Στη Βουλή το σκάνδαλο του ΔΟΑΤΑΠ με την βιομηχανία μεταπτυχιακών από την Κύπρο

Το σκάνδαλο της βιομηχανίας μεταπτυχιακών τίτλων σπουδών ειδικής αγωγής που ήρθαν κατά εκατοντάδες από την Κύπρο την τελευταία διετία (2014-2016) και αναγνωρίστηκαν σε μια νύχτα, με προκλητικά γρήγορες διαδικασίες, από τον ΔΟΑΤΑΠ, φέρνει σήμερα με ερώτησή του στη Βουλή, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Μαντάς.
Η ερώτηση του κ. Μαντά που απευθύνεται στο Υπουργείο Παιδείας, αναφέρεται «στην περίοδο της προηγούμενης διοίκησης του Οργανισμού και επικεντρώνεται στους μεταπτυχιακούς τίτλους της Ειδικής Αγωγής που έχουν αποκτηθεί με την μορφή της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης ενός έτους, κυρίως από το ιδιωτικό πανεπιστήμιο της Λευκωσίας της Κύπρου αλλά και της Ιταλίας. Οι δε διαφημίσεις των ιδρυμάτων αναφέρουν ότι η διοργάνωση των σπουδών ρυθμίζεται από ιδιωτικούς φορείς στην Ελλάδα ενώ για την περίπτωση της Κύπρου , οι εξετάσεις και συναντήσεις λαμβάνουν χώρα αποκλειστικά στην Ελλάδα. »
Αντίστοιχα, αναφέρει στην ερώτησή του ο κ. Μαντάς, «σε ιστοσελίδα του Ιταλικού ΑΕΙ που επισήμως δηλώνει ότι πραγματοποιεί τις σπουδές του στα Ελληνικά, υπάρχει και φωτογραφία παλιού μέλους του ΔΣ μαζί με διευθυντικό στέλεχος του Οργανισμού οι οποίοι διαφημίζουν τις σπουδές στο Ιδρυμα ( Μαρκόνι unimarconi.gr). »
Πόσο άραγε συνάδει με το χαρακτήρα ενός δημόσιου οργανισμού όπως είναι ο ΔΟΑΤΑΠ, ένα διευθυντικό μάλιστα στέλεχος, να διαφημίζει ένα ιδιωτικό ξένο ίδρυμα; Τι μηνύματα δίνει με την επιλογή του αυτή; Μήπως θα ήταν σκόπιμο, τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου στην αυριανή συνεδρίαση του ΔΣ του ΔΟΑΤΑΠ να ζητήσουν απαντήσεις; Εκτός κι αν η νέα Διοίκηση του Οργανισμού ταυτίζεται με τις επιλογές της προηγούμενης…
Το συγκεκριμένο σκάνδαλο, είχε αναδείξει σε εκτενές ρεπορτάζ και η «Κυριακάτικη Kontra News » στις 30 /10 2016. Σε εκείνο το δημοσίευμα με τίτλο « Βιομηχανία αναγνώρισης μεταπτυχιακών από Λευκωσία» γράφαμε ότι διενεργείται έλεγχος για μεταπτυχιακά μαϊμού από το Σώμα Ελεγκτών Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης. Στο μικροσκόπιο βρίσκονται 3.000 μεταπτυχιακοί τίτλοι Ειδικής Αγωγής προερχόμενοι από ιδιωτικό Πανεπιστήμιο της Λευκωσίας της Κύπρου και ο έλεγχος γίνεται για να διακριβωθεί εάν οι συγκεκριμένοι τίτλοι σπουδών είναι νόμιμοι καθώς:
- Αποκτήθηκαν μετά από διάρκεια σπουδών 14καιόχι 18 μηνών όπως ορίζει ο Νόμος για όλα ταΠανεπιστήμια της Κύπρου.
- Δεν συνοδεύονται από επιστημονικές εργασίες.
- Το Ιδρυμα που χορήγησε τους τίτλους σπουδώνδεν έχει την επάρκεια σε προσωπικό και υποδομές για να υποστηρίξει ένα τόσο μεγάλο αριθμό μεταπτυχιακών σπουδών.
Ειδικά για όσους γνωρίζουν την γραφειοκρατική παράνοια που επικρατεί στο εσωτερικό του Οργανισμού, την παραπληροφόρηση που ασκεί η Υπηρεσία Ενημέρωσης , την απίστευτη καθυστέρηση στην απάντηση απλών αιτημάτων , είναι να απορεί κανείς για την ταχύτυτα μ ε την οποία ο ΔΟΑΤΑΠ διεκπεραίωσε τις αναγνωρίσεις των επίμαχων μεταπτυχιακών τίτλων, όλων προερχομένων από το ίδιο Ιδρυμα.
Την ίδια στιγμή εκκρεμούν έως και τρία χρόνια, οι αναγνωρίσεις πτυχίων από φημισμένα Πανεπιστήμια της Ε.Ε ενώ διδακτορικά από το Harvard ή το Gambridge μένουν για μήνες στα συρτάρια του Οργανισμού .
Αναμένουμε με ενδιαφέρον τις απαντήσεις που θα δώσει ο υπουργός Παιδείας Κ. Γαβρόγλου. Εκτός του κοινοβουλευτικού ελέγχου, που συνήθως δεν παράγει αποτελέσματα, μήπως η νέα διοίκηση του οργανισμού να στείλει τον φάκελο στη Δικαιοσύνη ώστε να αποδοθούν ευθύνες, εκεί που πρέπει;
Ο.ΛΙΑ
Σχετικά Άρθρα
Δείτε επίσης