Οι προοπτικές ενίσχυσης των διμερών σχέσεων στο επίκεντρο…
Η διμερής συνεργασία, οι εξελίξεις στην Ουκρανία αλλά και στην ευρύτερη περιοχή, υπό το πρίσμα και των νέων δεδομένων σε παγκόσμιο επίπεδο, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Ουκρανό πρόεδρο στο Κίεβο, όπως ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας σε κοινές του δηλώσεις με τον Πέτρο Ποροσένκο.
«Εξετάσαμε τις προοπτικές περαιτέρω ενίσχυσης των σχέσεών μας σε οικονομικό επίπεδο με έμφαση στην ενέργεια, τον τουρισμό και τα έργα υποδομών» ανέφερε ο κ. Τσίπρας σε κοινές του δηλώσεις με τον πρόεδρο της Ουκρανίας, μετά από την κατ’ ιδίαν συνάντησή τους.
Έκανε επίσης λόγο για «ουσιαστική συνάντηση» και αναφέρθηκε στους «στενούς ιστορικούς και πολιτισμικούς δεσμούς της Ελλάδας με την ευρύτερη παρευξείνια γειτονιά».
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ουκρανίας ευχαρίστησε την Ελλάδα για την στήριξή της στην εδαφική ακεραιότητα και ανεξαρτησία της Ουκρανίας.






Τι είπε ο Τσίπρας στους εκπροσώπους της ελληνικής κοινότητας στην Ουκρανία
Τη διαβεβαίωση ότι η Ελλάδα θα είναι δίπλα σε αυτούς, τους «πιο άξιους πρεσβευτές του ελληνισμού», τόσο στις εύκολες, όσο και στις δύσκολες στιγμές, όπως είναι και η σημερινή συγκυρία, έδωσε ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στους εκπροσώπους της ελληνικής κοινότητας στην Ουκρανία.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο Έλληνας Πρωθυπουργός, αφού τους ευχαρίστησε γιατί κάποιοι από αυτούς έκαναν πολλά χιλιόμετρα για να φθάσουν στο Κίεβο, «για να σας συναντήσω και να με συναντήσετε», όπως είπε χαρακτηριστικά, έκανε λόγο για «μεγάλη τιμή και πολύ ευχάριστη έκπληξη, ένδειξη της δυνατότητας που έχουμε εμείς οι Έλληνες να κρατάμε τα συναισθήματά μας και να τα προσφέρουμε απλόχερα».
«Η δυνατότητα να επικοινωνήσουμε σήμερα είναι πολύ ουσιαστική, διότι η ελληνική κυβέρνηση, η Πολιτεία στο σύνολό της, η Ελλάδα, θέλει να σας δώσει ένα μήνυμα: Σας έχουμε στο μυαλό μας, δεν σας ξεχνάμε.
Ξέρουμε ότι περνάτε δύσκολες στιγμές. Έχουμε, όμως, την πίστη ότι αυτές τις στιγμές θα τις ξεπεράσουμε όλοι μαζί. Έχετε τη στήριξη και την αλληλεγγύη μας. Δεν σας ξεχνάμε, ούτε στις δύσκολες, ούτε στις εύκολες στιγμές, πόσο μάλλον στις δύσκολες που περνάτε τώρα», πρόσθεσε.
Στον σύντομο χαιρετισμό του, ο Αλέξη Τσίπρας χαρακτήρισε την ελληνική κοινότητα στην Ουκρανία ως «μία πολύ σημαντική κοινότητα», και αυτό γιατί, όπως σημείωσε, «παρότι βρίσκεστε χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από την πατρίδα, κρατάτε τις παραδόσεις, τα ήθη, τα έθιμα, τις αξίες, την ελληνική γλώσσα ζωντανή. Για μας αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό».
«Είστε οι πιο άξιοι πρεσβευτές του ελληνισμού και η Ελλάδα, η ελληνική Πολιτεία θα βρίσκεται, με όποιον τρόπο μπορεί, στο πλευρό σας για να στηρίξει αυτές τις δύσκολες στιγμές», ήταν η δέσμευση του, Αλέξη Τσίπρα.







Επίσκεψη Τσίπρα στο ναό Αγίας Σοφίας του Κιέβου
Εντυπωσιασμένος από το ναό ο πρωθυπουργός Στο ναό της Αγίας Σοφίας του Κιέβου, ξεναγήθηκαν ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς και ο υφυπουργός, αρμόδιος για θέματα Απόδημου Ελληνισμού, Τέρενς Κουίκ.
Ναός χτισμένος τον 11ο αιώνα από διαφορετικές ομάδες μαστόρων, κάποιοι από τους οποίους Έλληνες, κοσμείται από εντυπωσιακές νωπογραφίες και ψηφιδωτά, ενώ το τέμπλο του είναι σε στυλ μπαρόκ. Πολλές από τις τοιχογραφίες είναι γραμμένες στην ελληνική, ορισμένες όμως έτυχαν της γνωστής αντιμετώπισης, με εκ των υστέρων επικαλύψεις. Χαρακτηριστικό της μοναδικής ομορφιάς του, οι 20 αποχρώσεις που εμφανίζει κάθε χρώμα, ενώ στο μπλε οι ειδικοί μέτρησαν 27 αποχρώσεις.
Η Αγία Σοφία του Κιέβου ήταν η έδρα του Μητροπολίτη Κιέβου, ενώ ως το 1686 υπαγόταν στο Οικουμενικό Πατριαρχείο. Μάλιστα το 2008 λειτούργησε σε αυτήν ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος. Τη δεκαετία του 1930 μετατράπηκε σε μουσείο, χαρακτήρα που διατηρεί και σήμερα.
Μετά την ξενάγηση του πρωθυπουργού και της υπόλοιπης αντιπροσωπείας από ξεναγό που έχει φοιτήσει στη Θεολογική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ο Αλέξης Τσίπρας έγραψε στο βιβλίο επισκεπτών τα εξής λόγια:
«Εντυπωσιασμένος από το μεγαλείο ενός πολύ σημαντικού μνημείου της Παγκόσμιας Πολιτιστικής μας Κληρονομιάς, που μαρτυρεί τη στενή και βαθιά πνευματική και πολιτισμική σχέση των λαών μας».



