Οι δικαστές που κρίνουν την συνταγματικότητα των φόρων φωνάζουν προς κάθε κατεύθυνση
Κραυγή αγωνίας για την υπεροφορλόγηση αλλά και τα όλα τα δυσβάσταχτα μέτρα που επιβάλλουν οι ευρωπαίοι δανειστές στη χώρα και στον λαό της εκπέμπουν οι Διοικητικοί Δικαστές της χώρας, οι οποίοι είναι οι καθ΄ ύλην αρμόδιοι για να κρίνουν- δια της πλαγίας- και τη συνταγματικότητα επιβολής αυτών των μέτρων.
Στην ετήσια γενική συνέλευσή τους, οι Διοικητικοί Δικαστές εξέπεμψαν SOS τόσο για την κατάσταση των δικών τους μισθολογικών όσο και για τις αυξήσεις εισφορών και φόρων: «Το νέο Ασφαλιστικό (ν. 4387/2016) θίγει για μία ακόμη φορά τους μισθωτούς, τους μικρούς επαγγελματίες και τους συνταξιούχους, ενώ πλήττει ιδιαίτερα και καταφανώς άδικα τους δικαστικούς λειτουργούς.
Η, κατά παράβαση των διατάξεων των άρθρων 26, 87 και 88 του Συντάγματος, αλλα και αμετάκλητων δικαστικών αποφάσεων δραστική μείωση των συντάξεων των δικαστικών λειτουργών καθιστά πλέον δυσανάλογη την συμμετοχή των τελευταίων στα δημόσια βάρη από την άποψη της ισότητας.
Τις συνέπειες του νέου Ασφαλιστικού επιτείνει το γεγονός ότι τα σχετικά μέτρα προστίθενται στα αντίστοιχα που επιβλήθηκαν κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης και αφορούν μειώσεις μισθών, αυξήσεις φόρων, υποβάθμιση της δημόσιας παιδείας, της δημόσιας υγείας και της πρόνοιας.
Σε αυτές τις συνθήκες η κυβέρνηση σχεδιάζει περαιτέρω μείωση των αποδοχών των μισθοδοτούμενων από το Δημόσιο με βάση ειδικά μισθολόγια στα οποία εντάσσει και εκείνο των δικαστικών λειτουργών, παραγνωρίζοντας τις αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις Ανωτάτων Δικαστηρίων της χώρας μας σύμφωνα με τις οποίες οι αποδοχές των δικαστικών λειτουργών δεν μπορούν να υποστούν νέες μειώσεις πέραν των ήδη σε σημαντικό ύψος επιβληθεισών
Παράλληλα, στα χρόνια της οικονομικής κρίσης έλαβε χώρα σημαντική υποβάθμιση των δικονομικών δικαιωμάτων των πολιτών που κατέστησε απρόσιτη την πρόσβαση στα δικαστήρια για την πλειοψηφία του ελληνικού λαού.
Η κυβέρνηση όχι μόνο δεν αναίρεσε ουσιωδώς το προϋφιστάμενο πλαίσιο των υπέρμετρων παραβόλων , των δικονομικών βαρών και περιορισμών , αλλά, για πρώτη φορά στα χρονικά, θεσπίστηκε η καταβολή παραβόλου και μάλιστα οταν το δικαστήριο κρίνει νόμιμο το αίτημα χορήγησης αναβολής, μέτρο που εξυπηρετεί ταμειακές αναγκες του ΤΑΧΔΙΚ και όχι τον σκοπό του νόμου που είναι η επιτάχυνση εκδίκασης των υποθέσεων
Η Ένωση Διοικητικών Δικαστών έχει επισημάνει επανειλημμένως την ασχεδίαστη τακτική της κυβέρνησης για τα προβλήματα της Δικαιοσύνης, τα οποία διογκώνονται συνεχώς και λόγω υποστελεχωσης και υποχρηματοδότησης, με σοβαρές συνέπειες στην καθημερινή λειτουργία των δικαστηρίων, την ποιοτική εξυπηρέτηση του πολίτη αλλά και την καθυστέρηση απονομής της δικαιοσύνης
Έχει αναδείξει επανειλημμένως τις αιτίες συμφόρησης των δικαστηρίων από υποθέσεις και της για τον λόγο αυτό βραδύτητας της απονομής της διοικητικής δικαιοσύνης., στην οποία μεταφέρονται τα προβλήματα δυσλειτουργίας του κρατικού μηχανισμού.
Η διαρκής άδικη κατανομή των φορολογικών βαρών, η αναντιστοιχία των κοινωνικών παροχών με το επίπεδο της προόδου, η πολυνομία, η κακή νομοθέτηση η γραφειοκρατία , οι εγγενείς αδυναμίες της δημόσια διοίκησης, οι ελλείψεις των δικαστηρίων σε προσωπικό και υποδομές λόγω της διαχρονικής υποχρηματοδότησης της Δικαιοσύνης, είναι μερικές από τις βασικές αιτίες συμφόρησης των δικαστηρίων από υποθέσεις για τις οποίες ευθύνεται η ίδια Πολιτεία.
Διεκδικεί εφαρμογή των δικαστικών αποφάσεων για όλους τους έλληνες πολίτες, βελτίωση των συντάξεων των δικαστικών λειτουργών, ανάκτηση βασικών ασφαλιστικών δικαιωμάτων που χάθηκαν ή υποτιμήθηκαν την περίοδο της κρίσης, κρατική χρηματοδότηση των ασφαλιστικών ταμείων και της δημόσιας υγείας. Δεν νοείται οι ασφαλισμένοι, οι οποίοι κατέβαλαν τις εισφορές τους κατά τον εργασιακό βίο τους, να καλύπτουν συνεχώς τα ελλείμματα του Ασφαλιστικού Συστήματος.
Δεν θα αποδεχθεί παραβίαση των δικαστικών αποφάσεων που έκριναν αντισυνταγματικές τις ήδη πέραν επιβληθείσες μειώσεις των αποδοχών των δικαστικών λειτουργών και την σχεδιαζόμενη δημιουργία δικαστών δυο ταχυτήτων όσον αφορά το θέμα αυτό
Απαιτεί την κάλυψη των ελλείψεων σε προσωπικό και υποδομές και την επίλυση του κτιριακού προβλήματος πολλών διοικητικών δικαστηρίων».
ΠΡΩΤΗ ΣΕ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΙΣ ΣΤΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ Η ΧΩΡΑ ΜΑΣ
Την ίδια στιγμή τρομάζουν οι αριθμοί των εκκρεμών υποθέσεων στα Διοικητικά Δικαστήρια όπου κατατάσσουν την Ελλάδα στην πρώτη θέση στις καθυστερήσεις από τις 26 χώρες της Ευρώπης.
Απ τα πυρά της πρόεδρου της Ένωσης, Ειρήνης Γιανναδάκη, δεν ξέφυγε ούτε το νέο παράβολο που επιβλήθηκε στις περιπτώσεις αναβολής εκδίκασης των υποθέσεων, ο γνωστό «αναβολόσημο».
Συγκεκριμένα η πρόεδρος της Ένωσης τόνισε: «Θεσμοθετήθηκε και η καταβολή παραβόλου όταν το δικαστήριο κρίνει νόμιμο το αίτημα χορήγησης αναβολής, διάταξη που εξυπηρετεί ταμειακές ανάγκες του ΤΑΧΔΙΚ και όχι τον σκοπό του νόμου, δηλαδή την επιτάχυνση εκδίκασης των υποθέσεων, ενώ παραβλέπεται το γεγονός ότι η εκδίκαση των υποθέσεων αναβάλλεται σε ποσοστά που φθάνουν το 60 και 70% επειδή η διοίκηση δεν προσκομίζει τον φάκελο της υπόθεσης και τις απόψεις της».
Οι αγωγές που κατατίθενται σήμερα στα Διοικητικά Δικαστήρια προσδιορίζονται μετά από 7 χρόνια, καθώς προτεραιότητα έχουν οι φορολογικές υποθέσεις έτσι ώστε να μπορεί να υπάρχει εισροή χρημάτων στον κρατικό κορβανά.
Αναλυτικότερα, για τους προσδιορισμούς η κυρία Γιανναδάκη : «Κύριε υπουργέ της Δικαιοσύνης…. μια αγωγή που κατατίθεται σήμερα εκδικάζεται μετά από 7 χρόνια…. Γιατί εξαιτίας του κατά προτίμηση προσδιορισμού των φορολογικών υποθέσεων λόγω μνημονιακής υποχρέωσης ο προσδιορισμός των αγωγών αποζημίωσης έμεινε πίσω».
Ως προς τις εκκρεμείς υποθέσεις η πρόεδρος της Ένωσης ανέφερε:
«Η χώρα μας είναι η πρώτη από 26 χώρες της Ε.Ε. με τον μεγαλύτερο αριθμό εκκρεμών διοικητικών υποθέσεων, γιατί στη Διοικητική Δικαιοσύνη μεταφέρονται κατά βάση τα προβλήματα λειτουργίας του κράτους.
Στα Διοικητικά Δικαστήρια εκκρεμούν σήμερα 288.229 υποθέσεις από τις οποίες 245.795 εκκρεμούν στα Πρωτοδικεία και 42.434 στα Εφετεία.
Από αυτές το σύνολο των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων που κατά κανόνα προκαλούν το ενδιαφέρουν είναι 58.082, ενώ οι εκκρεμείς υποθέσεις που αφορούν άλλα αντικείμενα είναι 230.147.
Στο μεγαλύτερο Πρωτοδικείο, της Αθήνας, οι εκκρεμείς υποθέσεις φαίνεται να περιορίζονται σημαντικά από 103.490 το 2015 σε 91.453 το 2016, από τις οποίες δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί δικάσιμος για 44.000 έναντι 72.000 το 2015.
Αλλά και σ΄ αυτό το ζήτημα δεν έγινε καμιά προσπάθεια να θεραπευτούν τα αίτια αλλά μόνο να αμβλυνθούν οι επιπτώσεις .
Μόνο τα τελευταία χρόνια ψηφίστηκαν, 38 νόμοι για την επιτάχυνση απονομής της Δικαιοσύνης, αλλά το πρόβλημα δεν λύθηκε, αφού οι όποιες δικονομικές ρυθμίσεις δεν πλήττουν την ρίζα του προβλήματος».
Αναφερόμενη στην ανυπαρξία φύλαξης των δικαστηρίων, με τις όποιες συνέπειες αυτό έχει, η κυρία Γιανναδάκη δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι την περασμένη εβδομάδα, στο Διοικητικό Εφετείο Πειραιά, «άγνωστοι έκλεψαν το κουδούνι της έδρας του δικαστηρίου» και προσέθεσε με νόημα: «Μικρή η ζημιά αλλά είναι πιθανόν να προκύψουν μεγάλες».
Στην γενική συνέλευση της ΕΔΔ παραβρέθηκαν και χαιρέτησαν εκπρόσωποι των κομμάτων, των δικαστικών Ενώσεων, κ.λπ.
Εκ μέρους του Πρωθυπουργού και του κ. Κοντονή χαιρέτησε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Δικαιοσύνης Γ. Σάρλης, ο οποίος αναφέρθηκε στο έργο του υπουργείου, τονίζοντας, μεταξύ των άλλων, ότι θα καλυφθεί το έλλειμμα δικαστικών υπαλλήλων, ενώ προβλέφθηκαν νέες θέσεις δικαστών οι οποίοι μέσα στο 2017 θα τοποθετηθούν. Ακόμη, ανέφερε ότι ήδη στο υπουργείο λειτουργούν πολλές νομοπαρασκευαστικές για τα θέματα της πολυνομίας και της κακονομίας.
Από τη ΝΔ χαιρέτησε ο βουλευτής Ν. Παναγιωτόπουλος, ο οποίος επισήμανε ότι είναι σημαντική για τις επενδύσεις η ταχύτητα απονομής της Δικαιοσύνης, ενώ τόνισε ότι στο χώρο της Δικαιοσύνης, έχουν γίνει μεν κάποια πράγματα, αλλά πρέπει να γίνουν και άλλα, καθώς ο αγώνας για τις μεταρρυθμίσεις πρέπει να είναι διαρκής. Ο κ. Παναγιωτόπουλος έκλεισε λέγοντας, ότι η ΝΔ πάντα ήταν σύμφωνη σε ένα συνολικό σχέδιο μεταρρύθμισης.
Ο γενικός γραμματέας της κεντρικής επιτροπής του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπας επισήμανε ότι το αναβολόσημο πρέπει να καταργηθεί, ενώ δήλωσε τη συμπαράστασή του στις δικαστικές Ενώσεις για το μισθολογικό ζήτημα (μείωση αποδοχών) και εξέφρασε την αντίθεσή του στην πρόθεση της Κυβέρνησης να δημιουργήσει δικαστές δύο ταχυτήτων. Παράλληλα, με τον δικό του τρόπο έδωσε τα εύσημα στους δικαστές, που έκλεισαν το δρόμο για την αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης των δικαστών, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Είναι δική σας κατάκτηση το γεγονός ότι σταματήσατε την συζήτηση για την αύξηση των ορίων αποχώρησης των δικαστών».
Ο Στ. Θεοδωράκης (Ποτάμι) επανέλαβε το κατρακύλισμα, όπως το χαρακτήρισε, της χώρας μας 11 θέσεις στην κατάταξη για τη διαφθοράς και προσέθεσε ότι εάν η Δικαιοσύνη δεν επιταχύνει τους ρυθμούς τους δεν θα έχουμε ανάπτυξη».
Ακόμη, ο κ. Θεοδωράκης τόνισε ότι σήμερα ο δικαστής πρέπει να είναι οικονομικά ανεξάρτητος, και να είναι ανεξάρτητος από κόμματα και κυβερνήσεις και προσέθεσε: « Εμείς έχουμε μία άποψη. Ότι για να είναι ανεξάρτητος ο δικαστής πρέπει να είναι ευτυχισμένος».
Ο Ευθύμιος Αντωνόπουλος (ΣτΕ) εκ μέρους όλων των δικαστικών Ενώσεων επισήμανε ότι δεν μπορούμε να είμαστε απλοί παρατηρητές της κρίσης που περνάει η χώρα μας, αλλά με τις πράξεις και τις αποφάσεις μας μπορούμε να ενισχύσουμε το κύρος του θεσμού.
Καταλήγοντας ο κ. Αντωνόπουλος τόνισε ότι καθήκον μας η κοινωνική Ειρήνη και πρέπει να βρούμε λύσεις και για την ταχύτερη απονομή της Δικαιοσύνης.
Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Β. Αλεξανδρής, ο οποίος και φιλοξένησε τις εργασίες της γενικής συνέλευσης της ΕΔΔ, επανέλαβε, ότι οι δικηγόροι θα προσφύγουν στο ΣτΕ για το νέο ασφαλιστικό, τονίζοντας παράλληλα, ότι δεν υπάρχει αναλογία μεταξύ εισφορών και παροχών και ήδη οι νέοι συνταξιούχοι βλέπουν μειώσεις, ενώ οι ελεύθεροι επαγγελματίες βλέπουν αφαίμαξη των εισοδημάτων τους.