Αν επαναληφθεί το προηγούμενο του 1898, η Ελλάδα θα είναι υπό επιτήρηση έως το 2090, λόγω «βαρηκοΐας»…
Αν επαναληφτεί ( στην Ελλάδα πάντα η ιστορία επαναλαμβάνεται ως ιλαροτραγωδία!) το προηγούμενο της επιτροπείας και της επιτήρησης από τους δανειστές του Διεθνούς Οικονομικού Ελέγχου, η οποία τελείωσε το 1978, τότε η υπό την τρόικα ή τους θεσμούς περιπέτεια που άρχισε το 2010 θα διαρκέσει έως το 2090!
Διότι, δεν μπορεί να εξηγηθεί αλλιώς η διαπίστωση ότι η περιπέτεια του Διεθνούς Οικονομικού Ελέγχου δεν έγινε ποτέ μάθημα, αφού συνεχώς η μία κυβέρνηση παρέδιδε στον… εαυτόν της ή σε άλλο κόμμα που, με δημαγωγία και ακατάσχετο λαϊκισμό, ανέβαινε στην εξουσία, «καμένη γη»! Κι όλα αυτά συνέβαιναν μολονότι ήταν συνεχείς, έντονες και καταιγιστικές οι δυσμενείς εκθέσεις και οι συστάσεις ντόπιων και διεθνών οργανισμών για την πορεία προς τον όλεθρο. Παραθέτουμε εν συντομία μερικές διαπιστώσεις, προειδοποιήσεις και συστάσεις κατά την τελευταία τριακονταετία:
-«Όπως επεσήμανα και στη Θεσσαλονίκη, πριν από λίγες εβδομάδες, η ελληνική οικονομία αντιμετωπίζει μια σειρά από διαρθρωτικά προβλήματα, που δημιούργησαν οι οικονομικές επιλογές της τελευταίας τριαντακονταετίας και επιτείνει δυστυχώς η παρατεινόμενη δυσμενής οικονομική συγκυρία στο εξωτερικό… Η κατάσταση αυτή μπορεί βραχυχρόνια να συντηρηθεί μόνο με δανεισμό από το εξωτερικό…» (Από τις δηλώσεις από την τηλεόραση στις 12 Οκτωβρίου 1985 του τότε πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου, όταν ανακοινώθηκε το διετές πρόγραμμα λιτότητας της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ).
-«Η ανάπτυξη και η οικονομική πρόοδος απαιτούν ένα σταθερό οικονομικό βάθρο, απαιτούν μηχανισμούς που εξασφαλίζουν τη συνεχή βελτίωση των οικονομικών αποτελεσμάτων, όπως της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητας. Η ανάπτυξη προϋποθέτει να δημιουργούμε και να επενδύομε το πλεόνασμα της δουλειάς μας. Προϋποθέτει να παράγουμε περισσότερα από ό,τι καταναλώνουμε. Αυτό όμως δεν συμβαίνει…» (Από την τηλεοπτική ομιλία στις 12 Οκτωβρίου 1985 του τότε υπουργού Εθνικής Οικονομίας Κων. Σημίτη, όταν ανακοίνωσε το διετές πρόγραμμα σταθεροποίησης της οικονομίας της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ.
– « Η σκέψη ότι τα υπόλοιπα μέλη της Κοινότητας θα μας επέτρεπαν να ακολουθούμε μια μακροοικονομική πολιτική αντίθετη με τη δική μας και θα μας στήριζαν σε αυτό, είναι τουλάχιστον αφελής. Πολύ πιο ρεαλιστική είναι η πιθανότητα να μας αφήσουν στο περιθώριο και να προχωρήσουν χωρίς εμάς» (Από άρθρο του Κώστα Σημίτη στο «Βήμα», 26 Μαρτίου 1990)
-«Το σταθεροποιητικό πρόγραμμα επέτυχε να ανατρέψει τις προηγούμενες μη ικανοποιητικές τάσεις και επιπλέον συνέβαλε σημαντικά στη βελτίωση του κλίματος εμπιστοσύνης του επιχειρηματικού κόσμου. Ωστόσο, μετά την εκπνοή του προγράμματος θα παραμείνουν οι υφιστάμενες μακροοικονομικές ανισορροπίες. Υπό αυτές τις συνθήκες θα πρέπει να εξακολουθήσουν να ισχύουν περιοριστικές πολιτικές στους τομείς της ζήτησης και της διαχείρισης» (Από την έκθεση του ΟΟΣΑ, αρχές Μαΐου του 1987).
Σχετικά Άρθρα
Δείτε επίσης