίνδυνο δίλημμα «Grexit ή Διαρκής Λιτότητα» , που υπονομεύει την ανάπτυξη, απομονώνει τις προοπτικές εξόδου από την κρίση, απειλεί με ανεξέλεγκτες κοινωνικές εκρήξεις. Και αυτό είναι το κύριο ζήτημα που θα πρέπει αύριο να αντιμετωπίσουμε.