Ξεκινά η διαπραγμάτευση στην Αθήνα

Στόχος η συμφωνία στο Eurogroup της 20ης Μαρτίου
Επιστροφή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, για κυβέρνηση και δανειστές, με στόχο την τεχνική συμφωνία, έως τις 20 Μαρτίου. Στην ατζέντα της διαπραγμάτευσης, είναι τα μέτρα που απαιτούν οι Θεσμοί, αλλά και τα αντίμετρα της συμφωνίας, που σηκώνει το οικονομικό επιτελείο, ώστε να περιοριστεί η επιβάρυνση των νοικοκυριών.
Με αντίπαλο τον χρόνο, κυβέρνηση και δανειστές, επιστρέφουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Στόχος, είναι την τεχνική συμφωνία έως το Eurogroup της 20 Μαρτίου και τα κλιμάκια των Θεσμών, επιστρέφουν στην Αθήνα και την Τρίτη θα ξεκινήσει και πάλι η διαπραγμάτευση.
Στο τραπέζι θα πέσει το ύψος, το είδος και η χρονική διάρκεια των μέτρων, που προβλέπει η πρώτη συμφωνία που επετεύχθη στο προηγούμενο Eurogroup. Στα όπλα της ελληνικής πλευράς, η σημαντική υπέρβαση των στόχων του 2016, σε έσοδα και ανάπτυξη και σε αυτή τη βάση, το οικονομικό επιτελείο, στοχεύει την συγκράτηση των απαιτήσεων που προβάλουν οι δανειστές.
Ρέγκλινγκ: Όχι άλλη δόση στην Ελλάδα χωρίς το ΔΝΤ
Σε αυτό το κλίμα, ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ σε δηλώσεις του στη Süddeutsche Zeitung, εκτίμησε ότι χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, δεν θα μπορέσουν να εκταμιευθούν άλλες δόσεις προς την Ελλάδα. Συγκεκριμένα, δήλωσε ότι «εάν το ΔΝΤ δεν συμμετάσχει, αυτό δεν θα συνάδει με αυτό που οι κυβερνήσεις έχουν συμφωνήσει με τα κοινοβούλιά τους.
Χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, δεν θα μπορέσουν να εκταμιευθούν άλλες δόσεις στο πλαίσιο του τρέχοντος προγράμματος». Από την άλλη πλευρά, εκτίμησε ότι «εάν οι επόμενοι 18 μήνες αξιοποιηθούν καλά, είμαι αισιόδοξος ότι αυτό θα είναι το τελευταίο πρόγραμμα που θα χρειαστεί να εφαρμόσει η Ελλάδα».
Βερολίνο: Πιθανή συμφωνία με το ΔΝΤ χωρίς ελάφρυνση χρέους
Παρά την πρόοδο που έχει σημειώσει η Ελλάδα, το Βερολίνο, επιμένει να βγάζει από το τραπέζι μία σημαντική μείωση του ελληνικού χρέους. Αυτή τη φορά, την αντίθεση της Γερμανίας σε ελάφρυνση του ελληνικού χρέους «που θα περιλαμβάνει απώλειες για τους ευρωπαίους εταίρους», εξέφρασε ο υφυπουργός Οικονομικών Γενς Σπαν, ορίζοντας την κόκκινη γραμμή του Βερολίνου στις διαπραγματεύσεις. Όπως είπε, «είναι πολύ πιθανόν να υπάρξει συμφωνία με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο η οποία να μην απαιτεί ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Σε τελευταία ανάλυση το θέμα δεν είναι αυτή τη στιγμή το θέμα του χρέους, αλλά το πώς θα επιτευχθεί ανάπτυξη, η Γερμανία επιθυμεί την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη».
Αν και ο ίδιος, αναφέρει ότι «πρέπει να αναγνωρίσει κανείς, ότι η σημερινή κυβέρνηση έκανε περισσότερες μεταρρυθμίσεις από όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις μαζί», επιμένει ότι «η συζήτηση όμως γύρω από ένα ενδεχόμενο κούρεμα τους ελληνικού χρέους θα θεωρείτο ως αδικία από χώρες όπως η Ισπανία και η Ιρλανδία».
Χουλιαράκης: Επιβάρυνση κάποιων νοικοκυριών, ενίσχυση άλλων
Την ίδια στιγμή, στο εσωτερικό, από το Οικονομικό επιτελείο, ο Αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης παραδέχτηκε ότι τα νέα μέτρα, θα επιβαρύνουν κάποια νοικοκυριά, ενώ συγχρόνως, θα ενισχύσει άλλα. «Δεν υπάρχει αμφιβολία πως το νέο μίγμα πολιτικής που θα προκύψει από την ταυτόχρονη εφαρμογή περιοριστικών και επεκτατικών δημοσιονομικών μέτρων, αν και συνολικά ουδέτερο, θα οδηγήσει σε επιβάρυνση κάποιων νοικοκυριών και σε ενίσχυση άλλων», δήλωσε. Η «μέριμνα της κυβέρνησης είναι ο σχεδιασμός πολιτικών ώστε να αμβλυνθούν σημαντικά οι συνέπειες μιας τέτοιας επιβάρυνσης».
Στουρνάρας: Αν καθυστερήσει η αξιολόγηση θα χαθεί η έξοδος από την κρίση
Τους μεγάλους κινδύνους, που κρύβει μία νέα καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης επισημαίνει ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας.
«Παρά τα προβλήματα και τις οπισθοδρομήσεις», ανέφερε σε δηλώσεις του ο κεντρικός τραπεζίτης, «σήμερα έχει καλυφθεί πάνω από το 90% της δημοσιονομικής προσαρμογής και όχι μόνο αυτής». Σε αυτό το πλαίσιο, «δεν δικαιολογείται καθυστέρηση, η οποία, αν συμβεί, θα στερήσει από την ελληνική οικονομία την έξοδο από την κρίση».
Δένδιας: Η κυβέρνηση υποτιμά τη νοημοσύνη των πολιτών
Από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγορεί την κυβέρνηση ότι με τα όσα διατείνεται για τα αποτελέσματα του Eurogroup «υποτιμά τη νοημοσύνη των πολιτών».
Σε συνέντευξη του, επισημαίνει ότι «η στοιχειώδης λογική και το εθνικό συμφέρον επιβάλλουν να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση το ταχύτερο δυνατόν». Σχετικά με την συμφωνία του Eurogroup, αναφέρει ότι «παρά την προσπάθεια της κυβέρνησης για… θριαμβολογία, η πραγματικότητα, η οποία είναι πολύ σκληρή για την ίδια, αλλά δυστυχώς και για τη χώρα, την διαψεύδει.
Ούτε συμφωνία για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης επήλθε -παρά μόνο συμφωνία για την επιστροφή της τρόικας- αλλά ούτε και υπήρξε θετική εξέλιξη από τη συνεδρίαση του Eurogroup».
Με τον χρόνο να μετρά αντίστροφα, κυβέρνηση και θεσμοί, αναζητούν μία συμφωνία, που θα ξεπαγώσει την εκταμίευση των επόμενων δόσεων προς την Ελλάδα και θα επιτρέψει την έγκαιρη ένταξης της Ελλάδας, στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, χωρίς όμως να επιβαρύνει δυσανάλογα τα ελληνικά νοικοκυριά.
Σχετικά Άρθρα
Δείτε επίσης