Τετάρτη, 27 Αυγούστου 2025

Τσίπρας: Οφείλουμε να εμπλέξουμε τους πολίτες στη συζήτηση για την Αναθεώρηση

«Στόχος πρέπει να είναι η συζήτηση να καλύψει όσο το δυνατό περισσότερα θέματα» 

Η συζήτηση για το Σύνταγμα είναι η πιο άμεση και η πιο ουσιαστική για την ίδια τη δημοκρατία και το περιεχόμενό της, ανέφερε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά την εισήγησή του στη συνεδρίαση της Επιτροπής Συνταγματικής Αναθεώρησης.

Όπως είπε, η επιτυχία αυτού του εγχειρήματος διαλόγου θα κριθεί από τη συμμετοχή των πολιτών και αφορά την ίδια τη δημοκρατία.

Σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό, «οφείλουμε να εμπλέξουμε στη συζήτηση και την ίδια την κοινωνία», όχι για να δεσμεύσουν οι πολίτες τους βουλευτές, αλλά για να έχουν οι βουλευτές εικόνα των απόψεων που υπάρχουν στο κοινωνικό σύνολο.

Η δημοκρατία δεν έχει να φοβηθεί τίποτα από τους πολίτες, από αυτούς αντλεί τη θεμελιακή της δύναμη, πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι η Βουλή πρέπει να έχει μια ολοκληρωμένη εικόνα του προβληματισμού και των απόψεων που υπάρχουν στην κοινωνία, ειδικά, όταν στην Συνταγματική Αναθεώρηση θα τεθούν ζητήματα που αφορούν τις κοινοβουλευτικές λειτουργίες, όπως η ευθύνη των Υπουργών.

Ο κ. Τσίπρας επισήμανε ακόμη ότι σήμερα, 40 και πλέον χρόνια μετά την Μεταπολίτευση, η συζήτηση αφορά την επαναθεμελίωση της Δημοκρατίας, ειδικά όταν -με αφορμή και την καταστροφική κρίση που αντιμετώπισε η χώρα από το 2010- ολοένα και πληθαίνουν άλλου είδους απόψεις, όπως το να εκχωρούνται σημαντικά κομμάτια της πολιτικής σε τεχνοκράτες και να απομονωθούν από την λαϊκή κυριαρχία.

Ειδικότερα, ανέφερε ότι καλούμαστε να συζητήσουμε σε τι θεσμικό πλαίσιο θέλουμε να είναι η Ελλάδα μετά το 2020 και επισήμανε ότι στόχος πρέπει να είναι η συζήτηση να καλύψει όσο το δυνατό περισσότερα θέματα. 

Σημείωσε ακόμη ότι χρειάζονται και οι ανοιχτές συζήτησεις με την κοινωνία των πολιτών, επισημαίνοντας ότι ο διάλογος πρέπει να οργανωθεί και σε επίπεδο τοπικό, ενώ υπογράμμισε την ανάγκη να βρούμε τον τρόπο να ακουστεί και η φωνή των αποκλεισμένων από την εξουσία, ιδιαίτερα των νέων ανθρώπων, όπως ανέφερε.

Σε ό,τι αφορά το χρονοδιάγραμμα, πρότεινε, εάν είναι εφικτό, να γίνει με έναν ορίζοντα μέχρι το τέλος του καλοκαιριού.

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή