Παρασκευή, 4 Ιουλίου 2025

Ερωτήματα προς τον Υπουργό Παιδείας και τη Σύνοδο Πρυτάνεων

Πρόσφατο άρθρο του καθηγητή της ιατρικής του πανεπιστημίου Stanford των ΗΠΑ κυρίου Ιωάννη Ιωαννίδη στο site του διαδικτύου huffingtonpost.gr, με τίτλο «Πρώτοι σε Πτυχία, Πάτοι στην Παιδεία;», μου κέντρισε το ενδιαφέρον ως προς τις τεκμηριωμένες θέσεις του για τον κατήφορο των ελληνικών πανεπιστημίων. Χωρίς να αμφισβητείται το ήθος και το επιστημονικό επίπεδο του συναδέλφου, διερωτώμαι αν ο κύριος Ι. Ιωαννίδης ήταν καθηγητής της Ιατρικής Σχολής κάποιου ελληνικού πανεπιστημίου, θα είχε το θάρρος της γνώμης και θα αναλάμβανε το οποιοδήποτε “κόστος”, να διατύπωνε αυτά που επεσήμανε στο όντως αξιόλογο άρθρο του; Θα ήθελα να ενημερώσω τον καλό συνάδελφο ότι διάφορες φήμες λένε, πως κάποιος καθηγητής ελληνικού πανεπιστημίου, που στο παρελθόν σε άρθρα του είχε διατυπώσει ανάλογες με τις δικές σας απόψεις, μηνύθηκε από κάποιον πρύτανη ελληνικού πανεπιστημίου, με κύρια κατηγορία ότι δυσφημεί το πανεπιστήμιο που υπηρετεί και ταυτόχρονα δυσφημεί το σύνολο των πανεπιστημίων της χώρας. Αξιοπρόσεκτο είναι ότι οι φήμες αναφέρουν ότι ο πρύτανης με στημένες ΕΔΕ, προσπαθεί να στείλει το συγκεκριμένο “επαναστάτη” καθηγητή στο πειθαρχικό. Αν οι φήμες αυτές είναι βάσιμες, αντιλαμβάνεστε κύριε Ιωαννίδη ποια θα ήταν και η δική σας τύχη με τις απόψεις που δημοκρατικά εκφράσατε στο συγκεκριμένο άρθρο σας. Κάποιος πρύτανης θα σας μήνυε και θα τρέχατε στα δικαστήρια.

Ο καλός συνάδελφος σε κάποιο σημείο του άρθρου του γράφει τα εξής αξιομνημόνευτα: «Η φυγή Ελλήνων επιστημόνων στο εξωτερικό συνεχίζεται… Αρκετοί εκλεκτοί συνάδελφοι έφυγαν πρόσφατα, άλλοι το σκέφτονται. Μένουν πίσω όσοι είναι στα αζήτητα και όσοι έχουν σοβαρούς προσωπικούς λόγους ή καθαρόαιμο ηρωισμό να πεθάνουν επιστημονικά στην πατρίδα… Η παραγωγή επιστημονικών δημοσιεύσεων με ελληνική διεύθυνση υποχωρεί διεθνώς. Πλέον το 2016 υπολείπεται 6% της Αιγύπτου (βάση Scopus)… ». Στο σημείο αυτό θα ήθελα να επισημάνω στον κύριο Ιωαννίδη, ότι, ορισμένοι καθηγητές μένουν πίσω και δεν φεύγουν από την Ελλάδα, γιατί συμμετέχουν στο διαρκές πάρτι των μεταπτυχιακών και των ερευνητικών προγραμμάτων. Η συγκεκριμένη ομαδούλα των βολεμένων καθηγητών, που ετησίως οικειοποιείται χιλιάδες ευρώ και μάλιστα αυτοτελώς και αυτοδιοικήτως, δεν λέμε, νομίμως τα ιδιοποιείται. Ωστόσο, η πλειονότητα των μελών ΔΕΠ (Διδακτικό Ερευνητικό Προσωπικό) τη βγάζει με ένα ξερό μισθό, των 1.100 έως 2.000 ευρώ μηνιαίως. Οι εκλεκτοί των μεταπτυχιακών, των ερευνητικών προγραμμάτων, κ.λπ., σε “χρήμα και σε είδος” ξεπερνούν μηνιαίως τα 10.000 ευρώ. Με 10.000, 15.000 και 20.000 δολάρια το μήνα και μάλιστα δουλεύοντας στο ρελαντί, κορόιδα είναι τα μέλη της ομαδούλας να φύγουν από την Ελλάδα κύριε Ιωαννίδη και να έρθουν στο Stanford; Αφήστε τους άριστους των αρίστων του δικού σας και άλλων σιναφιών, που ενδεχομένως ετήσια εισοδήματα των 300.000 ευρώ, να φαίνονται και λίγα.

Ας θέσουμε στη συνέχεια ορισμένα ερωτήματα, που πιστεύουμε ότι η Σύνοδος Πρυτάνεων θα πρέπει να απαντήσει, όχι μόνο προς την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, αλλά γενικότερα στον έλληνα φορολογούμενο που πληρώνει τα δίδακτρα των μεταπτυχιακών, τα φροντιστήρια των φοιτητών για να περνούν τα μαθήματα των “δύσκολων καθηγητών”, κ.λπ. Γιατί η Σύνοδος των Πρυτάνεων δεν σήκωσε τα λάβαρα του αγώνα, όταν οι μνημονιακές κυβερνήσεις με την τρόικα, πετσόκοβαν τους μισθούς και τις συντάξεις των πανεπιστημιακών; Γιατί η Σύνοδος των Πρυτάνεων δεν ενημερώνει το Υπουργείο Παιδείας και τους γονείς των φοιτητών που πληρώνουν δίδακτρα χιλιάδων ευρώ σε διάφορα μεταπτυχιακά προγράμματα, πόσοι και ποιοι καθηγητές πανεπιστημίων κερδίζουν ετησίως άνω των 50.000 ή των 100.000 ευρώ; Γιατί η Σύνοδος των Πρυτάνεων δεν ενημερώνει την ελληνική κοινωνία, πόσοι και ποιοι καθηγητές είναι πλαφοναρισμένοι με δεκάδες ή εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ; Γιατί η Σύνοδος των Πρυτάνεων δεν πληροφορεί το Υπουργείο Παιδείας, αν υπάρχουν καθηγητές που η ωριαία αμοιβή τους στα διάφορα μεταπτυχιακά προγράμματα προσεγγίζει ή ξεπερνά τα 150 ευρώ και αν κάποιοι καθηγητές διδάσκουν 150, 200 και 300 ώρες ετησίως; Γιατί η Σύνοδος των Πρυτάνεων δεν ενημερώνει το Υπουργείο Παιδείας και την ελληνική κοινωνία, αν υπάρχουν πανεπιστημιακά ιδρύματα, που η “πλαστογραφία των πρακτικών” επιτρέπεται λόγω αδράνειας ή ανοχής των πρυτανικών αρχών; Γιατί η Σύνοδος των Πρυτάνεων δεν ενημερώνει τους έλληνες φορολογούμενους, αν διδάσκοντες σε μεταπτυχιακά προγράμματα εισπράττουν για την εποπτεία μιας διπλωματικής εργασίας άνω των 400 ευρώ και αν ορισμένοι επιτήδειοι καθηγητές εποπτεύουν περισσότερες των 50 διπλωματικών εργασιών ετησίως; Πολλά είναι τα ερωτήματα που θα μπορούσαν να τεθούν προς τη Σύνοδο των Πρυτάνεων. Και ο Έλληνας φορολογούμενος που συντηρεί τα ελληνικά πανεπιστήμια και ορισμένοι καθηγητάδες με τον πακτωλό που εισρέει στους Ειδικούς Λογαριασμούς πλουτίζουν στην εποχή των μνημονίων και στην Ελλάδα της φτωχοποίησης των λαϊκών μαζών, δικαιολογημένα διερωτάται: Γιατί η κυβέρνηση λιβανίζει το νομοσχέδιο των μεταπτυχιακών και με την αδράνειά της επιτρέπει το πάρτι των μεταπτυχιακών κυκλωμάτων να συνεχίζεται εις υγείαν των χαρατσωμένων Ελλήνων πολιτών;

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή