Οι «βόμβες» του δημογραφικού προβλήματος, της υψηλής ανεργίας και των χαμηλών μισθών τινάζουν στον αέρα τα ασφαλιστικά ταμεία

Επi δεκαετiες πέφτουν «βροχή» οι «βόμβες» στα ασφαλιστικά ταμεία και, φυσικά, έχουν καταρρεύσει προ πολλών ετών. Το 1988, ο τότε υπουργός Εθνικής Οικονομίας κ. Παναγιώτης Ρουμελιώτης «εντόπισε» στο ασφαλιστικό σύστημα «πυρηνική βόμβα», προσθέτοντας ότι δεν θα ήθελε να είναι υπουργός όταν η βόμβα αυτή θα εκραγεί.

Κι όταν τον Απρίλιο του 1990 πήρε στα χέρια της την απασφαλισμένη βόμβα του ασφαλιστικού η Νέα Δημοκρατία και τόλμησε να κάνει μερικές παρεμβάσεις με αρμόδιο υφυπουργό και υπουργό τον κ. Δημήτρη Σιούφα έγινε… χαλασμός από τους τότε βολεμένους που αμύνονταν περί πάρτης και σε βάρος των επόμενων ασφαλισμένων. Τον ίδιο γενικό χαλασμό προκάλεσε το 2000 ο τότε αρμόδιος υπουργός κ. Τάσος Γιαννίτσης, ο οποίος τόλμησε κι αυτός να προωθήσει μια σωτήρια μεταρρύθμιση.

Από τότε έπεσαν πολλές «βόμβες». Η συνεχής επιδείνωση του δημογραφικού προβλήματος έχει εξαρθρώσει το κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα. Στη συνέχεια, ήρθε η οικονομική κρίση από το 2008, με τα Μνημόνια να «ρίξουν» μιαν ακόμη ισχυρή «βόμβα» τη «βόμβα» της υψηλής ανεργίας, η οποία ανατίναξε τα ταμεία. Τώρα, διαβάζουμε ότι, όπως προκύπτει από τα αποκαλυπτικά στοιχεία του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), μία νέα «βόμβα» εντοπίστηκε στα ασφαλιστικό ταμεία. Πρόκειται για τη «βόμβα» των χαμηλών μισθών, η απειλεί με οριστική κατάρρευση το κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα. Από τα στοιχεία αυτά προκύπτει ότι αμοιβές κάτω των 400 ευρώ τον μήνα λαμβάνουν περίπου 600.000 εργαζόμενοι με μερική απασχόληση.

Έτσι, ενώ τα προηγούμενα χρόνια για την πληρωμή της σύνταξης ενός συνταξιούχου αρκούσαν οι εισφορές από τέσσερις εργαζομένους, τώρα, λόγω της συρρίκνωσης των εισοδημάτων από την απασχόληση παράλληλα με την επικράτηση των ευέλικτων μορφών απασχόλησης, θα πρέπει να πληρώσουν 10 εργαζόμενοι! Μάλιστα, οι ειδικοί εκτιμούν ότι έτσι ο ΕΦΚΑ, από το 2017 που ξεκίνησε να λειτουργεί το υπερταμείο ασφάλισης μέχρι το 2055, θα χάσει έσοδα ποσού 65,6 δις ευρώ. Αλλά, όπως προκύπτει από επιστημονικές προβολές, το 2055 ή εκεί κοντά η Ελλάς θα πει το «τετέλεσται», κυρίως λόγω του δημογραφικού προβλήματος και της συνεχούς κατάπτωσης των αρχών και αξιών.

Σε αυτό το εφιαλτικό ποσό θα πρέπει να προστεθεί και εκείνο που χάνεται από τη συνεχιζόμενη υψηλή ανεργία, η οποία είναι εξολοκλήρου αποτέλεσμα της εφιαλτικής ύφεσης που κυριαρχεί στην ελληνική οικονομία κυρίως μετά το 2007 και η οποία συνεχώς ενισχύεται από τη λεηλασία της ελληνικής οικονομίας και τη συντριβή όλων των παραγόντων που προσδιορίζουν το ΑΕΠ με τα περιβόητα Μνημόνια. Εκτιμάται ότι οι 500.000 περίπου άνεργοι κοστίζουν στο ασφαλιστικό σύστημα (απώλεια εσόδων) πάνω από δύο δις ευρώ το χρόνο. Οι άνεργοι στη χώρα μας μετά το 2011 είναι κατά μέσον όρο πάνω από 1.200.000 άτομα. Αυτό σημαίνει ότι από τους ανέργους αυτούς το ασφαλιστικό σύστημα χάνει έσοδα έξι περίπου δις ευρώ το χρόνο και συνεπώς στα επτά αυτά χρόνια η απώλεια ασφαλιστικών εσόδων ανέρχονται σε πάνω από 40 δις ευρώ. Δηλαδή, αν σήμερα η ανεργία ήταν στα επίπεδα του 2009 (περίπου 500.000 άτομα), τα ασφαλιστικά ταμεία θα είχαν σήμερα έσοδα πάνω… 40 δις ευρώ!!!

 

 

 

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή