Στην κυβέρνηση μετρούν αντίστροφα για συμφωνία

20 Μαρτίου ή στις αρχές Απριλίου

«Θέλουμε να κλείσουμε όσο το δυνατόν συντομότερα». Αυτός είναι ο στόχος και η επιθυμία της κυβέρνησης, την ώρα που οι διαβουλεύσεις ανάμεσα στην κυβέρνηση και στους επικεφαλής των θεσμών κορυφώνονται με στόχο την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.

Παράλληλα, η κυβέρνηση επιδιώκει να κλείσει η συζήτηση για το χρέος και τα πρωτογενή πλεονάσματα, θέματα που αποτελούν τη μεγάλη πολιτική διαφωνία μεταξύ Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και Βερολίνου.

Με τα θέματα αυτά κλεισμένα, «θα μπει η Ελλάδα στο QE και θα εμπεδωθεί το κλίμα εμπιστοσύνης στη χώρα, κλίμα ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας», σημείωναν χαρακτηριστικά πηγές της κυβέρνησης. Κεντρικό θέμα για την ελληνική κυβέρνηση στις διαπραγματεύσεις είναι «ο προσδιορισμός του ύψους των μέτρων, θετικών και αρνητικών», ανέφερε η ίδια πηγή και έκανε λόγο για διαρθρωτικές αλλαγές και τα μέτρα ελάφρυνσης που αφορούν την περίοδο μετά το 2019 και τα οποία θα ψηφιστούν ταυτόχρονα όπως έχει διαβεβαιώσει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Από εκεί και πέρα, στη διαπραγμάτευση προκειμένου να επιτευχθεί το staff level agreement, συναντά κανείς τα γνωστά θέματα, δηλαδή τα ενεργειακά και τα εργασιακά.

Σκουρλέτης: Στόχος η καλύτερη συμφωνία

Με το στίχο του Ιάκωβου Καμπανέλλη «όποιος στη μάχη πάει για να πεθάνει στρατιώτη μου για πόλεμο δεν κάνει» σχολιάζει ο Πάνος Σκουρλέτης τις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς για το κλείσιμο της συμφωνίας.

Μέσα από συνέντευξή του στην ιστοσελίδα newpost και ερωτηθείς για το αν συμμερίζεται την άποψη του Γιώργου Χουλιαράκη ότι είναι προτιμότερη μια συμφωνία που θα κλειστεί τώρα από μια καλύτερη που θα κλειστεί αργότερα, ο υπουργός Εσωτερικών τονίζει ότι «το δίλημμα κάθε φορά το διαμορφώνεις, ως ένα βαθμό, με τη στάση σου και τις θέσεις σου. Εμείς πρέπει να έχουμε μια τέτοια στάση έτσι ώστε να οδηγηθούμε σε μια καλύτερη συμφωνία τώρα».

Σημειώνει επίσης, ότι για τα μέτρα που θα συμφωνηθούν έχει σημασία από ποια αντίμετρα ελάφρυνσης θα συνοδεύονται και με ποιο ακριβώς τρόπο θα εφαρμοσθούν. «Το σίγουρο είναι ότι δεν υπάρχουν ουδέτερα κοινωνικά μέτρα και ο κίνδυνος μέσα από την υιοθέτηση συγκεκριμένων μέτρων να οδηγηθείς σε εξοντωτικές καταστάσεις είναι υπαρκτός εάν δεν εξισορροπήσεις τις όποιες επιπτώσεις από μέτρα ελάφρυνσης», συμπληρώνει.

Για την πώληση μονάδων της ΔΕΗ που ζητούν οι δανειστές για να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση, αναφέρει ότι το αίτημα θυμίζει το νόμο της κυβέρνησης Σαμαρά για τη «μικρή ΔΕΗ», που ακυρώθηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

«Άρα», προσθέτει, «το να ανοίξει ξανά αυτό το κεφάλαιο θα είναι ένα πισωγύρισμα, μια αθέτηση εκ μέρους των δανειστών των όσων είχαμε συμφωνήσει στην πρώτη αξιολόγηση. Η επαναφορά αυτού του σχεδίου δεν θα βοηθήσει τη ΔΕΗ μιας και εκ των πραγμάτων στη δεδομένη συγκυρία θα οδηγήσει στην πώληση μονάδων σε εξευτελιστικές τιμές».

Ακόμη, χαρακτηρίζει ως «ανυπόστατες δημοσιογραφικές εικασίες» ότι δεν έχει καλές σχέσεις με το Μαξίμου, ενώ κάνει λόγο για «δημοσιογραφικές ασκήσεις», σχολιάζοντας το αν αποδέχεται τον άτυπο ρόλο του επικεφαλής της ομάδας 53+ και γενικότερα της «αριστερής πτέρυγας» του ΣΥΡΙΖΑ.

Ρήγας: «Η διαρκής λιτότητα μένει πίσω»

Τέλος, πιστός στο αφήγημα της κυβέρνησης ότι δεν υπάρχουν μέτρα λιτότητας εμφανίστηκε ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Π. Ρήγας.

Ο κ. Ρήγας ανέφερε χαρακτηριστικά μιλώντας στον real fm ότι «μετά τη συνάντηση του Eurogroup φεύγει πίσω η διαρκής λιτότητα. Τα μέτρα δεν θα είναι προς μία κατεύθυνση θα είναι και από την άλλη».

Ο ίδιος μίλησε για μία «δύσκολη άσκηση» για την ελληνική πλευρά, ωστόσο όπως ανέφερε «έχουμε μία ικανοποίηση γιατί θεσμοί και επικεφαλής αναγκάστηκαν να θεωρούν ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί η λιτότητα στην Ελλάδα». Ενώ σχολίασε ότι «τα κλιμάκια δεν μπορούν να βγουν έξω από αυτά που έχουν συμφωνηθεί».

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή