«Λάδι στη φωτιά» ρίχνουν οι δημόσιες δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ για το δικαίωμα στην οπλοκατοχή, λίγες μόνο ημέρες μετά το λουτρό αίματος σε κολλέγιο του Όρεγκον στις ΗΠΑ, όταν ένοπλος φοιτητής δολοφόνησε εννέα ανθρώπους προτού αυτοκτονήσει.
Μιλώντας σε συγκέντρωση στο Τενεσί, ο επικρατέστερος υποψήφιος για το προεδρικό χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων υπερασπίστηκε το δικαίωμα στην οπλοκατοχή, υποστηρίζοντας ότι το κύριο πρόβλημα δεν είναι η ευκολία πρόσβασης σε φονικά όπλα, αλλά η διάλυση του συστήματος ψυχικής υγείας.
Άφησε μάλιστα να εννοηθεί πως η τραγωδία θα μπορούσε να είχε αποτραπεί εάν οι καθηγητές στο Κολέγιο του Όρεγκον οπλοφορούσαν. «Αν είχες καθηγητές με όπλα, θα ήσουν πολύ καλύτερα», δήλωσε ο δισεκατομμυριούχος μεγιστάνας.
Στο μεταξύ, την οργή του Λευκού Οίκου έχουν προκαλέσει οι δηλώσεις του έτερου υποψηφίου για το προεδρικό χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων, του Τζεμπ Μπους, ο οποίος είχε δηλώσει για την τραγωδία στο Όρεγκον ότι «αυτά τα πράγματα συμβαίνουν».
Ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2016, το νέο μακελειό στο Όρεγκον έχει επικαιροποιήσει το ζήτημα για τη θέσπιση νόμων που περιορίζουν την πρόσβαση στην οπλοκατοχή, με τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα να δεσμεύεται πως θα πολιτικοποιήσει το θέμα, κόντρα στην άρνηση των Ρεπουμπλικάνων.