Κλειστό το ένα ρεύμα κυκλοφορίας της εθνικής οδού Αθηνών – Θεσσαλονίκης – Έκλεισε και η νέα Εθνική Οδός Κορίνθου – Πατρών
Περισσότερα από κάθε άλλη χρονιά αναμένεται να είναι φέτος τα αγροτικά μπλόκα στο νομό της Λάρισας, καθώς οι αγρότες θα αποκλείσουν πολλά σημεία του οδικού δικτύου, προκαλώντας σοβαρά προβλήματα στους διερχόμενους πολίτες.
Σήμερα, Πέμπτη, το μεσημέρι θα αρχίσει στον κόμβο της Νίκαιας, στη νέα εθνική οδό Αθηνών – Θεσσαλονίκης, η συγκέντρωση του κύριου όγκου των τρακτέρ υπό την πανελλαδική συντονιστική επιτροπή των μπλόκων. Εκεί θα βρεθούν επίσης μηχανήματα από την Καρδίτσα, τα Τρίκαλα και τα Φάρσαλα.
Συντεταγμένοι στην ίδια γραμμή, είναι και αγρότες που έχουν ήδη στήσει μπλόκο στο δρόμο Λάρισας-Κοζάνης, καθώς και στο μπλόκο του Γερακαρίου, στο δρόμο Λάρισας-Αγιόκαμπου.
Την ίδια ώρα, οι έντονες διαφωνίες και το κλίμα διχασμού στους αγρότες που πέρυσι πρωταγωνίστησαν στο μπλόκο των Τεμπών, οδηγεί σε «αυτονόμηση» πολλών χωριών που αποφασίζουν να στήσουν τα δικά τους μπλόκα.
Έτσι, ήδη στη Μελούνα βρίσκεται μερίδα αγροτών από τη γύρω περιοχή, οι οποίοι πέρυσι ήταν στα Τέμπη, ενώ αγρότες από τα χωριά του άξονα Λάρισας-Τρικάλων ετοιμάζουν μπλόκο στο ύψος της διασταύρωσης της Ραχούλας.

Σύμφωνα με το Onlarisa, με τη σύσκεψη της Γαλήνης την ερχόμενη Παρασκευή να μη γεννά μεγάλες προσδοκίες για ενότητα, ο υπόλοιπος σχεδιασμός των αγροτών που πέρυσι συντάχθηκαν με το συντονιστικό των Τεμπών έχει ως εξής:
Από την επαρχία Τυρνάβου ενδεχομένως να ενισχύσουν το μπλόκο στη Μελούνα.
Στα Φάρσαλα οι αγρότες θα μείνουν με τα τρακτέρ παραταγμένα στην είσοδο της πόλης, στο δημοτικό στάδιο κι ανάλογα με τις δυνάμεις που θα συγκεντρωθούν θα αποφασίσουν το επόμενο βήμα.
Στα χωριά του δήμου Κιλελέρ προς την παλαιά εθνική οδό Λάρισας-Βόλου, εκτιμάται πως εντός του Σαββατοκύριακου τα τρακτέρ θα βρεθούν στον κόμβο Πλατυκάμπου στη νέα εθνική οδό Αθηνών-Θεσσαλονίκης.
Οι αγρότες από το δήμο Τεμπών καθώς και δυνάμεις από της περιοχές της Λάρισας και του Τυρνάβου, προσανατολίζονται και σε ένα τρίτο μπλόκο πάνω στη νέα εθνική οδό, στο ύψος του κόμβου της Γυρτώνης.
Κλειστό το ένα ρεύμα κυκλοφορίας της εθνικής οδού Αθηνών – Θεσσαλονίκης
Κλειστός επ’ αόριστον θα είναι ο κόμβος της εθνικής οδού Αθηνών – Θεσσαλονίκης στο ύψος της Νίκαιας, λόγω των κινητοποιήσεων των αγροτών.
Όπως τονίζει σε ανακοίνωσή της η Αστυνομία, η απόφαση θα διαρκέσει καθ’ όλη τη διάρκεια των κινητοποιήσεων.
Κατά τη διάρκεια της απαγόρευσης, η κυκλοφορία όλων των οχημάτων διεξάγεται από εναλλακτικές διαδρομές:
Κατεύθυνση κυκλοφορίας προς Αθήνα:
Όλα τα Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα, τα φορτηγά και τα λεωφορεία που κινούνται επί του Π.Α.Θ.Ε. με κατεύθυνση προς Αθήνα, θα εκτρέπονται στον Ανισόπεδο Κόμβο Πλατυκάμπου [Χ/Θ 351+000] προς την παλαιά Εθνική Οδό Λάρισας-Βόλου και στη συνέχεια θα εισέρχονται στον αυτοκινητόδρομο από τον Ανισόπεδο Κόμβο Βελεστίνου [Χ/Θ 312+000].
Όλα τα Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα, τα φορτηγά και τα λεωφορεία που κινούνται επί της παλαιάς Εθνικής οδού Αθηνών – Θεσσαλονίκης, με κατεύθυνση προς Αθήνα, στο ύψος του Ανισόπεδου Κόμβου Νίκαιας, θα αναστρέφονται μέσω της αερογέφυρας προς Λάρισα και μέσω της παλαιάς Εθνικής Οδού Λάρισας-Βόλου θα εισέρχονται στον αυτοκινητόδρομο από τον Ανισόπεδο Κόμβο Βελεστίνου [ Χ/Θ 312+000 του Π.Α.Θ.Ε.].
Η κυκλοφορία όλων των οχημάτων προς Θεσσαλονίκη διεξάγεται κανονικά.
Κλειστή η Σερρών – Θεσσαλονίκης και η Ιονία Οδός από τους αγρότες
Την εθνική οδό Σερρών – Θεσσαλονίκης, στο ύψος του Λευκώνα, απέκλεισαν λίγο πριν από τις 12 το μεσημέρι, αγρότες, οι οποίοι με τα τρακτέρ τους επιχειρούν και σήμερα να κατευθυνθούν στο τελωνείο του Προμαχώνα, στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα.
Η κίνηση των οχημάτων διεξάγεται από παρακαμπτήριες οδούς, αφού στο σημείο βρίσκονται αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες διευκολύνουν την κίνηση, ενώ με κλούβες που έχουν στήσει, εμποδίζουν τους αγρότες να κατευθυνθούν στον Προμαχώνα.
«Είμαστε αποφασισμένοι, θα σπάσουμε τα μπλόκα των αστυνομικών και θα φτάσουμε στον Προμαχώνα», δήλωσε στο αθηναϊκό πρακτορείο ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Βισαλτίας Στέργιος Λίτος, μέλος της συντονιστικής επιτροπής.
Στο σημείο βρίσκονται αγρότες και κτηνοτρόφοι της ευρύτερης περιοχής των Σερρών με περισσότερα από 100 τρακτέρ, ενώ ισχυρή είναι και η παρουσία των αστυνομικών.
Για δεύτερη μέρα τα ΜΑΤ στο μπλόκο των αγροτών στον Προμαχώνα
Την ίδια ώρα, για δεύτερη ημέρα έχουν παραταχθεί στην περιοχή κλούβες της αστυνομίας καθώς και διμοιρίες των ΜΑΤ.
Μιλώντας στον Ράδιο Θεσσαλονίκη, ο αγροτοσυνδικαλιστής, Στέργιος Λίτος σημείωσε οτι οι αστυνομικές δυνάμεις «μας απείλησαν με ξυλοδαρμό» και πρόσθεσε ότι σήμερα οι δυνάμεις τους θα ενισχυθούν και θα επιχειρήσουν εκ νέου να φτάσουν στο συνοριακό σταθμό του Προμαχώνα.
«Αν δεν γίνει διαφορετικά, θα πάμε σε ευθεία σύγκρουση με τα ΜΑΤ», ανέφερε ο Στέργιος Λίτος. Σύμφωνα με το seleo, όταν ρωτήθηκε «τι θα κάνετε δηλαδή θα πάτε να πατήσετε με τρακτέρ τα ΜΑΤ;», ο Στέργιος Λίτος απάντησε «Ναι αν δεν κάνουν στην άκρη και αυτό θα γίνει».
Κλειστή η Ιονία Οδός στο ύψος Αγίου Δημητρίου – Κομμένη για 2 ώρες καθημερινά, η εθνική οδός Ιωαννίνων – Αντίρριου στο Κομπότι
Παραμένει κλειστός επ’ αόριστον ο κόμβος Αγίου Δημητρίου της Ιονίας Οδού στην Άρτα, από τα τρακτέρ των αγροτών.
Ακόμα, αγρότες και κτηνοτρόφοι από το Κομπότι, ξεκίνησαν χθες και θα συνεχίζουν τους δίωρους αποκλεισμούς, καθημερινά από τις 7 το απόγευμα έως τις 9 το βράδυ, σε παράδρομο όπου η τροχαία κάνει εκτροπή της κυκλοφορίας, λόγω του μπλόκου του Αγίου Δημητρίου, με αποτέλεσμα για δύο ώρες να διακόπτεται η συγκοινωνία στην εθνική οδό Ιωαννίνων – Αντίρριου.
Το μπλόκο της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Πρέβεζας στο Λούρο έχει ενισχυθεί και σύμφωνα με τον πρόεδρος Σπύρο Κλινάκη βρίσκεται σε καθημερινή επικοινωνία, με το πανελλαδικό συντονιστικό.
Οι αγρότες των Ιωαννίνων, έπειτα από σύσκεψη των συλλόγων τους για την οργάνωση και τον σχεδιασμό των κινητοποιήσεών τους, αποφάσισαν τον συμβολικό αποκλεισμό της Εφορίας την Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου, ενώ αμέσως μετά θα καθοριστεί η μορφή συνέχισης του αγώνα τους.
Παράλληλα, συγκρότησαν κλιμάκια για καθημερινές περιοδείες, συσκέψεις και ενημερωτικές συγκεντρώσεις στα χωριά, ώστε να υπάρξει άμεση επαφή με τους αγρότες και τους άλλους εργαζόμενους, προκειμένου να ενημερωθούν «για τα δίκαια και ζωτικά αιτήματα του αγώνα».
Στη σχετική ανακοίνωση, καλούνται οι αγρότες του νομού να μπουν αποφασιστικά στη μάχη. Απ’ αυτόν τον αγώνα επιβίωσης δεν πρέπει να λείψει κανείς».
Προς το μπλόκο της Νίκαιας αγρότες από Καρδίτσα και Τρίκαλα
Στο μπλόκο της Νίκαιας κατευθύνονται αγρότες με τα τρακτέρ τους από την Καρδίτσα και τα Τρίκαλα.
Είχαν προηγηθεί δύο προσυγκεντρώσεις στη Φαρκαδόνα και το Μεγαλοχώρι από τους αγρότες των Τρικάλων και αντίστοιχα στην Ιτέα από τους αγρότες της Καρδίτσας.
Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις οι αγρότες των Χανίων
Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι των Χανίων, που ανήκουν στην Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων.
Με ανακοίνωσή τους αγρότες και κτηνοτρόφοι καλούν για σήμερα, στις 12 το μεσημέρι, τους πολίτες να στηρίξουν την κινητοποίησή τους, αποκλείοντας συμβολικά την εθνική οδό Χανίων-Ρεθύμνου, στο ύψος του κόμβου «Μεγάλα Χωράφια».
Ο αποκλεισμός θα είναι μικρής διάρκειας ενώ, σε ανακοίνωσή της, η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Χανίων αναφέρει ότι την Παρασκευή 27 Ιανουαρίου, στις 11 το πρωί, θα πραγματοποιηθεί παράσταση διαμαρτυρίας στην Εφορία Χανίων.
Οι αγρότες διαμαρτύρονται για την ακολουθούμενη πολιτική στον αγροτικό τομέα και διαμηνύουν ότι «δεν πρόκειται να υποχωρήσουν αν δεν ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματά τους».
Αγρότες έκλεισαν την εθνική οδό Πατρών – Πύργου
Στον αποκλεισμό της εθνικής οδού Πατρών – Πύργου, στο ύψος του κόμβου της Αμαλιάδας, προχώρησαν αγρότες της Ηλείας, λίγο μετά τις 11:30 το πρωί. O δρόμος άνοιξε περίπου δεκαπέντε λεπτά μετά τη 1 το μεσημέρι.
Οι αγρότες είχαν παρατάξει αγροτικά μηχανήματα και η κίνηση των οχημάτων γινόταν από παρακαμπτήριες οδούς.
Κλειστή η νέα Εθνική Οδός Κορίνθου – Πατρών
Συνεχίζονται και σήμερα οι κινητοποιήσεις των αγροτών της Αιγιάλειας, κόβοντας τον δρόμο στη Νέα Εθνική Οδό Πατρών – Κορίνθου στο ύψος των βενζινάδικων του Αιγίου.
Λίγο πριν από τις 6 σήμερα το απόγευμα, έκλεισε ο δρόμος, ενώ αναμένεται να αποφασίσουν τις επόμενες κινήσεις τους.
Η κυκλοφορία των οχημάτων, όπως αναφέρει το tempo24, διεξάγεται από την παλαιά εθνική οδό.
Σε ανακοίνωσή τους αναφέρουν τα εξής:
“Ο Αγροτικός Σύλλογος Αιγίου οργανώνει την πάλη και την διεκδίκηση της μικρομεσαίας αγροτιάς της Αιγιάλειας, σ΄έναν δίκαιο αγώνα για την επιβίωση μας άλλα και για την διατροφή του ελληνικού λαού. Αγωνιζόμαστε ενάντια στις πολιτικές της Ε.Ε. της κυβέρνησης και των άλλων κομμάτων, που ψήφισαν τα εξοντωτικά μέτρα που περιλαμβάνει το 3ο μνημόνιο ,τα οποία μας ξεκληρίζουν. Συνεχίζουμε για 4η ημέρα στο Παναιγιάλειο Αγροτικό Μπλόκο στη Ν.Ε.Ο Κορίνθου-Πατρών στα βενζινάδικα, με δίωρο αποκλεισμό από τις 5 έως τις 7 το απόγευμα. Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΙΓΙΟΥ “ΜΠΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΝΤΡΙΝΙΑΣ” θα αποφασίσει για την κλιμάκωση εντός της ημέρας. Καλούμε τους συναδέλφους αγρότες και κτηνοτρόφους να συμμετέχουν μαζικά στον μακρύ και δύσκολο αγώνα επιβίωσης και συνέχισης της αγροτικής δραστηριότητας. Να κλείσουν τ΄αυτιά τους στις ανακοινώσεις και τοποθετήσεις σε ραδιοφωνικούς σταθμούς, από αγροτοσυνδικαλιστές που στρέφονται εναντία στο δίκαιο αγώνα μας, προσπαθώντας να παίξουν το ρόλο τους στο αγροτικό κίνημα της Αιγιάλειας.
Εξαπολύουν επιθέσεις με ψεύτικα επιχειρήματα ενάντια στην Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων και του Α/Σ Αιγίου, τα οποία είναι πάνω στη βάση που έβαλε ο Μιχαλολιάκος στη Βουλή στη συζήτηση για τα αγροτικά θέματα.
Η προσπάθειά τους να διασπάσουν το αγροτικό κίνημα στην Αιγιάλεια δεν πρέπει να περάσει. Υπόσχονται μελλοντικούς αγώνες χωρίς να αναφέρονται στο αγωνιστικό τους πλαίσιο. Δήλωσαν πρόσφατα ότι εκπροσωπούν την μικρομεσαία αγροτιά αλλά δεν νομίζουμε να τους πιστεύει κανείς. Το μόνο που τους κινητοποιεί είναι η αντίδραση τους στον ιστορικό και με πολλούς αγώνες Αγροτικό Σύλλογο Αιγίου και στο Πανελλαδικό αγροτικό κίνημα.
Ο αγώνας της μικρομεσαίας αγροτιάς συνεχίζεται με όσους ξέρουν πραγματικά να αγωνίζονται για τα συμφέροντα της. Με όσους, επί σειρά ετών μέσα από τους αγώνες νομιμοποιούνται να είναι οι εκπρόσωποι του αγροτικού κινήματος της Αιγιάλειας”.