Μετά τους κ.κ. Ευ. Βενιζέλο και Α. Λοβέρδο και την κυρία Μπακογιάννη, και ο κ. Σκουρλέτης ζητεί αυξημένη πλειοψηφία, ως πρόφαση

 

Την πρΟταση του τότε αντιπροέδρου της κυβέρνησης κ. Ευάγγελου Βενιζέλου, η οποία δεν έγινε δεκτή, θυμίζει η «προσωπική άποψη» του υπουργού Εσωτερικών κ. Πάνου Σκουρλέτη για την ανάγκη να ψηφιστούν από μια ευρύτατη πλειοψηφία εντός της Βουλής τα μέτρα που αφορούν το 2019.

«Δεν ξέρω αν θα είναι 180 ή παραπάνω ή λιγότερο, αλλά αντιλαμβάνεστε ότι τα μέτρα αυτά αφορούν την επόμενη κυβέρνηση που δεν γνωρίζουμε ποια θα είναι στο μεγαλύτερο της μέρος. Άρα, δεν μπορούμε να παραγνωρίζουμε αυτή τη διάσταση, της ανάγκης να υπάρξει μία ευρύτερη συναίνεση», τόνισε.

Πώς όμως μπορεί να ερμηνευθεί η «προσωπική άποψη» αυτή του κ. Σκουρλέτη; Ως εθνικά επιβεβλημένη, ως πολιτικά υπεύθυνη ή ως πρόφαση για εκλογές για να «αποφευχθεί το «ποτήριον» και να φορτωθεί η ευθύνη στη Νέα Δημοκρατία, η οποία ήδη δήλωσε ότι δεν θα ψηφίσει τα μέτρα, όπως έλεγε και εννοούσε τότε ο κ. Βενιζέλος για τον κ. Σαμαρά; Υπενθυμίζεται ότι στις 24 Οκτωβρίου του 2011 ο τότε υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος σε δηλώσεις από τις Βρυξέλλες είχε υπογραμμίσει την ανάγκη να ψηφιστεί με ευρεία πλειοψηφία από τη Βουλή η ευρωπαϊκή συμφωνία για τη βιωσιμότητα του ελληνικού δημοσίου χρέους. «Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση θεωρεί ότι τέτοιου είδους ζητήματα πρέπει να αντιμετωπίζονται με αυξημένο αίσθημα ευθύνης και ως εκ τούτου να ψηφίζονται ει δυνατόν στη Βουλή με ευρεία πλειοψηφία, όχι επειδή αυτό είναι νομικά αναγκαίο, αλλά γιατί αυτό είναι εθνικά επιβεβλημένο και πολιτικά υπεύθυνο», ανέφερε τότε χαρακτηριστικά ο κ. Βενιζέλος. Σημειώνεται ότι κατά το Άρθρο 28 παράγραφος 2 του Συντάγματος, η αυξημένη πλειοψηφία των 180 απαιτείται για την ψήφιση μιας συμφωνίας μόνον όταν η Βουλή εκχωρεί «σε όργανα διεθνών οργανισμών αρμοδιότητες που προβλέπονται από το Σύνταγμα»

Σημειώνεται ότι ο κ. Βενιζέλος στην ομιλία του στο 9ο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ την 1η Μαρτίου του 2013 επανέλαβε και την πρότασή του που έκανε και τον Μαΐο του 2010, να ζητήσει η κυβέρνηση αυξημένη πλειοψηφία και για την ψήφιση του μνημονίου από τη Βουλή, ως ζήτημα μεγάλης πολιτικής σημασίας. «Αν είχε γίνει αυτό», τόνισε, «θα είχε αποτραπεί η τομή στο πολιτικό σύστημα μεταξύ «μνημονιακών και αντιμνημονιακών» και θα είχε τεθεί η ΝΔ προ των ευθυνών της».

Υπενθυμίζεται ότι την ίδια πρόταση είχε υποβάλει τότε και η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη, όπως και ο τότε υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος στις 9 Μαϊου του 2010 και μία ημέρα πριν από το υπουργικό συμβούλιο, είχε θέσει θέμα διευρυμένης ψηφοφορίας του Μεσοπρόθεσµου Προγράµµατος Σταθερότητας, δηλώνοντας τα εξής: «Για να σταλεί το κατάλληλο µήνυµα, πρέπει το σχετικό σχέδιο νόµου να ψηφιστεί µέσα από µια δηµιουργική κοινοβουλευτική διαδικασία, όπου θα κατατεθούν στους βουλευτές όλα τα στοιχεία που αφορούν την οικονοµική κατάσταση της χώρας. Και που για την ψήφισή του, όµως, θα πρέπει να ζητήσουµε αυξηµένη πλειοψηφία. Τα 3/5 ή τα 2/3 της Βουλής µπορούν να αποτελέσουν όχι βέβαια τη συνταγµατική αλλά τη διευρυµένη πολιτική νοµιµοποίηση του σχεδίου νόµου. Αυτό επιβάλλει το συµφέρον της χώρας».

Τώρα, στις 13 Μαρτίου 2017, ο κ. Λοβέρδος, ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκατικής Συμπαράταξης, δήλωσε τα αντίθετα: “Ο κ. Σκουρλέτης, ασφαλώς, ονειρεύεται όταν ζητά να ψηφιστούν τα νέα μέτρα με αυξημένη πλειοψηφία. Ας προσγειωθεί ο υπουργός Εσωτερικών στην πραγματικότητα: Ούτε κατά διάνοια. Τα νέα μέτρα θα τα ψηφίσουν και θα τα πανηγυρίσουν μόνοι τους. Μεταξύ τους και μόνοι τους θα είναι και στα μέτρα και στα τάρταρα της κάλπης».

 

 

 

 

 

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή