Παρασκευή, 18 Ιουλίου 2025

Περιουσία 167 δισ. ευρώ έχασαν οι Έλληνες μέσα στα μνημόνια!

ΣΕΒ: ΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ ΕΚΟΨΑΝ ΕΝΑ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΑΕΠ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΕΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ!

ΠΕΝΤΑΠΛΑΣΙΑΣΤΗΚΕ ΤΟ ΙΔΙΩΤΙΚΟ  ΧΡΕΟΣ ΑΠΟ ΤΟΤΕ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΒΑΛΑΝ ΣΤΟ ΕΥΡΩ!

Δίχως τέλος η καταστροφή των μνημονίων! Σχεδόν 167 δις ευρώ, σχεδόν το ΑΕΠ ενός ολόκληρου χρόνου, έχασαν από την περιουσία τους οι Έλληνες εξαιτίας των μνημονίων!

Σύμφωνα με στοιχεία της ελβετικής Credit Suisse, που αναφέρονται στο εβδομαδιαίο οικονομικό δελτίο του ΣΕΒ, η συνολική περιουσία των Ελλήνων (χωρίς τα δάνεια) ήταν 856 δις ευρώ, τον Νοέμβριο του 2016, από 1,023 τρις ευρώ πριν από τα μνημόνια! Απώλεια, που γίνεται ακόμα μεγαλύτερη, δεδομένου ότι με τις καταστροφικές πολιτικές που επέβαλαν στην χώρα οι δανειστές, η παραγωγή έχει δεχθεί ένα σχεδόν θανάσιμο πλήγμα και το ΑΕΠ, έχει χάσει σχεδόν το 28% της αξίας του!

683 δισ. ευρώ λίγο πριν η χώρα γίνει μέλος της Ευρωζώνης στις αρχές της δεκαετίας του 2000, σύμφωνα με τα στοιχεία της

Με την περιουσία να συρρικνώνεται και τις απαιτήσεις του κράτους να αυξάνονται, τα στοιχεία δείχνουν και την υπέρογκη αύξηση του ιδιωτικού και του δημοσίου χρέους ανά ενήλικα! Αυτό που κατατάσσει την Ελλάδα σε διαφορετική κατηγορία από την υπόλοιπη Ευρώπη είναι ο υπερδανεισμός.

Τα στοιχεία που παραθέτουν οι συντάκτες του Δελτίου, είναι αποκαλυπτικά. Από 3.207 ευρώ ανά ενήλικα, ιδιωτικού χρέους το 2000, το μέγεθος αυτό υπερπενταπλασιάσθηκε  το 2009 σε 16.793 ευρώ ανά ενήλικα, προσεγγίζοντας τον ευρωπαϊκό μέσο όρο των  17.657 ευρώ ανά ενήλικα, που είχε με τη σειρά του αυξηθεί κατά 50% περίπου σε σχέση με το 2000.

Όπως αναφέρει ο ΣΕΒ, “Η σύγκλιση στο ιδιωτικό χρέος ήταν αναμενόμενη καθώς η χώρα έγινε μέλος της Ευρωζώνης (χαμηλά και σταθερά επιτόκια) και οι Έλληνες «γεύθηκαν» επιτέλους ό,τι είχαν στερηθεί στο παρελθόν,  λόγω υψηλών πραγματικών επιτοκίων, αστάθειας, πληθωρισμού, υποτιμήσεων, μεγάλων ελλειμμάτων, κ.ο.κ. Απλώς, η κοινωνία μας φαίνεται ότι μάλλον «βαρυστομάχιασε», καθώς με το εύκολο και φθηνό χρήμα «χτίσθηκαν» περιουσίες που η αποτίμηση τους απαιτούσε τη διαρκή εισροή δανειακών κεφαλαίων για να χρηματοδοτείται το δημόσιο και κατ’ επέκταση η οικονομία”.

Η διαδικασία αυτή συσσώρευσης περιουσίας, όπως ήταν φυσιολογικό, διακόπηκε απότομα με την κατάρρευση της ελληνικής οικονομίας το 2009 -2010. Σημειώνεται ότι το δημόσιο χρέος στην Ελλάδα το 2009 ανερχόταν σε ευρώ  33.122 ανά ενήλικα, από 16.309 ευρώ ανά ενήλικα το 2000, ήτοι διπλασιάσθηκε μέσα σε μια δεκαετία!

Κάτι που δεν μπορείς να δεις από τα στοιχεία της περιουσιακής κατάστασης των Ελλήνων και σύμφωνα με τον ΣΕΒ, δεν προβάλλεται επαρκώς, είναι τα ελλείμματα του ασφαλιστικού συστήματος που αναμένεται πως  θα συνεχίσουν να απορροφούν σημαντικούς πόρους και στο μέλλον. Εάν δεν αντιμετωπισθούν, θέτοντας περιορισμούς στην αναπτυξιακή πορεία της χώρας.

Αυτό που τονίζουν οι οικονομολόγοι του Συνδέσμου, είναι ότι οι παλαιότερες γενιές στην ουσία, δανείσθηκαν όχι μόνο τις αποταμιεύσεις των ξένων, αλλά και τις μελλοντικές αποταμιεύσεις των παιδιών τους! 

Συγκεκριμένα, αναφέρει, ότι «μπορεί, λοιπόν, στην περίοδο της επίπλαστης ευημερίας να αυξήθηκε σημαντικά η περιουσία των νοικοκυριών, αλλά ο τρόπος με τον οποίο έγινε αυτό θέτει σήμερα σε δοκιμασία την ικανότητα των νεότερων γενεών να εργάζονται, να αποταμιεύουν και να δημιουργούν οικογένειες στη χώρα μας».

Τώρα, «η αποταμίευση των νοικοκυριών είναι πλέον αρνητική και, συνεπώς, δεν παράγεται νέος πλούτος και η επιβάρυνση της ακίνητης, ειδικότερα, περιουσίας με φόρο διακράτησης (ΕΝΦΙΑ) από τους υψηλότερους στον κόσμο, έχει εγκλωβίσει μεγάλο μέρος του πληθυσμού σε αδυναμία οικονομικής αξιοποίησης της περιουσίας του, σε παραγωγική κατεύθυνση», αναφέρει ο ΣΕΒ στο Οικονομικό του Δελτίο.

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή