ΔΝΤ και Σόιμπλε απαιτούν αφορολόγητο στις 4.000 ευρώ! – Διαπραγμάτευση με τους ακραίους των δανειστών, για να κλείσει η αξιολόγηση! – Δευτέρα (ΔΝΤ) και Πέμπτη (EWG) κρίνεται η μισή συμφωνία!
Στην τελική ευθεία μπαίνει το θρίλερ της διαπραγμάτευσης, για το κλείσιμο της β’ αξιολόγησης. Σήμερα, στην Ουάσινγκτον, συνεδριάζει το Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΝΤ και θα παρουσιαστεί επισήμως η έκθεση του άρθρου 4 για την Ελλάδα. Εκεί αναμένεται, πως το ΔΝΤ θα ανοίξει τα χαρτιά του, σχετικά με τον ρόλο του στο ελληνικό πρόγραμμα, ενώ μέσα στην Έκθεση περιλαμβάνεται και η αξιολόγηση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, το οποίο όπως έχει γίνει γνωστό, κρίνεται ως «εξαιρετικά μη βιώσιμο».
Αυτή η εβδομάδα είναι ίσως η πιο κρίσιμη για την διαπραγμάτευση, καθώς εκτός από τις εξελίξεις στην Ουάσινγκτον, την Πέμπτη συνεδριάζει και το EWG, όπου το θετικό σενάριο προβλέπει την απόφαση για την επιστροφή των τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα, για να κλείσει η διαπραγμάτευση της β’ αξιολόγησης.
Από την Πέμπτη και μετά τα χρονικά περιθώρια για συμφωνία κυβέρνησης και δανειστών θα είναι ασφυκτικά, καθώς θα απομένουν μόνο 10 ημέρες για το Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου, όπου είναι και το ορόσημο της συμφωνίας για την κυβέρνηση. Μέχρι τότε, η Αθήνα ετοιμάζει μπαράζ νομοθετικών παρεμβάσεων, με τα μέτρα της β’ αξιολόγησης.
Όλες οι πλευρές, αναμένεται να ανοίξουν τα χαρτιά τους, μέχρι το EWG της Πέμπτης και ο στόχος της Αθήνας παραμένει η συμφωνία στο Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου και η ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, στο επόμενο Δ.Σ. της ΕΚΤ, στις 9 Μαρτίου.
Να μη φθάσουν σε «σημείο μηδέν» οι διαπραγματεύσεις λένε οι Βρυξέλλες
Με τον χρόνο για συμφωνία στην αξιολόγηση να εξαντλείται, κορυφαίος αξιωματούχος των Βρυξελλών, τονίζει την ανάγκη πως πρέπει να υπάρξει λύση η οποία θα ικανοποιήσει και το ΔΝΤ αλλά και τις απαιτήσεις των Γερμανών.
Προκειμένου να μη φθάσουν σε «σημείο μηδέν» οι διαπραγματεύσεις, οι ευρωπαϊκοί θεσμοί φαίνεται να απεργάζονται εναλλακτικές τις οποίες θα μπορούσε να δεχθεί το Ταμείο, ώστε να διασφαλιστεί η εμπλοκή του στο πρόγραμμα της Ελλάδας, χωρίς να προκληθούν αναταράξεις που θα μπορούσαν να προκαλέσουν πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα ή να σπρώξουν την χώρα προς το «Grexit».
Από την άλλη πλευρά, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και ο διευθυντής του Ευρωπαικού τμήματος του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν, φαίρονται να έχουν φτάσει σε συμφωνία για τη σκληρή γραμμή που θα κρατήσουν όσον αφορά τις απαιτήσεις τους από την ελληνική κυβέρνηση μετά την συνάντησή τους στο Βερολίνο.
Εκτός ορίων το ΔΝΤ, συζητά αφορολόγητο στις 4.000 ευρώ!
Ο άξονας των δανειστών, απειλή για την ίδια την Ευρώπη! Μετά τις πρώτες αποκαλύψεις για συμφωνία Σόιμπλε και Τόμσεν, σε σκληρή γραμμή, απέναντι στην Αθήνα, τα μέτρα που φέρονται να απαιτούν οι δανειστές δείχνουν την υποταγή της ευρωπαϊκής ιδέας, στους διεθνείς τοκογλύφους, που θέλουν την εξαθλίωση και την απόλυτη οικονομική καταστροφή των Ελλήνων!
Απαιτούν την άμεση νομοθέτηση σκληρών μέτρων, που απειλούν την ελληνική Οικονομία με ένα νέο κύκλο ύφεσης και οικονομικής αστάθειας! Ένα ακόμα χτύπημα, για να ακυρώσουν την αναπτυξιακή τροχιά των τελευταίων δύο ετών και να μας αναγκάσουν στην υπογραφή ενός τετάρτου μνημονίου!
Σύμφωνα με αποκαλύψεις της Real News, οι ακραίοι διαπραγματευτές των δανειστών, συμφώνησαν ότι η Αθήνα πρέπει να εντάξει στον «κόφτη» και τις κύριες συντάξεις και συγκεκριμένα την περικοπή/κατάργηση της «προσωπικής διαφοράς».
Το ΔΝΤ πιέζει να περιληφθεί η «προσωπική διαφορά» στον μελλοντικό «κόφτη», καθώς είναι πάγια θέση του ότι το ασφαλιστικό της Ελλάδας δεν είναι βιώσιμο. Μάλιστα, δεν αποκλείουν και την πρόταση για ενεργοποίηση, από τώρα, των μέτρων και ακύρωση τους, με τον «αντίστροφο κόφτη» αν επιτευχθούν οι στόχοι των πρωτογενών πλεονασμάτων. Το «καρότο», που βάζουν στο τραπέζι οι δανειστές, είναι τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, με αναλυτική περιγραφή τους και υλοποίηση μετά το τέλος του μνημονίου, από το 2018.
«Ρήγμα» στο Βερολίνο, Γκάμπριελ εναντίον Σόιμπλε για τα σκληρά μέτρα
Ακόμα και μέσα στην Γερμανία, ο παραλογισμός της απαίτησης για τόσο σκληρά μέτρα, είναι εμφανής. Αν και ο κ. Σόιμπλε, συνεχίζει να βάλλει κατά της ελληνικής κυβέρνησης, με πολλούς να αναρωτιούνται αν προσπαθεί να αποσταθεροποιήσει την ελληνική πολιτική σκηνή, ο υπουργός Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ξεκαθάρισε ότι «πρέπει να κάνουμε ότι μπορούμε για να κρατήσουμε την ευρωζώνη και την Ευρώπη ενωμένη. Είναι κάτι που περιμένω από τον υπουργό Οικονομικών και είμαι σίγουρος πως θα το κάνει. Δεν έχει νόημα να δοκιμάζει κανείς για πόσο καιρό μπορεί να μείνει μια χώρα στην ευρωζώνη».
Νωρίτερα ο κ. Σόιμπλε, είχε δηλώσει ότι «είμαι πολύ γενναιόδωρος. Για να διασφαλιστεί η σταθερότητα του ευρώ πρέπει να τηρηθούν οι υπάρχουσες συμφωνίες: Σε περίπτωση που ο Αλέξης Τσίπρας εφαρμόσει το 60% από αυτά που υπέγραψε τότε η Ελλάδα θα σημειώσει πρόοδο. Δεν αποτελεί ισχυρογνωμοσύνη να επιμένει κανείς στην τήρηση συμφωνιών και κανόνων».
Οι βουλευτές της Μέρκελ που ζητούν «Grexit»
Με την Γερμανία, να έχει μπει για τα καλά σε προεκλογική περίοδο, πολλοί βουλευτές, ακόμα και από κόμματα της κυβέρνησης, έχουν ξεκινήσει μία πύρινη ρητορική, κατά της Ελλάδας, ώστε να ανακόψουν την ανοδική πορεία του ακροδεξιού κόμματος, Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD).
Το τελευταίο «κρούσμα» αντιευρωπαϊκών δηλώσεων, ήταν στο άρθρο «Η ελληνική κρίση επέστρεψε» που δημοσίευσε η εφημερίδα «Rheinischen Post». Ο Κρίστιαν φον Στέτεν, επικεφαλής της επιτροπής μεσαίων επιχειρήσεων (ΡΚΜ) της κοινοβουλευτικής ομάδας CDU/CSU, δήλωσε στην εφημερίδα, ότι «παρά τις εκλογές στη Γερμανία δεν πρέπει να ρίξουμε στάχτη στα μάτια των πολιτών, αλλά πρέπει ανοικτά και ειλικρινά να θέσουμε το ελληνικό πρόβλημα και να συνοδεύσουμε την Ελλάδα προς την έξοδο (σ.σ. από την Ευρωζώνη) με έναν τρόπο φιλικό»!
Η λύση, του κ. Στέτεν είναι η Ευρώπη, να αρχίσει να κόβει τα μέλη της, που πονούν. Όπως επεσήμανε ο ίδιος, «η ελληνική κυβέρνηση ούτε θέλει ούτε μπορεί να εφαρμόσει τις συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις. Η Ελλάδα δεν θα μπορέσει στο άμεσο μέλλον να καταβάλει το χρέος της ούτε και τους συμφωνηθέντες στην αρχή τόκους. Για αυτό και η έξοδος από το ευρώ είναι η καλύτερη λύση».
La Repubblica: Αντί για «μπράβο» οι δανειστές απαιτούν περισσότερα μέτρα
«Το ελληνικό κράτος κατάφερε να εξασφαλίσει πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 2,3% του ΑΕΠ, πολύ υψηλότερο από τις προσδοκίες (…) Αντί, όμως, να της πούνε “μπράβο”, η κυβέρνηση της Αθήνας βρίσκεται τώρα αντιμέτωπη με το αίτημα να στοχεύσει σε πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% για το 2018 και για σειρά επόμενων ετών», γράφει η ιταλική εφημερίδα La Repubblica.
«Οι Βρυξέλλες- αλλά πιο σωστό θα ήταν να πούμε το Βερολίνο- συνδέουν τις βοήθειες αυτές με βαριά μέτρα περικοπών που η κυβέρνηση Τσίπρα δεν θέλει να εφαρμόσει, ενώ το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο απειλεί να αποσυρθεί», εξηγεί ο δημοσιογράφος Μαουρίτσιο Ρίτσι στην εφημερίδα της Ρώμης, που θεωρεί ότι πρόκειται για «θέατρο παραλόγου» και αναφέρει ότι «το κατά κεφαλήν εισόδημα των Ελλήνων είναι ακόμη κατά 20% χαμηλότερο σε σχέση με πριν από το ξέσπασμα της κρίσης».
Οι Ιταλοί, που έχουν αρχίσει να αντιδρούν στην γερμανική ηγεμονία της Ευρώπης, βλέπουν ότι τα μέτρα που τώρα θέλουν να περάσουν στην Ελλάδα, αύριο μπορεί να «λίγοι νορμάλ οικονομολόγοι θεωρούν ότι κάτι τέτοιο είναι εφικτό» και, σίγουρα «μεταξύ αυτών δεν συμπεριλαμβάνονται εκείνοι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου».
Σημαντική ελάφρυνση ή το χρέος θα εκραγεί!
Η ιταλική εφημερίδα, τέλος, εκτιμά ότι τα μέτρα που ζητά το ΔΝΤ, με περαιτέρω μείωση των συντάξεων και νέα, παράλληλη μείωση του αφορολόγητου, θα αποτελούσαν «πολιτική αυτοκτονία». Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η μοναδική λύση για την χώρα είναι «να απελευθερωθεί ο προϋπολογισμός της Ελλάδας, από τη θηλιά των χρεών, με μια θαρραλέα ελάφρυνση. Διαφορετικά, το ίδιο το χρέος δεν μπορεί παρά να εκραγεί».