Τετάρτη, 19 Νοεμβρίου 2025

Παπανάτσιου: Ολοκληρώθηκε ο έλεγχος σε 185 υποθέσεις της λίστας Λαγκάρντ

ΕΚΔΟΘΗΚΑΝ 1.492 ΕΝΤΟΛΕΣ ΕΛΕΓΧΟΥ  ΓΙΑ ΤΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ

Την ολοκλήρωση του ελέγχου σε 185 υποθέσεις της λίστας Λαγκάρντ, από τις οποίες έχουν βεβαιωθεί ποσά φόρων 235,9 εκατ. ευρώ, δείχνουν τα επικαιροποιημένα στοιχεία που διαβίβασε στη Βουλή η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου.

Σχετικά με τους ελέγχους της λίστας Λαγκάρντ τα στοιχεία δείχνουν ότι από 2014 μέχρι και τον Οκτώβριο του 2016 έχουν ξεκινήσει έλεγχοι σε συνολικά 482 υποθέσεις και από αυτούς έχουν ολοκληρωθεί οι 185 με συνολικά βεβαιωθέντα ποσά φόρων 235,9 εκατ.  ευρώ. Έχουν εκδοθεί εννέα εντολές ελέγχου σε υποθέσεις της λίστας Λαγκάρντ, με βεβαιωθέντα ποσά φόρων 8,5 εκατ. ευρώ.

Η υφυπουργός αναφέρει  ότι με το άρθρο 61 του Ν. 4410/2016 και όπως συμπληρώθηκε και ισχύει με το άρθρο 97 του Ν. 446/2016 έχει θεσπιστεί τριετής παράταση της παραγραφής για τις μεταφερόμενες υποθέσεις από το ΣΔΟΕ προς τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων. Αυτός είναι και ο λόγος που από το 2016 εφαρμόστηκε για πρώτη φορά η διαδικασία της προτεραιοποίησης των υποθέσεων ελέγχου που παρουσιάζουν μεγάλη παραβατικότητα και εισπραξιμότητα και ενεργοποιήθηκε ο νέος ηλεκτρονικός τρόπο0ς αξιολόγησης υποθέσεων με το αυτοματοποιημένο μοντέλο αντικειμενικής αξιολόγησης υποθέσεων.

Ποιά εμβάσματα βρίσκονται στο μικροσκόπιο της ΓΓΔΕ

Η ενημέρωση για την πρόοδο των ελέγχων αγορά την Λίστα Λαγκάρντ και «περίεργα»  εμβάσματα στο εξωτερικό. Για το δεύτερο, η υφυπουργός τόνισε ότι το Σώμα Δίωξης του Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ) είχε ζητήσει από την Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) και την Ένωση Τραπεζών την αποστολή, όλων των σχετικών αρχείων, φυσικών προσώπων που διαθέτουν ή διέθεταν από το 2000 έως και τα μέσα Ιουνίου του 2012, πάσης φύσεως τραπεζικούς λογαριασμούς, για τους οποίους η κινήσεις ήταν πάνω από τις 300.000 ευρώ, ανά έτος και/η  στάλθηκαν, στο εξωτερικό, περισσότερα από 100.000 ευρώ.

1.492 εντολές ελέγχου για εμβάσματα στο εξωτερικό

Τα στοιχεία της Διεύθυνσης Ελέγχων της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ), που επικαλείται στο έγγραφό της η υφυπουργός, μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2016 έχουν εκδοθεί 1.492 εντολές ελέγχου που αφορούν εμβάσματα εξωτερικού, εκ των οποίων σε 628 έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος και παράλληλα έχουν εκδοθεί 681 εντολές ελέγχου υποθέσεων που αφορούν συνδικαιούχους εμβασμάτων, σε 246 από τις οποίες έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος.

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή