Πυρ ομαδόν από τις δικαστικές αρχές κατά του Παπαντωνίου- Λιακουνάκου

Σε δίκη ο Θωμάς Λιακουνάκος και 10 ακόμα άτομα για κακουργήματα στα αντισταθμιστικά των Λεοπαρντ – Ήδη η δικογραφία είναι στη βουλή και αποτελεί τη μια για τις οποίες θα ερευνηθούν ευθύνες του πρώην υπουργού

Διάπλατο δρόμο για τις φυλακές ανοίγουν οι δικαστικές αρχές για τον Γιάννο Παπαντωνίου αφού ήδη ολοκληρώνεται (συνολικά) η δικαστική έρευνα για τη σύμβαση μαμούθ των Λεοπαρντ που οι μίζες, σύμφωνα με τις καταγγελίες, έπεφταν βροχή. Ήδη χθες το Συμβούλιο Εφετών αποφάσισε να παραπεμφθούν σε δίκη ο επιχειρηματίας Θωμάς Λιακουνάκος και 12 ακόμα αξιωματούχοι του ΥΠΕΘΑ, την περίοδο υπουργίας του Γιάννου Παπαντωνίου  για τη σύμβαση αντισταθμιστικών ωφελημάτων των Λέοπαρντ, δικογραφία για την οποία ήδη η Βουλή θα διερευνήσει (στο πλαίσιο της προανακριτικής) τυχόν ευθύνες του πρωην υπουργού.  .    Βάσει του βουλεύματος στο εδώλιο θα καθισουν για τα αδικήματα της απιστίας σχετική με την υπηρεσία, υπό τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου  καθώς και της ηθικής αυτουργίας κατά συρροή στην πιο πάνω πράξη μεταξύ άλλων ο πρώην Γενικός  Γραμματέας Οικονομικού Σχεδιασμού και Αμυντικών Επενδύσεων Σπύρος  Τραυλός,  πρώην υπηρεσιακοί παράγοντες του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας καθώς και ο επιχειρηματίας Θωμάς Λιακουνάκος.

Η ΕΡΕΥΝΑ

Η έρευνα διενεργήθηκε από την Εισαγγελία Διαφθοράς  και είχε ασκηθεί ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος σε βάρος του επιχειρηματία Θωμά Λιακουνάκου, καθώς και σε 12 ακόμη αξιωματούχους, επίσης σε βαθμό κακουργήματος. Με το βούλευμα απαλλάσσεται ένας από τους αρχικούς κατηγορούμενος ενώ για έναν ακόμη παύει η ποινική δίωξη λόγω θανάτου.Ο επιχειρηματίας φέρεται να ωφελήθηκε με 25 εκατ. ευρώ από τα αντισταθμιστικά για τα Leopard χρήματα που, στη συνέχεια, σύμφωνα με την έρευνα, χρησιμοποίησε για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου επιχειρήσεών του. Τα χρήματα θα έπρεπε να διατεθούν για την υποβοήθηση της αμυντικής βιομηχανίας της χώρας μας και την ενίσχυση της επιχειρηματικής δραστηριότητας, ώστε να αντισταθμιστεί το κόστος προμήθειας του κύριου υλικού με το οποίο επιβαρύνθηκε η χώρα, δηλαδή των αρμάτων μάχης. Όμως, κάτι τέτοιο δεν συνέβη, διότι, όπως προέκυψε από την εισαγγελική έρευνα, μέρος της υλοποίησης των αντισταθμιστικών ωφελημάτων και συγκεκριμένα ποσό ύψους 25 εκατ. ευρώ φέρεται να χρησιμοποιήθηκε μέσω τεχνάσματος από τον Θ. Λιακουνάκο για τη συμμετοχή σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου εταιρειών συμφερόντων του ομίλου του.

Η ΚΥΡΙΑ ΣΥΜΒΑΣΗ

Την ίδια στιγμή, κομβικής σημασίας για την εξέλιξη της έρευνας σε βάρος του Παπαντωνίου θεωρείται το τμήμα της έρευνας της  Εισαγγελίας Διαφθοράς για την κύρια σύμβαση της προμήθειας των αρμάτων μάχης Λέοπαρντ , μία από τις πλέον “ακριβές” αγορές του ελληνικού Δημοσίου που απασχολεί την Δικαιοσύνη εδώ και πολλά χρόνια. Κι αυτό γιατί  έχουν εντοπιστεί ισχυρές ενδείξεις για τεράστιες “μίζες” που διακινήθηκαν τόσο για την κύρια σύμβαση αγοράς . Η έρευνα ολοκληρώνεται σε λίγο καιρό και αφορά σκέλος της υπόθεσης της κύριας σύμβασης αγοράς για λογαριασμό του στρατού 170 αρμάτων μάχης τύπου Leopard 2 από την γερμανική εταιρία «Krauss Maffei Wegmann» , με κόστος περίπου 1,7 δις ευρώ (Αριθμός σύμβασης 016A/03) που υπογράφηκε στις 20 Μαρτίου 2003 . Ο επίκουρος Εισαγγελέας Διαφθοράς Αντώνης Ελευθεριάνος που διενεργεί την έρευνα,  βρίσκεται σύμφωνα με πληροφορίες στο τελικό στάδιο της έρευνας και αναμένει απαντήσεις επί αιτημάτων δικαστικής συνδρομής που έχουν αποσταλεί στις κυπριακές αρχές και αφορούν την εμπλοκή συγκεκριμένων εταιριών και συγκεκριμένων προσώπων. Αντίστοιχα αιτήματα προς άλλες χώρες έχουν απαντηθεί και οι πληροφορίες από το Εφετείο αναφέρουν πως ο εισαγγελικός λειτουργός έχει πλέον σχεδόν ολόκληρο τον χάρτη των διαδρομών που ακολούθησαν τα “μαύρα χρήματα” που διακινήθηκαν για την επίμαχη αγορά.

Εικάζεται δε πως έχουν εντοπιστεί σοβαρά στοιχεία και λογαριασμοί που οδηγούν σε μίζες.

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή