Πολιτική διαπραγμάτευση στις Βρυξέλλες, μέχρι την Πέμπτη!

Μένουν Βρυξέλλες Τσακαλώτος, Αχτσιόγλου και Χουλιαράκης!

 Πρόοδο στη διαπραγμάτευση κυβέρνησης και δανειστών για το κλείσιμο της β’ αξιολόγησης, διαπίστωσαν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, στο Eurogroup. Παρά την σύγκληση σε ορισμένα θέματα, η απόσταση στα «αγκάθια» της διαπραγμάτευσης παραμένει και για αυτό το λόγο η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, θα παραμείνουν στην πρωτεύουσα τους Βελγίου, για να συνεχίσουν την διαπραγμάτευση, σε επίπεδο που ξεπερνά τις αρμοδιότητες του κουαρτέτου.

Παρά τις διαφωνίες, το κλίμα στις Βρυξέλλες δείχνει ότι όλοι οι πρωταγωνιστές της διαπραγμάτευσης, επιθυμούν την λύση και αυτό κρίνεται θετικό από το ελληνικό στρατόπεδο. Μετά την ολοκλήρωση της σημερινής συνεδρίασης του Eurogroup, ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, δήλωσε πως «σήμερα είχαμε συνάντηση πριν και μετά το Eurogroup. Εκεί διαπιστώθηκε σχεδόν από όλες τις πλευρές η πρόοδος που έχουμε κάνει και ότι έχουν κλείσει τα πιο πολλά ζητήματα. Μετά από την εισήγηση των θεσμών, της ελληνικής κυβέρνησης και του ίδιου του Γερούν Ντάισελμπλουμ, στο Eurogroup, αποφασίστηκε να έχουμε μία εντατικοποίηση της διαδικασίας».

Για την επίτευξη συμφωνίας το ταχύτερο δυνατό, ο υπουργός τόνισε ότι θα παραμείνει στις Βρυξέλλες για να συνεχίσει την διαπραγμάτευση σε πολιτικό επίπεδο. «Για το λόγο αυτό, θα μείνουμε εδώ, η υπουργός  Έφη Αχτσιόγλου, ο υπουργός Γιώργος Χουλιαράκης και εγώ, για να συζητήσουμε τα θέματα που έχουνε μείνει. Βασικά το ασφαλιστικό και τα εργασιακά. Νομίζουμε ότι μπορούμε να κάνουμε μια πρόοδο σε αυτά τα ζητήματα» δήλωσε σχετικά.

 Επικαλούμενος τα όσα είπε ο Πρόεδρος του Eurogroup, στη συνέντευξή του, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών εξήγησε ότι «η ιδέα είναι ότι πολλές φορές πρέπει να αλλάξεις την σειρά, να αφήσεις το τεχνικό επίπεδο, να βρεις τα βασικά ζητήματα, στα οποία υπάρχουν διαφορές και μετά να γυρίσεις για να κλείσεις τις τελευταίες λεπτομέρειες της συμφωνίας. Άρα, η στρατηγική μας είναι να μείνουμε εδώ, να κάνουμε ουσιαστική πρόοδο, να αφήσουμε ελάχιστα ζητήματα -και αν είναι δυνατόν  ούτε κι αυτό- για να μπορούμε μετά αν επιστρέψουν οι θεσμοί στην Αθήνα να έχουμε μία συμφωνία, ένα πακέτο μέτρων στο οποίο θα έχουμε συμφωνήσει εμείς και οι θεσμοί πριν από το Eurogroup της 7ης Απριλίου στη Μάλτα».

Για την ημερομηνία της τελικής συμφωνίας, ο υπουργός, έδειξε προς το τέλος του Απριλίου. «Από εκεί και πέρα, η διαδικασία νομίζω ότι μπορεί να επιταχυνθεί ακόμα περισσότερο και θα μπορέσουμε  να πάμε και στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στις συναντήσεις της Άνοιξης, τον Απρίλιο (21-23) για να κλείσουμε και τις τελευταίες λεπτομέρειες σε όλο το πακέτο».

Μέχρι την Πέμπτη η διαπραγμάτευση στις Βρυξέλλες

Μετά τη λήξη της συνεδρίασης του Eurogroup, πηγές κοντά στη διαπραγμάτευση, τόνισαν ότι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των εκπροσώπων των θεσμών και των ελληνικών αρχών στην ευρωπαϊκή πρωτεύουσα θα ολοκληρωθούν ως την Πέμπτη. Στην συνέχεια, τόνισαν ότι όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές θεωρούν ότι είμαστε κοντά σε μια συμφωνία και ότι έχει γίνει σημαντική πρόοδος σε πολλά θέματα, όπως στον  τομέα των ιδιωτικοποιήσεων και στον εξωδικαστικό συμβιβασμό που είναι κύρια στρατηγική της κυβέρνησης για να διαχειριστεί τα κόκκινα δάνεια, καθώς και στο κλείσιμο του δημοσιονομικού κενού το 2018.

Όπως ανέφερε υψηλόβαθμος αξιωματούχος, κοντά στην διαδικασία της διαπραγμάτευσης, υπό συζήτηση βρίσκονται τα δημοσιονομικά περιθώρια μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, ενώ έχει επιτευχθεί πρόοδος σχετικά με τη συγκεκριμενοποίηση των λεγόμενων αντισταθμιστικών μέτρων.

Στο «αγκάθι» των εργασιακών στην κυβέρνηση υπάρχει η εκτίμηση ότι παρά τις μεγάλες διαφορές με το ΔΝΤ, υπάρχει περιθώριο διαπραγμάτευσης για να βρεθεί ένας συμβιβασμός. Στο μνημόνιο είναι σαφές, όσον αφορά το θέμα της αγοράς εργασίας, ότι η Ελλάδα ως μέλος της ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπορεί να νομοθετήσει στον τομέα αυτό βάσει των ευρωπαϊκών πρακτικών. Σε αυτή τη βάση, έχει κληθεί ομάδα εμπειρογνωμόνων για να αποφανθεί ποιές είναι οι βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές που θα πρέπει να ακολουθήσει η Ελλάδα σε αυτό το θέμα και ως εκ τούτου υπογράμμισαν ότι δεν υπάρχει διαφωνία με όλους τους θεσμούς.

Σχετικά με τα μέτρα που απαιτεί το ΔΝΤ, να νομοθετηθούν από τώρα για μετά το 2019, οι ίδιες πηγές  επεσήμαναν ότι πρόκειται για ένα πακέτο μέτρων της τάξεως του 2% του ΑΕΠ, δηλαδή περίπου 3,8 δισ. ευρώ (1,9 δισ. ευρώ από την πλευρά των εσόδων και 1,9 δισ. ευρώ από την πλευρά των δαπανών).   Οι δαπάνες που θα πρέπει να μειωθούν είναι οι συντάξεις και τα έσοδα που θα πρέπει να αυξηθούν κατά 1,9 δις  ευρώ είναι η αύξηση των φόρων, μέσω της μείωσης του αφορολόγητου. «Το γεγονός ότι διαφωνούμε στο ύψος της μείωσης του ΕΝΦΙΑ είναι απόδειξη του πόσο μακριά έχουμε πάει σε αυτή τη συζήτηση», τόνισαν οι ίδιες πηγές, μετά το συμβούλιο του Eurogroup.

Σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο, για την κυβέρνηση είναι πολύ σημαντικό να ολοκληρωθεί γρήγορα η αξιολόγηση. «Ειδικά το ΔΝΤ έδειξε ότι θέλει να διαπραγματευτεί με καλή πίστη», αφού όπως είπαν, θα ήταν κρίμα αν διακινδυνέψει και πάλι η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

Σημαντική πρόοδο είδε ο Ντάισελμπλουμ, αλλά συμφωνία μετά τον Απρίλιο!

Σημαντική πρόοδο και πολλή δουλειά για την ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης, κατέγραψε ο Πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, αλλά όπως ανέφερε, κάποια θέματα «κλειδιά», παραμένουν ακόμα ανοικτά. Ο ίδιος, κατά την συνέντευξη Τύπου, που ακολούθησε το συμβούλιο, είπε ότι «συμφωνήσαμε να συνεχιστούν εντατικά οι συζητήσεις στις Βρυξέλλες εστιάζοντας στα βασικά θέματα προκειμένου να φτάσουμε σε πλήρη συμφωνία ώστε να γίνει η πολιτική συζήτηση», για να προσθέσει ότι υπάρχει κοινή θέση των Θεσμών για τα ανοικτά θέματα. «Το επόμενο Eurogroup είναι στις 7 Απριλίου αλλά δεν υπάρχει καμία υπόσχεση ότι θα καταλήξουμε σε τελική συμφωνία. Πρόθεση όλων να γίνει ότι είναι δυνατό», συμπλήρωσε στη συνέχεια.
 

Μοσκοβισί: Είμαστε δεσμευμένοι να βρούμε μια λύση

Ξεκαθάρισε το τοπίο, σύμφωνα με τον Επίτροπο Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της Κομισιόν,  Πιέρ Μοσκοβισί ο οποίος, είπε ότι ξεκαθαρίστηκαν τα επόμενα βήματα. «Όλοι γνωρίζουν ότι η αποστολή στην Αθήνα ήταν θετική και σημειώθηκε πρόοδος». Συνεχίζοντας, ο Γάλλος πολιτικός είπε ότι «τώρα πρέπει να τονωθεί η εμπιστοσύνη για τους επενδυτές και όλοι θέλουν συμφωνία όσο το δυνατό γρηγορότερα. Ο Γερούν είχε δίκιο να λέει ότι δεν πρέπει να απαντάμε σε ερωτήσεις για τα χρονοδιαγράμματα». Συζητήσεις θα γίνουν, εντατικά, σε διάφορα επίπεδα τις επόμενες ημέρες ώστε να έχουμε μια πλήρη συμφωνία τις επόμενες εβδομάδες.

Όπως πάντα, είμαστε δεσμευμένοι να βρούμε μια λύση. Αν επιταχύνουμε μπορούμε να φτάσουμε σε συμπέρασμα το συντομότερο.Τώρα η ανάκαμψη υπάρχει, πρέπει να τονωθεί η εμπιστοσύνη, συμπλήρωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος.
 

Ρέγκλινγκ: Να κλείσει η αξιολόγηση πριν από τις πληρωμές του Απριλίου

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του ESM πρέπει να μην χαθεί  η θετική δυναμική της ελληνικής Οικονομίας που δημιουργήθηκε το 2016. Συγκεκριμένα τόνισε ότι, «Ακόμα δεν έχει επιλυθεί ένας σημαντικός αριθμός ζητημάτων και υπάρχει πράγματι ο κίνδυνος αυτό να έχει αρνητικό αντίκτυπο στην οικονομία». Μάλιστα επισήμανε ότι πιθανές επιπτώσεις στην καταναλωτική και επενδυτική εμπιστοσύνη. «Η αβεβαιότητα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης μπορεί να έχει κόστος. Η επόμενη μεγάλη πληρωμή για την εξυπηρέτηση χρέους είναι τον Ιούλιο, αλλά θα ήταν πολύ καλύτερα να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση πριν από τότε» πρόσθεσε.

Eurogroup: Στόχος μας η γρήγορη συμφωνία

Oι θεσμοί (η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και ο ESM) και ο Έλληνες υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ενημέρωσαν το Eurogroup για τις εξελίξεις γύρω από τη δεύτερη αξιολόγηση του οικονομικού προγράμματος προσαρμογής της Ελλάδας.

Οι ελληνικές αρχές και οι θεσμοί συνεχίζουν να Όπως πάντα είμαστε δεσμευμένοι να βρούμε μια λύση (staff-level agreement), στη βάση των κοινών τόπων στους οποίους κατέληξαν τον περασμένο μήνα. Θα έχουν εντατικές συζητήσεις στις Βρυξέλλες τις επόμενες ημέρες, εστιάζοντας στα βασικά εκκρεμή ζητήματα.

Σε αυτά περιλαμβάνεται μια φιλική προς την ανάπτυξη εξισορρόπηση των δημόσιων οικονομικών της Ελλάδας σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα (από το 2018 και έπειτα) και η μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας.

Μια τεχνική συμφωνία αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχή ολοκλήρωση των αξιολογήσεων του προγράμματος και ως εκ τούτου για την λήψη περαιτέρω οικονομικής στήριξης που είναι διαθέσιμη από το πρόγραμμα.

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή