Η Ολλανδία άντεξε – Αργοπεθαίνει η Ε.Ε.

Που οδηγούν την Ευρώπη οι μοιραίοι και άβουλοι ηγέτες
Εφιάλτης τώρα οι γαλλικές εκλογές – Απειλή και οι “πολλές ταχύτητες” που θέλουν να επιβάλλουν οι “4” των Βερσαλλιών
Της ΟΛΥΜΠΙΑΣ ΛΙΑΤΣΟΥ
Το πουλόβερ έχει αρχίσει να ξηλώνεται. Και την κύρια ευθύνη γι αυτό φέρνουν οι μικρόνοες ηγέτες της Ευρώπης – τύπου Ολάντ, Μέρκελ, Σόιμπλε – που διαδεχόμενοι τους πάλαι ποτέ κολοσσούς – Σμιτ, Μιτεράν – της Ευρωπαϊκής πολιτικής βλέπουν το δέντρο κι όχι το δάσος.
Βλέπουν το δέντρο των μικροσυμφερόντων τους και κυρίως αυτό της κοντόφθαλμης πλέον Γερμανίας που οδηγεί σε μια Ευρώπη πολλών ταχυτήτων με σκληρό πυρήνα τις χώρες Γερμανία, Γαλλία, Ιταλια, Ισπανία, Λουξεμβούργο, Ολλανδία και Φινλανδία και δεν βλέπουν το δάσος που είναι η ενιαία Ευρώπη της δημοκρατίας, της αλληλεγγύης και της προόδου, σεβαστή από κάθε άποψη απέναντι στις ΗΠΑ, την Κίνα και τον υπόλοιπο κόσμο. Δεν βλέπουν το δάσος που είναι μια Ευρώπη απ΄άκρον σ΄άκρο, η σοβαρότερη δύναμη στον πλανήτη.
Αντ΄αυτών, οι τριγμοί στο Ευρωπαϊκό οικοδόμημα ακούγονται όλο και πιο έντονοι. Που μπορεί να οδηγήσουν; Κατ΄ άλλους στη γρήγορη διάλυση, κατ΄άλλους στην αργή, σταδιακή διάλυση με την εφαρμογή της Ευρώπης των πολλών ταχυτήτων και κατά τους πλέον αισιόδοξους στην υπέρβαση αυτής της σοβαρής κρίσης.
Τρία και τρία σενάρια διάλυσης ή διάσωσης του ευρώ αντίστοιχα με τις ποσοστιαίες πιθανότητές τους, παρουσίασε το Bloomberg προ ημερών και τα οποία είναι:
ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩ
• ΣΕΝΑΡΙΟ 1 (πιθανότητα 15%): Η Μαρίν Λε Πεν κερδίζει τις εκλογές στη Γαλλία.
Η Μαρίν Λε Πεν κερδίζει τις προεδρικές εκλογές και στη συνέχεια προκηρύσσει δημοψήφισμα για την έξοδο από το ευρώ. Ξεκινά μια τεράστια φυγή κεφαλαίων στη χώρα και επιβάλλονται capitalcontrols. Χωρίς την παραμονή της Γαλλίας στο ευρώ, θα ακολουθήσουν το παράδειγμα και άλλες χώρες, με αποτέλεσμα να μείνει μόνο ένας πυρήνας βορειοευρωπαϊκών κρατών.
• ΣΕΝΑΡΙΟ 2 (πιθανότητα 30%): Η Ιταλία στρέφεται προς τον ευρω-σκεπτικισμό.
Το ιταλικό τραπεζικό σύστημα βρίσκεται ήδη στα όρια της κατάρρευσης και δέχεται το τελειωτικό χτύπημα όταν οι ρυθμιστικές αρχές της ΕΕ απορρίπτουν μια κυβερνητική βοήθεια (ενώ ουσιαστικά πρόκειται για κρατική). Τα spreads των ιταλικών ομολόγων εκτοξεύονται σε ιστορικά υψηλά και οι τράπεζες «αναγκάζουν» την κυβέρνηση να επιβάλει capital controls.
Τις επόμενες εκλογές κερδίζει το λαϊκίστικο Κίνημα Πέντε Αστέρων του Beppe Grillo και σχηματίζει κυβέρνηση συνασπισμού με την ακροδεξιά Λέγκα του Βορρά με στόχο την επαναφορά της ιταλικής λίρας. Κρατικοποιούν τις τράπεζες και κερδίζουν το δημοψήφισμα σχετικά με τη συμμετοχή της Ιταλίας στην Ευρωζώνη.
• ΣΕΝΑΡΙΟ 3 (πιθανότητα 50%): Η Ελλάδα δεν αντέχει άλλο.
Οι πιστωτές ζητούν επιπλέον περικοπές στις συντάξεις και ο Αλέξης Τσίπρας προκηρύσσει πρόωρες εκλογές, υποστηρίζοντας ότι τίποτα από όλα αυτά δεν είχε συμφωνηθεί το 2015.
Η Αθήνα χρεοκοπεί και αδυνατεί να πληρώσει το χρέος της προς την ΕΚΤ, με αποτέλεσμα η τελευταία να αφήσει χωρίς χρηματοδότηση τις ελληνικές τράπεζες. Η Ελλάδα φεύγει από την Ευρωζώνη.
ΔΙΑΣΩΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩ
• ΣΕΝΑΡΙΟ 1 (πιθανότητα 10%): Μια παγκόσμια κρίση ενώνει την Ευρώπη.
Την Ευρώπη απασχολεί η κρίση στις ΗΠΑ και η κρίση στα ανατολικά σύνορα της Ευρώπης. Ο Putin αρχίζει να δοκιμάζει στα σοβαρά την ανοχή του ΝΑΤΟ στην ανατολική Ευρώπη και ο Trump ξεκινά εμπορικό πόλεμο με τη Γερμανία. Η Γερμανία αποφασίζει να τα δώσει όλα για όλα και αποδέχεται την μετατροπή της Ευρωζώνης σε δημοσιονομική. Η Ευρώπη ενώνεται και το ευρώ σώζεται.
• ΣΕΝΑΡΙΟ 2 (πιθανότητα 25%): Επικράτηση Schulz στις εκλογές.
Οι Γερμανοί αποφασίζουν για πολιτική αλλαγή και ο Schulz κερδίζει τις εκλογές και ακολουθεί πιο χαλαρή οικονομική πολιτική από την Merkel. Δέχεται να χαμηλώσουν οι δημοσιονομοκοί στόχοι της Ελλάδας και η χώρα βγαίνει από το μνημόνιο το 2018.
Ο Schulz δέχεται ευρωομόλογα, καταφέρνει να τα βγάλει πέρα το 2017 και με την ΕΕ ακέραιη έχει τη στήριξη των υπόλοιπων ηγετών. Ακολουθεί ελαφρώς επεκτατική δημοσιονομική πολιτική στην Γερμανία, ανεβαίνει η ζήτηση και μειώνεται το εμπορικό πλεόνασμα με ΗΠΑ, βελτιώνοντας σχέσεις με Trump. Η Γερμανία δέχεται κάποια περιορισμένης μορφής μεταφορά πόρων σε ελλειμματικές χώρες, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Ο Τσίπρας υποδέχεται τον Schulz στην Αθήνα και ο κόσμος τον χαρακτηρίζει σωτήρα της χώρας και του ευρώ.
• ΣΕΝΑΡΙΟ 3 (πιθανότητα 75%): Η Ευρωζώνη τα βγάζει πέρα.
Η LePen χάνει, η Ελλάδα δεν χρεοκοπεί, οι ιταλικές τράπεζες αντέχουν, η Merkel κερδίζει τις εκλογές και παραμένει ηγέτιδα στην Ένωση. Η Γερμανίδα Καγκελάριος και οι υπόλοιποι ηγέτες συμφωνούν στη δημιουργία υπουργείου Οικονομικών της Ευρωζώνης τα επόμενα χρόνια. Η Ελλάδα αποφεύγει να υλοποιήσει μέτρα λιτότητας με αποτέλεσμα να ξεσπά κρίση κάθε χρόνο αλλά η κατάσταση σώζεται κάθε φορά τελευταία στιγμή και σταδιακά η ελληνική οικονομία βελτιώνεται.
Ολοκληρώνεται η τραπεζική ένωση με την εισαγωγή ενός συστήματος εγγύησης καταθέσεων και το 2020 η Ευρωζώνη είναι ακέραιη, ενώ μάλιστα υπάρχουν κι άλλες χώρες που επιδιώκουν να γίνουν μέλη.
Άλλα τρία κακά σενάρια για το ευρώ περιέγραψε το γερμανικό περιοδικό Den Spiegel τονίζοντας ότι «ενώ οικονομικά η Ευρωζώνη εμφανίζεται τόσο σταθερή όσο ποτέ άλλοτε, το 2017 για λόγους πολιτικούς θα μπορούσε να γίνει η χρονιά διάλυσής της. Ιδού τα σενάρια.
1. Nexit (Εξοδος Ολλανδίας): Λυπηρή εξέλιξη κυρίως για τους Γερμανούς αλλά δεν προκαλεί κατάρρευση της Ευρωζώνης. Οι κραδασμοί απορροφώνται από τις υπόλοιπες χώρες.
2. Frexit (Εξοδος Γαλλίας): Το ενδεχόμενο θα επιφέρει το τέλος του ευρώ καθώς ακόμα και οι χώρες της νότιας Ευρώπης θα εγκατέλειπαν το κοινό νόμισμα για να μην παρασυρθούν στη δίνη μιας υποτίμησης.
3. Itexit (Εξοδος Ιταλίας): Το πιο πιθανό ενδεχόμενο. Καλό για τους Ιταλούς αλλά για τους επενδυτές η επιστροφή στο εθνικό νόμισμα θα ήταν μια κρατική χρεοκοπία.
Και το σχόλιο του Der Spiegel: «Πιθανότητες για τα τρία exit; Η πολιτική κάστα στις Βρυξέλλες και το Βερολίνο καλό είναι να προετοιμάζονται, διότι ένας απαισιόδοξος είναι ένας αισιόδοξος με εμπειρία».
«ΠΟΛΛΕΣ ΤΑΧΥΤΗΤΕΣ»
Το θέμα που επισήμως άνοιξε στη συνάντηση των τεσσάρων στις Βερσαλλίες και έφερε και τον απερχόμενο Ολάντ να ευλογεί τα σχέδια Σόιμπλε –προσδοκώντας ενδεχομένως Ευρωπαϊκό αξίωμα μετά την τελευτή του πολιτικού του βίου στην Γαλλία– συνεχίστηκε και κατά την άτυπη Σύνοδο Κορυφής των 27 (δεν μετείχε η Βρετανία).
Ο Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε ότι η ιδέα της Ευρώπης πολλών ταχυτήτων θα είναι μέρος της συζήτησης στην πορεία προς την Σύνοδο Κορυφής της Ρώμης. Ο ευέλικτος Γιούνκερ μαζεύτηκε κάπως τονίζοντας ότι «η Ευρώπη πολλών ταχυτήτων που θέλουν ορισμένοι Ευρωπαίοι ηγέτες, προς μεγάλη απογοήτευση των ανατολικοευρωπαικών χωρών δεν έχει στόχο να δημιουργηθεί ένα νέο σιδηρούν παραπέτασμα». Ηδη υπάρχουν πολλές ταχύτητες στην ΕΕ ακόμα και στο Eurogroup. Η δε καγκελάριος Μέρκελ, τόνισε ότι κατά τη σύνοδο Κορυφής της Ρώμης – 60 χρόνια από την ίδρυση της Ενωσης – το σύνθημά μας είναι ότι είμαστε ενωμένοι, αλλά ενωμένοι μέσα από τη διαφορετικότητα.
Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΘΕΣΗ
Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η άποψη του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα που εξέφρασε την ελληνική θέση με άρθρο του στην «Εφημερίδα των Συντακτών». Ο πρωθυπουργός σημειώνει ότι θα είναι «ιδιαίτερα εποικοδομητικό να διατυπώσουν όλοι οι εμπλεκόμενοι, ευθέως και με κάθε ειλικρίνεια αυτό που έχουν στο μυαλό τους. Τα κράτη–μέλη πρέπει να δώσουν ώθηση στη συζήτηση αυτή, προσδιορίζοντας τους κανόνες, τα όρια και το περιεχόμενο που θα χαρακτηρίζουν το μέλλον της Ευρώπης, έτσι ώστε να μην υπάρξει καμία νέα οπισθοδρόμηση στο ευρωπαικό κεκτημένο και να αποκλειστεί οποιοδήποτε ενδεχόμενο de facto διχασμού της Ενωμένης Ευρώπης.»
Μιλώντας για τις ταχύτητες, αναφέρει: «Οι ορειβάτες που προχωρούν έχοντας ένα σχοινί να τους συνδέει, κινούνται με ενιαία ταχύτητα. Αν το καταργήσουν, διαμορφώνεται ένα νέο πλαίσιο με δυνατότητα για πολλές ταχύτητες. Επαφίεται στη δύναμη και στις ικανότητες του καθένα το να παραμείνει σε επαφή με την ομάδα των πιο ισχυρών ή να βαδίσει μόνος του, προς όποια κατεύθυνση νομίζει. Αυτό δεν σημαίνει περισσότερη ελευθερία. Σημαίνει κατάργηση της ευθύνης που έχουν οι περισσότερο ισχυροί για τους περισσότερο αδύναμους. Είναι προφανές ότι ένα τέτοιο μοντέλο, όπου οι ισχυροί βάζουν τους κανόνες για τον εαυτό τους και ο καθένας είναι ελεύθερος να τους ακολουθήσει ή να καταστραφεί, δεν μπορεί να είναι αποδεκτό. Ούτε σε επίπεδο κοινωνίας αλλά ούτε και ως προοπτική για το ευρωπαϊκό μέλλον.»
Αν λοιπόν, τονίζει ο Αλ. Τσίπρας, χρειαζόμαστε ένα επανακαθορισμό της σημερινής κατάστασης, είναι καλύτερα να μιλάμε όχι για Ευρώπη των «πολλών ταχυτήτων» αλλά των «πολλαπλών επιλογών».
Και καταλήγει: «Ο δρόμος που πρέπει να ακολουθήσουμε είναι ο δρόμος που οδηγεί σε μια δημοκρατική και κοινωνική Ευρώπη. Άλλος «καθαρός διάδρομος» για το μέλλον, δεν υπάρχει.
ΣΟΪΜΠΛΕ ΚΑΙ ΔΝΤ
Σύμφωνα με το Euro2day ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε που μελετά το θέμα των πολλών ταχυτήτων ως προς τις οικονομικές του συνέπειες συζητάει το σενάριο αυτό με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, τον Οκτώβριο στην Ουάσιγκτον. Ανάλογη συζήτηση έγινε και μεταξύ Λαγκάρντ και Μέρκελ πρόσφατα στο Βερολίνο. Το συμπέρασμα είναι ότι ΔΝΤ και Βερολίνο συγκλίνουν στην Ευρώπη των πολλών ταχυτήτων.
Το σχέδιο αυτό –σύμφωνα πάντα με το Euro2day– ήταν «extreme» και προωθήθηκε σε «βασικό» όταν το πληροφορήθηκαν και προφανώς το αποδέχθηκαν σε συναντήσεις τους με την Ανγκελα Μέρκελ ο Μάριο Ντράγκι και ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ πριν συγγράψει τη Λευκή Βίβλο.
Δεν είναι τυχαίο ότι στην παρουσίαση της Λευκής Βίβλου ο Γιούνκερ μίλησε με σενάρια για το μέλλον της ΕΕ και το σενάριο «τρία» αφορούσε «μια Ευρώπη πολλών ταχυτήτων και διαφορετικών συνδέσεων». Ηταν αυτό που ανακοινώθηκε από τις Βερσαλλίες, την Δευτέρα 6 Μαρτίου το βράδυ.
Το Euro2day επισημαίνει 6 συμπτώσεις που οδήγησαν στις Βερσαλλίες. Και αυτές είναι οι ακόλουθες:
1. Πρώτα έγιναν οι επαφές σε Ουάσιγκτον τον Οκτώβριο.
2. Μετά ξεκίνησαν οι εκθέσεις του Stratfor και οίκων αξιολόγησης περί κινδύνου διάσπασης.
3. Μετά είχαμε τον υποψήφιο πρέσβη των ΗΠΑ στην ΕΕ να λέει ότι η Ευρώπη διαλύεται και ότι θα «σόρταρε» το ευρώ ως νόμισμα.
4. Ακολούθησαν «διαρροές» σε μερίδα του ευρωπαϊκού τύπου (και ημών συμπεριλαμβανομένων) ότι το σενάριο συζητείται πίσω από τις κλειστές πόρτες ως κάτι ακραίο.
5. Ακολούθησε η ομιλία Γιούνκερ στην Ευρωβουλή για τη Λευκή Βίβλο.
6. Ακολούθησαν οι δηλώσεις Μέρκελ – Ολάντ την Δευτέρα.
Οι δηλώσεις δεν είναι τυχαίο που έγιναν τρεις μέρες πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες, με θέμα το μεταναστευτικό και το Brexit. Η στρατηγική της Μέρκελ άλλωστε, να διοχετεύει αυτό που θέλει για να δει αντιδράσεις είναι γνωστή εδώ και χρόνια.
Πώς οδηγήθηκαν στο σενάριο «Ευρώπη πολλών ταχυτήτων»
Όλα ξεκίνησαν σύμφωνα με αξιωματούχο που επικαλείται το Euro2day, το 2015 όταν η Κομισιόν κατήρτισε μελέτη 3.000 σελίδων που αφορούσε στην κοστολόγηση του Grexit. Κατά πληροφορίες, το κόστος ήταν απαγορευτικό για τα δεδομένα της Ευρωζώνης, περίπου 3 τρισεκατομμύρια ευρώ.
Στη συνέχεια ακολούθησε:
• Το βρετανικό δημοψήφισμα και το επερχόμενο Brexit.
• Η σιωπηλή παραδοχή ότι δεν υπάρχει και δεν πρόκειται να υπάρξει ομοφωνία στο προσφυγικό. Δεν είναι καθόλου τυχαία η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για το δικαίωμα να μη χορηγούν οι χώρες βίζα σε αιτούντες άσυλο.
• Η παραδοχή ότι οι σχέσεις ΕΕ – Τουρκίας δεν φτιάχνουν, ο Ερντογάν είναι απρόβλεπτος και μη αξιόπιστος και αργά ή γρήγορα η συμφωνία για το προσφυγικό θα καταρρεύσει.
• Πολλές χώρες αρνούνται τις ποσοστώσεις στη μετεγκατάσταση προσφύγων καθώς η συμφωνία ήταν απλά στα χαρτιά.
• Η αύξηση της τρομοκρατίας και η ραγδαία άνοδος των εθνικιστών στην Ευρώπη.
• Το ακριβό ευρώ.
• Η άνοδος Τραμπ.
• Η παρατεταμένη προεκλογική περίοδος πολλών χωρών αρχής γενομένης με το 2017.
• Η έως σήμερα αποχώρηση του ΔΝΤ από την ΕΕ ως πιστωτή.
• Η περίπτωση της Ελλάδας αλλά και της Ιταλίας και της Πορτογαλίας που πιθανώς να χρειαστούν πιστωτική υποστήριξη από την ΕΕ.
• Η προσπάθεια του σκληρού πυρήνα της ΕΕ να ελέγχει τον ΕΣΜ.
• Η επεκτεινόμενη αστάθεια στη Μέση Ανατολή.
• Οι κινήσεις για λύση του Κυπριακού με ένα νέο κράτος «μόρφωμα».
Κατά την ίδια ανάλυση όλα αυτά εξυπηρετούν τα σχέδια Σόιμπλε καθώς ο Μάρτιν Σουλτς στον οποίο επενδύει και η Ελληνική κυβέρνηση, θεωρείται «πακέτο» με τον Γιούνκερ και τον Βέμπερ του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ). Και καθώς αποδέχεται το σενάριο για Ευρώπη πολλών ταχυτήτων αποδέχεται και τα σενάριο για την Ελλάδα που εντέχνως συμπεριέλαβε ο Σόιμπλε στο προσχέδιο ως σενάριο.
Αυτό το ανέπτυξε σε μεγαλοεπενδυτές ανά τον κόσμο ο Γερμανός υπουργός σε συνάντηση που είχε μαζί τους στο Βερολίνο πριν περίπου 20 μέρες. Και προβλέπει, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, Grexit μέχρι το 2020.
Όπως βλέπετε, ο σατανικός δόκτωρ επιμένει…
Σχετικά Άρθρα
Δείτε επίσης