Ούτε τηλέφωνο δεν παίρνει την Μέρκελ ο Τραμπ!

Στην απομόνωση έχει βάλει την Γερμάνια ο πλανητάρχης – Με τις ευλογίες της Αμερικής, η Αγγλία, νεα ισχυρή δύναμη στην Ευρώπη.
Ούτε τηλέφωνο δεν παίρνει την Άνγκελα Μέρκελ ο νέος πλανητάρχης, ο οποίος έχει βάλει στην απομόνωση την Γερμανία, προωθώντας ταυτόχρονα την Μεγάλη Βρετανία ως ηγέτιδα δύναμη της Ευρώπης.
Στο Βερολίνο, το πάλαι ποτέ πανίσχυρο σύστημα της Μέρκελ και του Σόιμπλε βρίσκεται σε κατάσταση νευρικής κρίσης, επιχειρώντας εναγωνίως να διαχειριστεί τη νέα πραγματικότητα, που διαμορφώνεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μετά την αλλαγή στρατηγικής της υπερδύναμης που λέγεται Αμερική.
Η Μέρκελ τρέμει το ενδεχόμενο μιας γενικευμένης αμφισβήτησης της Γερμανοκρατούμενης Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η ταύτιση του Πρωθυπουργού της Ουγγαρίας με τις στρατηγικές επιλογές του Ντόναλντ Τραμπ και η δημόσια αποδοκιμασία του στο μοντέλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήταν η αρχή.
Στην Ιταλία η αμφισβήτηση της Ευρωζώνης και της Γερμανικής Κυριαρχίας λαμβάνει χαρακτήρα Kινήματος. Ένα τεράστιο πλειοψηφικό ρεύμα διαμορφώνεται υπέρ της εξόδου της Ιταλίας από την Ευρωζώνη, ενώ οι απειλές που διατύπωσε ο Μάριο Ντράγκι για το λογαριασμό, που θα πρέπει να πληρώσουν οι Ιταλοί στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, στην περίπτωση που ακολουθήσουν το δρόμο της Μεγάλης Βρετανίας, εξόργισαν ακόμα περισσότερο τη Ρώμη. Άλλωστε είναι ζήτημα χρόνου να εγκαταλείψει η Ιταλία την Ευρωζώνη, αφού οι πρακτικές των Βρυξελλών οδηγούν σε κρίση το σύνολο των μεγάλων τραπεζών της γειτονικής χώρας. Οι εκροές καταθέσεων από τις ιταλικές τράπεζες παίρνουν χαρακτήρα ακατάσχετης αιμορραγίας, με αποτέλεσμα η έξοδος από την Ευρωζώνη να φαντάζει σαν αυτοεκπληρούμενη προφητεία.
Η Άνγκελα Μέρκελ τρέμει και το αποτέλεσμα των εκλογών, που θα γίνουν στις 15 Μαρτίου στην Ολλανδία. Το κόμμα της «Ελευθερίας» σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις καλπάζει στην κυριολεξία και σε περίπτωση κατά την οποία σχηματίσει κυβέρνηση, έχει βάλει ως πρώτη προτεραιότητα την προκήρυξη δημοψηφίσματος για την έξοδο από την Ευρωζώνη.
Το Βερολίνο τρέμει στην κυριολεξία και την οικονομική συμφωνία στην οποία θα καταλήξουν οι Ντόναλντ Τραμπ και Τερέζα Μέι, στην συνάντηση που θα έχουν την Παρασκευή στον Λευκό Οίκο. Όπως, μεταδίδουν τα Αμερικανικά Μέσα Ενημέρωσης, ο νέος πλανητάρχης είναι αποφασισμένος να διαμορφώσει μια προνομιακή σχέση με την Μεγάλη Βρετανία, για να της δώσει ώθηση, προκειμένου να διαδραματίσει κυρίαρχο ρόλο στην Ευρώπη. Μια τέτοια εξέλιξη βάζει τη Γερμανία στο περιθώριο, δημιουργώντας παράλληλα τις κατάλληλες συνθήκες για αποχώρηση και άλλων χωρών από την Ευρωζώνη. Στην περίπτωση κατά την οποία η Τερέζα Μέι διασφαλίσει μια προνομιακή οικονομική συμφωνία με τις ΗΠΑ, τότε η Μεγάλη Βρετανία μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα θα εξελιχθεί σε οικονομική αυτοκρατορία, την ώρα που οι περισσότερες χώρες της Γερμανοκρατούμενης Ευρωζώνης μαστίζονται από ύφεση και ανεργία.
Η αλλαγή ισορροπιών στην Ευρώπη προεξοφλεί το τέλος της Γερμανικής κυριαρχίας. Ο νέος πλανητάρχης είναι αποφασισμένος να τα αλλάξει όλα, διαμορφώνοντας μια νέα πολιτική και οικονομική συμμαχία ανάμεσα σε Αμερική, Μεγάλη Βρετανία και Ρωσία. Στο νέο αυτό σύστημα εξουσίας η Γερμανία είναι απούσα με ό,τι συνεπάγεται μια τέτοια εξέλιξη. Καταλαβαίνετε τι δύναμη και ποια επιρροή μπορεί να έχει σήμερα η Γερμανία, όταν η καγκελάριος Μέρκελ παρακαλάει για τηλεφωνική επικοινωνία με τον Λευκό Οίκο και η κλήση της… προωθείται και μένει αναπάντητη! Την ώρα που ο Ντόναλντ Τραμπ έχει μιλήσει με τους μισούς ηγέτες του κόσμου, το Βερολίνο περιμένει υπομονετικά για μια επικοινωνία με τον νέο πλανητάρχη, για να σώσει τα προσχήματα.
Το ερώτημα που τίθεται επιτακτικά είναι το ζήτημα της στρατηγικής που θα αποφασίσει η Ελλάδα. Το δίλημμα που τίθεται είναι αν η χώρα μας θα πάει με τους νικητές του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου και συμμάχους μας, ή θα παραμένει στην κατοχή της αδύναμης πλέον Γερμανίας και να δέχεται καθημερινά τους εξευτελισμούς από τον Σόιμπλε και να εφαρμόζει τα εφιαλτικά μνημόνια, παραδίδοντας στους τοκογλύφους του Βερολίνου την ιδιωτική και δημόσια περιουσία.
Αναμένει στο ακουστικό της η Μέρκελ
Τόσα χρόνια η Μέρκελ είχε «καλομάθει» με τον Μπαράκ Ομπάμα, που διατηρούσε άριστες σχέσεις μαζί της.
Ο απερχόμενος Αμερικανός Πρόεδρος το τελευταίο του επίσημο τηλεφώνημα σε ξένο ηγέτη το έκανε στην Ανγκελα Μέρκελ, την οποία ευχαρίστησε για «την ισχυρή, θαρραλέα και σταθερή ηγετική της στάση» ενώ προηγουμένως είχε φροντίσει να την επισκεφθεί στο Βερολίνο για το τελευταίο «αντίο».
Οι σχέσεις ΗΠΑ-Γερμανίας όμως άλλαξαν άρδην με την έλευση του Τραμπ.
Ας μην λησμονούμε ότι πρόσφατα ο τελευταίος έστειλε μήνυμα – «χαστούκι» στη Μέρκελ, δηλώνοντας ότι θα επιβάλει φορολογικούς δασμούς στις εισαγωγές των γερμανικών αυτοκινητοβιομηχανιών προς τις ΗΠΑ.
Παράλληλα, εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στην Καγκελάριο της Γερμανίας για το ζήτημα του προσφυγικού ενώ δεν έκρυψε την ενόχλησή του για το γεγονός ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει μετατραπεί σε όχημα της Γερμανίας», όπως είπε.
Γενικά, ο Τραμπ έχει δείξει τις διαθέσεις του απέναντί της. Δεν συμπαθεί τη Μέρκελ ούτε την πολιτική της και της το δείχνει. Έχει καταστήσει σαφές ότι δεν θα ανεχτεί κανέναν εκβιασμό και κανένα κερδοσκοπικό παιχνίδι, σαν κι αυτά τα οποία συνηθίζει να κάνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Συν τοις άλλοις, δεν υποστηρίζει την ευρωπαϊκή ενοποίηση. Αντιθέτως, πιστεύει στην προτεραιότητα των εθνικών συμφερόντων κάθε χώρας, όπως και της δικής του.
Για αυτό και δεν μπαίνει στο κόπο να μιλήσει με την Άνγκελα Μέρκελ. Δεν πιστεύει ότι έχει να πει κάτι μαζί της και σίγουρα δεν είναι στις άμεσες προτεραιότητές του η μεταξύ τους επικοινωνία.
Ο ίδιος προτιμά να έχει επαφές με όσους βάζουν πάνω από τους συνεταιρισμούς τις πατρίδες τους. Για αυτό και η πρώτη ηγέτιδα από την Ευρώπη που θα συναντήσει τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ στην Ουάσινγκτον είναι η βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι.
Η νέα Αμερικανική κυβέρνηση εκτιμά απεριόριστα τους Βρετανούς, που πήραν τη θαρραλέα απόφαση αν γυρίσουν την πλάτη στους δυνάστες Γερμανούς και να αποχωρήσουν από την συμμορία των Ευρωπαίων.
Από την άλλη, πάντως, η Γερμανία ανησυχεί εξαιρετικά για την στάση Τραμπ, αφού όχι μόνο χάνει έναν πολύτιμο σύμμαχο αλλά ταυτόχρονα βρίσκει ένα τεράστιο πολέμιο απέναντι στις επεκτατικές – οικονομικά – βλέψεις της.
Η Άνγκελα Μέρκελ έχει επισημάνει τη σημασία της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας για τους Ευρωπαίους και τις ΗΠΑ, όπως επίσης και την αναγκαιότητα κοινής δράσης σε θέματα οικονομικής και εμπορικής πολιτικής.
Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι η μοναδική επικοινωνία μεταξύ Μέρκελ και Τραμπ, ήταν στις 10 Νοεμβρίου όταν η καγκελάριος της Γερμανίας τηλεφώνησε στον νεοεκλεγέντα πρόεδρο των ΗΠΑ για να τον συγχαρεί και να του ζητήσει να συνεχιστούν οι μακροχρόνιοι δεσμοί των δύο χωρών. Έκτοτε, η Μέρκελ αναμένει στο ακουστικό της. Σε μια προσπάθεια να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, πάντως, η γερμανική κυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι έχει πλέον επαφές με τη νέα αμερικανική κυβέρνηση, οι οποίες «αναπτύσσονται και σταθεροποιούνται».
Αυτό τουλάχιστον ισχυρίζεται ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ, ο οποίος μέχρι πρόσφατα δήλωνε το αντίθετο.
Παραδέχθηκε, ωστόσο, ότι δεν υπάρχει τίποτα νεότερο αναφορικά με το θέμα μιας συνάντησης του νέου Ντόναλντ Τραμπ και της Άνγκελα Μέρκελ. «Όλα στον καιρό τους» αρκέστηκε να πει ο κ. Ζάιμπερτ.
Την Παρασκευή θα επισκεφθεί το Βερολίνο ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ. Θα πρέπει να θεωρηθεί βέβαιο ότι στο επίκεντρο των συνομιλιών του με την Μέρκελ θα βρίσκεται και η ευρωπαϊκή στάση απέναντι στην νέα κυβέρνηση της Ουάσιγκτον.
Η Γερμανίδα Καγκελάριος έχει αρχίσει ήδη να οπισθοχωρεί ολοταχώς, διαβεβαιώνοντας ότι θα επιδιώξει συμβιβαστικές λύσεις με τον νέο Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ σε θέματα όπως το εμπόριο και οι αμυντικές δαπάνες.
Η ίδια δεν κρύβει ότι θέλει να διαφυλαχθεί η υπάρχουσα σχέση μεταξύ της Ευρώπης και των ΗΠΑ, από την οποία, βέβαια, ευνοημένη είναι μόνο η Γερμανία.
Σχετικά Άρθρα
Δείτε επίσης