Τι συμβαίνει με τα εφάπαξ;

Πηγές Υπ. Εργασίας: Δυσανεξία της αντιπολίτευσης, τα περί ρουσφετιών στα εφάπαξ

Διαψεύδονται κατηγορηματικά τα περί «ρουσφετιών» στην χορήγηση εφάπαξ, από πηγές του υπουργείου Εργασίας, που τονίζουν πως  «η κυβέρνηση έρχεται να δώσει οριστικά λύση σε ένα πρόβλημα που ταλαιπώρησε δεκάδες χιλιάδες συνταξιούχους επί σειρά ετών. Αυτό προκαλεί δυσανεξία στην αντιπολίτευση και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης που την στηρίζουν».

Απαντώντας στα δημοσιεύματα  πηγές του υπουργείου τονίζουν ότι «καλό θα είναι, όσοι υιοθετούν με μεγάλη ευκολία πηχυαίους τίτλους περί ‘, να μην συγχέουν τα δικά τους πεπραγμένα δεκαετιών με την παρούσα κυβέρνηση».  

Τι συμβαίνει με τα εφάπαξ;

Με το νόμο 4387/16 επανήλθε το κοινωνικά δίκαιο μέτρο της κατ’ εξαίρεση επίσπευσης απονομής εφάπαξ, που προβλέπει ότι ένας δικαιούχος μπορεί να αιτηθεί παράκαμψης της σειράς προτεραιότητας, εφόσον συντρέχουν σοβαροί λόγοι (άτομα με αναπηρία, άτομα με χρόνιες παθήσεις, γονείς και νόμιμοι κηδεμόνες που προστατεύουν άτομα με αναπηρία), οι οποίοι εξετάζονται από αρμόδια επιτροπή.  

Από το υπουργείο υπενθυμίζουν τα εξής:

– Από τις 31/8/2013 έως τις 31/6/2016 η διαδικασία απονομής εφάπαξ είχε διακοπεί. Ο λόγος είναι ότι ο μαθηματικός τύπος που είχε επιλεγεί από την κυβέρνηση ΝΔ- ΠΑΣΟΚ οδηγούσε σε εφάπαξ ύψους 5-10.000 ευρώ για τους δικαιούχους.

– Η παρούσα κυβέρνηση αποφάσισε την εφαρμογή ενός νέου μαθηματικού τύπου, με αποτέλεσμα η εφάπαξ παροχή να ανέρχεται σε 23.700 ευρώ κατά μέσο όρο.  

– Από την 1/7/2016 έως τις 31/12/2016 έχουν απονεμηθεί 14.374 εφάπαξ. Επομένως, το δημοσίευμα του Πρώτου Θέματος που αναφέρει ότι ” επί δύο χρόνια με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ οι χορηγήσεις έχουν παγώσει” είναι καταφανώς ψευδές.

– Έως τον Ιούνιο 2017 θα έχει χορηγηθεί το σύνολο των εφάπαξ βοηθημάτων, που υπολογίζονται σε 24.500 κατά προσέγγιση.

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή