Συμφωνία για πρόγραμμα 3 δις ευρώ και 100.000 νέες θέσεις εργασίας!
«Ξεπάγωσε» η β’ αξιολόγηση με συμφωνία στο παραπέντε πριν από το Eurogroup! Το «μαχαίρι» της καθυστέρησης στην επίτευξης συμφωνίας, είναι δίκοπο και πληγώνει τόσο την κυβέρνηση, όσο και τους δανειστές. Η Αθήνα θέλει τα 6,1 δις της επόμενη δόσης, το μπόνους της ρευστότητας από την ένταξη στην Ποσοτική Χαλάρωση της ΕΚΤ και να στείλει ένα θετικό μήνυμα στις αγορές.
Οι δανειστές από την πλευρά τους, τρέμουν την αναζωπύρωση μίας νέας ελληνικής κρίσης, παράλληλα με το μπαράζ ευρωπαϊκών εκλογών (Από τις 15 Μαρτίου στην Ολλανδία έως τις 26 Σεπτεμβρίου στην Γερμανία). Με τις δύο πλευρές, να έχουν διάθεση για συμφωνία, στο μίνι-συμβούλιο, που πραγματοποιήθηκε λίγο πριν από το Eurogroup, γήκε τελικά «λευκός καπνός» και επετεύχθη συμφωνία στο πολιτικό πλαίσιο, πάνω στο οποίο θα χτιστεί η ένταξη του ΔΝΤ στην χρηματοδότηση του ελληνικού προγράμματος και το κλείσιμο της β’ αξιολόγησης. Σε αυτή τη βάση, συμφωνήθηκε να επιστρέψουν τα κλιμάκια των θεσμών στην Αθήνα, μετά τη Καθαρή Δευτέρα, για να κλείσει η αξιολόγηση. Η κυβέρνηση, δέχθηκε την προνομοθέτηση νέων μέτρων για το 2019.
Μετά την συμφωνία επί της αρχής για το πολιτικό περίγραμμα, τώρα ξεκινά η διαπραγμάτευση για το ύψος των μέτρων αυτών. Με την κυβέρνηση να προτάσσει την δημοσιονομική επιτυχία του 2016 και τα στοιχεία της Κομισιόν να υποστηρίζουν την ελληνική επιστροφή στην Ανάπτυξη, στις επαφές του Ευκλείδη Τσακαλώτου στις Βρυξέλλες, πραγματοποιήθηκε το παζάρι, για την συγκράτηση των απαιτήσεων, που προβάλουν οι δανειστές.
Η συμφωνία επετεύχθη πριν την κανονική συνεδρίαση, στο μίνι- Eurogroup όπου εκτός από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον Γιώργο Χουλιαράκη, που εκπροσώπησαν τα ελληνικά συμφέροντα, συμμετείχαν ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί, ο Γ.Γ. Οικονομικών, Μάρκο Μπούτι της Κομισιόν, τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ, τον επικεφαλής του EuroWorkingGroup Τόμας Βίζερ, το μέλος του Δ.Σ. της ΕΚΤ, Μπενουά Κερέ και από το ΔΝΤ παρευρέθησαν η Ντέλια Βελκουλέσκου και ο Πόλ Τόμσεν. Όταν ήρθε η ώρα του Eurogroup, έγινε μία παρουσίαση από τους θεσμούς και πολύ γρήγορα η συμφωνία έγινε αποδεκτή. Η σύντομη συνεδρίαση, κράτησε λιγότερο από δύο ώρες.
Η ελληνική πλευρά, δέχθηκε τη λήψη μέτρων για το 2019, ανοίγοντας το δρόμο για την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα μέσα στις ερχόμενες ημέρες, κάτι που «ξεκλειδώνει» τον γρίφο της διαπραγμάτευσης και βάζει μπροστά την τελική συμφωνία. Τα θέματα της ελάφρυνσης του χρέους και των στόχων για πρωτογενή πλεονάσματα αναμένεται να συζητηθούν στην συνάντηση που θα έχει την Τετάρτη στο Βερολίνο η Άγκελα Μέρκελ, με την Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ και τον Πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
Από την Αθήνα τονίζεται ότι υπάρχουν σημαντικά θετικά στοιχεία στην πολιτική συμφωνία, που περνά στο στάδιο της εξειδίκευσης από τα τεχνικά κλιμάκια. Στα θετικά, λογίζεται η δυνατότητα επιστροφής της εργασιακής κανονικότητας των συλλογικών διαπραγματεύσεων νωρίτερα, δηλαδή πριν το τέλος του προγράμματος.
Σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους ιδιαίτερα σημαντική είναι και η δέσμευση από πλευράς Κομισιόν, που αναμένεται να εξεταστεί σε επόμενο Eurogroup, ώστε να εξαιρεθεί από τις δαπάνες για τον υπολογισμό του πρωτογενούς πλεονάσματος ένα πρόγραμμα χρηματοδότησης ύψους 3 δις ευρώ για την δημιουργία τουλάχιστον 100.000 θέσεων εργασίας τα επόμενα δυόμιση χρόνια. Η κυβέρνηση ήδη έχει ξεκινήσει τη διαπραγμάτευση για τη χρηματοδότηση του προγράμματος με την Παγκόσμια Τράπεζα σε συνεργασία με ευρωπαϊκούς οργανισμούς.
Δεν υπάρχει ούτε ένα ευρώ νέα μέτρα, λέει η Κομισιόν
Μόλις έγινε η συμφωνία, κυβερνητικοί κύκλοι, τόνισαν ότι δεν πρόκειται για νέα μέτρα λιτότητας, με κυβερνητικό αξιωματούχο, να επισημαίνει ότι «Για κάθε ένα ευρώ φόρου θα υπάρχει και ένα ευρώ φοροαπαλλαγής, από το 2019».
Το ερώτημα τέθηκε και στον Πρόεδρο του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, που εξήγησε ότι εάν γίνουν οι μεταρρυθμίσεις και επιτευχθούν οι στόχοι, τότε το όποιο δημοσιονομικό περιθώριο θα χρησιμοποιηθεί για μέτρα ανάπτυξης. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι «και οι δύο πλευρές επιθυμούν τη μετατόπιση της έμφασης του ελληνικού προγράμματος από τη λιτότητα στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Οι συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις θα μπορούσαν δυνητικά να δημιουργήσουν το αναγκαίο δημοσιονομικό περιθώριο, το οποίο η Ελλάδα θα μπορούσε να αξιοποιήσει για αναπτυξιακά μέτρα». Στην συνέχεια, ο Πιερ Μοσκοβισί, ξεκαθάρισε την κατάσταση λέγοντας ότι δεν υπάρχει κανένα ευρώ νέα μέτρα.
Τα μέτρα και τα αντίμετρα στη συμφωνία κυβέρνησης και δανειστών
Μηδενικό κόστος για τους πολίτες, θα έχουν τα νέα μέτρα που συμφωνήθηκαν με τους δανειστές, τονίζουν κυβερνητικοί κύκλοι. Αυτό σημαίνει , ότι για κάθε ευρώ, νέων μέτρων που θα έρθουν από το 2019, θα προβλέπεται και ένα ευρώ μέτρων ελάφρυνσης, ώστε να μην επιβαρυνθούν επιπλέον οι Έλληνες. Επίσης, αυτό θα διασφαλίσει ότι τα μέτρα δεν θα έχουν δημοσιονομική επιβάρυνση για το δημόσιο.
Σύμφωνα με πληροφορίες από την καρδιά της Ευρώπης, όπου από την Κυριακή μέχρι και το Eurogroup οι έτρεχαν εξελίξεις, στις επαφές του Ευκλείδη Τσακαλώτου με εκπροσώπους των δανειστών, έχει αρχίσει να σχηματίζεται μία εικόνα για τα μέτρα και τα αντίμετρα της συμφωνίας.
Οι δανειστές θέλουν μείωση του αφορολόγητου, άνοιγμα του συνταξιοδοτικού. Ανάμεσα στα μέτρα που έχουν εξεταστεί για την επίτευξη των στόχων που ζητούν οι δανειστές, είναι η μείωση στο επίδομα θέρμανσης (έως και 50%), μείωση στις ιατρικές δαπάνες και επιβολή φόρου στα δερμάτινα.
Στα αντίμετρα, σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση έχει στόχο τη μείωση του μεσαίου συντελεστή ΦΠΑ από το 13% στο 12%, μείωση του ΕΝΦΙΑ, μείωση των συντελεστών στη φορολογία συνταξιούχων και μισθωτών, όπως και σημαντική μείωση στους συντελεστές φορολόγησης των επιχειρήσεων, ώστε να πέσει το πολύ υψηλό 29%.
Αποστάσεις διατηρεί το ΔΝΤ, ενόψει συνάντησης Μέρκελ – Λαγκάρντ
Το ΔΝΤ, από την πλευρά του, καλωσόρισε την πρόοδο που σημείωσαν οι ελληνικές αρχές στην εκπλήρωση των απαιτήσεων των θεσμών, αλλά χρειάζεται περισσότερη δουλειά. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι «καλωσορίζουμε την πρόοδο των ελληνικών αρχών στην εκπλήρωση των απαιτήσεων των θεσμών σε τομείς-κλειδιά. Στη βάση αυτή, συμφωνήσαμε να στείλουμε πίσω την αποστολή».
Ολόκληρη η ανακοίνωση:
Πριν από λίγη ώρα επήλθε συμφωνία μεταξύ της Ελληνικής πλευράς και τους Επικεφαλής των Θεσμών ώστε να επιστρέψουν τα τεχνικά κλιμάκια στην Αθήνα αμέσως μετά την Καθαρά Δευτέρα και να ολοκληρωθεί η τεχνική συμφωνία (SLA) εντός ολίγων ημερών.
Η Συμφωνία περιλαμβάνει τελικά τον απαράβατο όρο που έθεσε η ελληνική πλευρά για «ούτε ένα ευρώ περισσότερη λιτότητα».
Η Ελληνική πλευρά δέχθηκε την νομοθέτηση μεταρρυθμίσεων που θα εφαρμοστούν από 01/01/2019 και μετά, υπό την προϋπόθεση ότι το δημοσιονομικό ισοζύγιο θα είναι απολύτως ουδέτερο.
Πρακτικά στην Αθήνα θα εξεταστεί η αλλαγή μείγματος πολιτικής από το 2019 και μετά, χωρίς περαιτέρω δημοσιονομική επιβάρυνση.
Στα θετικά της πολιτικής συμφωνίας, που μένει όμως να προσδιοριστεί σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, είναι η δυνατότητα επιστροφής της εργασιακής κανονικότητας των συλλογικών διαπραγματεύσεων νωρίτερα, δηλαδή πριν το τέλος του προγράμματος.
Επίσης πολύ σημαντική είναι η δέσμευση από πλευράς Commission, που αναμένεται να εξεταστεί σε επόμενο Eurogroup, ώστε να εξαιρεθεί από τις δαπάνες για τον υπολογισμό του πρωτογενούς πλεονάσματος ένα πρόγραμμα χρηματοδότησης ύψους 3 δις ευρώ για την δημιουργία τουλάχιστον 100.000 θέσεων εργασίας τα επόμενα δυόμιση χρόνια.
Τη χρηματοδότηση ενός τέτοιου προγράμματος ήδη διαπραγματεύεται η ελληνική πλευρά με την Παγκόσμια Τράπεζα σε συνεργασία με ευρωπαϊκούς οργανισμούς.