Ο Τσίπρας θέλει να τελειώσει με τις εκκρεμότητες
Υπέρβαση για να σωθεί η χώρα
ΑΝΑΓΚΑΙΑ Η ΚΑΘΟΛΙΚΗ ΥΠΕΡΒΑΣΗ ΓΙΑ ΝΑ ΣΩΘΕΙ Η ΧΩΡΑ ΚΑΙ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΗΣ
Πρώτα Συμφωνία και μετά εκλογές. Και μάλιστα όσο το δυνατόν συντομότερα, δηλαδή στις 27, την τελευταία Κυριακή του Σεπτεμβρίου. Ο Αλέξης Τσίπρας έχει αποφασίσει να τελειώνει με τις εκκρεμότητες ώστε να ασχοληθεί με τη μεγαλύτερη και πλέον κρίσιμη εκκρεμότητα: την ελληνική οικονομία.
Πρώτο εμπόδιο η Συμφωνία, δεύτερο η σημερινή ισορροπία στο κοινοβούλιο και τελικώς στο κόμμα του, στον ΣΥΡΙΖΑ.
Η απροθυμία…
Η εντολή του πρωθυπουργού προς τους υπουργούς της διαπραγματευτικής ομάδας είναι σαφής: συμφωνία αμέσως μετά τον Δεκαπενταύγουστο. Ποιο είναι το πρόβλημα; Η απροθυμία των δανειστών να προχωρήσουν σε μια συμφωνία. Το Βερολίνο δεν έχει υποστείλει τη σημαία της μη συμφωνίας, με διάφορες προφάσεις ή δικαιολογίες. Παραμένει στο τραπέζι η αντιπαράθεση με τους μεγάλους της Ευρωζώνης τους Γάλλους και τους Ιταλούς, για το μέλλον της, άρα η Ελλάδα παραμένει ένας μοχλός επιβολής των επιθυμιών του Βερολίνου πάνω στους άλλους. Τα αγκάθια έτσι και αλλιώς είναι πολλά, άρα προβλήματα μπορεί αν βρεθούν. Παραμένει το μεγάλο θέμα για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, θέμα που πλέον το έχει θέσει επισήμως το ΔΝΤ. Εκτός αυτού υπάρχουν ευρωπαϊκές δυνάμεις μέσα στο Ταμείο που δεν επιθυμούν τη συμφωνία.
Ισχυρή στήριξη…
Ο Τόμας Όστρος, που είναι αναπληρωτής διευθυντής του 24μελούς συμβουλίου του Ταμείου, είπε ότι υπήρχε «ισχυρή στήριξη» (στο ΔΝΤ) για τη συμμετοχή σε ένα νέο δανειακό πρόγραμμα, αλλά αυτό θα πάρει χρόνο… Θα υπάρξει συζήτηση κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και του Φθινοπώρου και τότε το συμβούλιο θα λάβει μια απόφαση κατά τη διάρκεια του Φθινοπώρου. Δικαιολόγησε τη θέση του λέγοντας: «Δεν μπορεί να είναι κάτι που θα τους επιβληθεί. Η Ελλάδα πρέπει να κατέχει το πρόβλημα. Η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει φθάσει ακόμα σε αυτό το σημείο. Έχουν ένα ανεπαρκή δημόσιο τομέα, η διαφθορά είναι ένα σχετικά μεγάλο πρόβλημα και το συνταξιοδοτικό σύστημα κοστίζει περισσότερο απ’ ό,τι σε άλλες χώρες».
Η υλοποίηση…
Αν φτάσουμε (υπό την πίεση αμερικανών, γάλλων, ιταλών και άλλων συσχετισμών που βρίσκονται υπό διαμόρφωση) σε Συμφωνία, τότε πρέπει να αρχίσει η υλοποίηση των συμφωνηθέντων, κυρίως δε να γίνουν μεταρρυθμίσεις οι οποίες θα βοηθήσουν την ελληνική οικονομία. Και αυτό είναι το δυσκολότερο.
Ο Αλέξης Τσίπρας είναι πεπεισμένος πως όλο το πολιτικό σύστημα δεν μπορεί και δεν θέλει να στηρίξει την απαιτούμενη αλλαγή ώστε να βγούμε από τον βάλτο. Και σ’ αυτούς που δεν μπορούν και δεν θέλουν συγκαταλέγονται και δυνάμεις που σήμερα είναι στον ΣΥΡΙΖΑ και ευρύτερα στην Αριστερά. Για τον Αλέξη Τσίπρα το πρόβλημα δεν περιορίζεται στις αριθμητικές ισορροπίες εντός και εκτός Βουλής. Είναι ουσιαστικότερο και σχετίζεται με τις αντιλήψεις και τις προθέσεις των διαφορετικών πολιτικών παραγόντων. Από τη μια μεριά οι δυνάμεις της διαπλοκής θέλουν να μην αλλάξει τίποτα που θα ενοχλήσει τα συμφέροντά τους και από την άλλη υπάρχουν δυνάμεις προσκολλημένες στο χθες με ιδεολογικές προφάσεις ή αγκυλώσεις που δεν θέλουν καμία αλλαγή.
Η άρνηση σημαντικού αριθμού βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ να ψηφίσουν μέτρα και σχέδια νόμου οδηγεί αναπόφευκτα στις εκλογές. Δεν αποκλείεται μάλιστα να έχουμε μικρή αύξηση του τελικού αριθμού αρνήσεων (ή διαφοροποιήσεων) να ψηφίσουν τα μέτρα. Αυτομάτως είναι αναγκαία η προσφυγή στις κάλπες.
Το σύνθημα…
Ποιο είναι το βασικό σύνθημα για τον Αλέξη Τσίπρα, μπροστά στην νέα αυτή κάλπη; Η ανάγκη μιας συνολικής αλλαγής, αλλά και η διαμόρφωση μιας νέας πολιτικής ισορροπίας μακριά από την διαπλοκή και όσους κυβέρνησαν τη χώρα τις τελευταίες δεκαετίες.
Για τον Αλέξη Τσίπρα είναι αναγκαία η συνολική υπέρβαση, παρά το γεγονός ότι υποχρεώθηκε και ο ίδιος σε ένα κακό συμβιβασμό προκειμένου να μην διαλυθεί η χώρα.
Η προκήρυξη των εκλογών μπορεί να γίνει και πριν βγει ο Αύγουστος, αν και τα συνταγματικά περιθώρια επιτρέπουν αυτό να γίνει και τις πρώτες μέρες του Σεπτέμβρη.
Η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης θα είναι βήμα προεκλογικό εκ των πραγμάτων, ενώ θα υπάρξει και ταξίδι αστραπή του Α. Τσίπρα στην Νέα Υόρκη όπου θα μιλήσει στη γενική συνέλευση του ΟΗΕ. Θέμα; Μα φυσικά το χρέος, η λιτότητα και η εμμονή της Ευρώπης στο λάθος.
Για τον Αλέξη Τσίπρα δεν υπάρχει χρόνος και τρόπος υπαναχώρησης.