Η ελληνική οικονομία έχει μπει για τα καλά στο μάτι του κυκλώνα. Από τη μια μεριά, το εγχώριο πολιτικό σύστημα συνθλίβεται από το γιγαντιαίο δημόσιο χρέος, και από την άλλη, οι συζητήσεις για έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη (Grexit) και της επιστροφής της στη δραχμή, δίνουν και παίρνουν στα διεθνή και τα εγχώρια πολιτικοοικονομικά παρασκήνια. Η πρόσφατη αναφορά του Τεντ Μάλοχ (Ted Malloch), του νέου πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), στο ελληνικό ζήτημα προκάλεσε ιδιαίτερη αίσθηση. Ο κ. Μάλοχ, οικονομολόγος στο επάγγελμα και καθηγητής του πανεπιστημίου Reading της Μ. Βρετανίας, σε ανάλυσή του στο Bloomberg διατύπωσε συνοπτικά τα εξής για τη χώρα μας: «Δεν θέλω να μιλήσω εκ μέρους των Ελλήνων… από την οπτική γωνία ενός οικονομολόγου υπάρχει πολύ ισχυρός λόγος η Ελλάδα να βγει από την Ευρωζώνη… Σοβαρά ερωτήματα είναι αν η χρηματοδότηση της Ελλάδας από τους ξένους πιστωτές θα πρέπει να συνεχιστεί (bailout)… αν θα υπάρξει νέο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας… και ποιοι ευθύνονται για τη συνεχή αποτελμάτωση της ελληνικής οικονομίας».
Ναι μεν ο Τεντ Μάλοχ είναι γνωστός ευρωσκεπτικιστής και αρκετές φορές διατυπώνει τις αμφιβολίες του ως προς τη βιωσιμότητα της ΟΝΕ (Οικονομική Νομισματική Ένωση ή Ευρωζώνη), ωστόσο οι απόψεις του περί της πιθανότητας ενός Grexit, σίγουρα άνοιξαν ένα νέο κύκλο έντονων συζητήσεων επί του συγκεκριμένου ζητήματος. Τρεις είναι οι βασικές διαπιστώσεις που συνάγονται από τις δηλώσεις του κ. Μάλοχ στο Bloomberg. Η πρώτη διαπίστωση είναι ότι αν η Ελλάδα παραμείνει στην Ευρωζώνη, το κόστος των ξένων πιστωτών για την δανειοδότηση της Ελλάδας θα είναι πολύ υψηλό. Η χορήγηση νέων δανείων στην Ελλάδα θα προκαλούσε την περαιτέρω αύξηση του δημοσίου χρέους, με αναπόφευκτη συνέπεια το πελώριο χρέος της να ήταν στο διηνεκές μη βιώσιμο. Η δεύτερη βασική διαπίστωση είναι ότι ο κ. Μάλοχ θέτει θέμα bail in, δηλαδή κουρέματος των τραπεζικών καταθέσεων με απώτερη επιδίωξη την ανακεφαλαιοποίηση των εγχώριων ελληνικών τραπεζών. Οι ξένοι πιστωτές είναι ανώφελο να προβαίνουν στη συνεχή χρηματοδότηση του άπατου βαρελιού της ελληνικής οικονομία. Μέσα στο βαρέλι βρίσκονται το τερατώδες δημόσιο χρέος, τα κόκκινα δάνεια και τα χρέη των ελληνικών τραπεζών προς το Ευρωσύστημα. Αυτά τα χρέη η Ελλάδα δεν μπορεί να τα εξυπηρετήσει σε συνθήκες διαρκούς αποτελμάτωσης της ελληνικής οικονομίας.
Οι ανωτέρω δύο διαπιστώσεις οδήγησαν τον κ. Μάλοχ στο καίριο συμπέρασμα ότι το Grexit ενδεχομένως αποτελεί την καλύτερη επιλογή για την Ελλάδα. Εφόσον το δημόσιο χρέος της Ελλάδας είναι μη βιώσιμο και άρα η χώρα μας δεν πρόκειται να το ξεπληρώσει στους ξένους πιστωτές, λογικό δεν ακούγεται η χώρα μας να αποχωρήσει από την ΟΝΕ και στη δραχμή να αναζητήσει σανίδα σωτηρίας; Αν οι απόψεις του νέου πρεσβευτή των ΗΠΑ στην ΕΕ απηχούν και τις θέσεις του Ντόναλντ Τραμπ, καθίσταται σαφές ότι το Grexit έχει μπει για τα καλά στο τραπέζι των διαβουλεύσεων μεταξύ των εμπλεκόμενων μερών. Στα διπλωματικά παρασκήνια πολύ πιθανόν οι ΗΠΑ και η Γερμανία να αναζητούν την ιδανική φόρμουλα επιστροφής της Ελλάδας στη δραχμή. Οι προστάτιδες δυνάμεις των ΗΠΑ και της Γερμανίας σίγουρα θα ενδιαφερθούν για το προτεκτοράτο που λέγεται Ελλάς. Αν τελικά οι προστάτιδες δυνάμεις επιλέξουν το Grexit, το ερώτημα που ανακύπτει είναι: Ποιοι θα επεξεργαστούν το πρόγραμμα της ομαλής μετάβασης της Ελλάδας από το ευρώ στη δραχμή; Μήπως, η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ, οι ΑΝΕΛ, η ΔΗΜΑΡ, το Ποτάμι, η Ένωση Κεντρώων, η Χρυσή Αυγή και το ΚΚΕ ή μήπως οι ξένοι κηδεμόνες μας που άλλωστε ετοίμασαν και μας σέρβιραν όλα μνημόνια;