Με τον Ρώσο ομόλογό του, Σερκέι Λαβρόφ, συναντήθηκε σήμερα, στη Νέα Υόρκη, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ.
Κατόπιν της συνάντησης ο Νίκος Κοτζιάς είπε ότι συζητήθηκε αναλυτικά το συριακό πρόβλημα αλλά και οι προοπτικές συνεργασίας Ελλάδας – Ρωσίας επί του επίμαχου ζητήματος.
Ακόμα, ο Έλληνας υπουργός είπε ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκε τόσο η κατάσταση στην Ουκρανία, όσο και η ελληνορωσική συνεργασία, υπενθυμίζοντας ότι το 2016 είναι το έτος φιλίας των δύο χωρών.
Συνάντηση με τον Νορβηγό υπουργό, αρμόδιο για θέματα της Ε.Ε.
Ακόμα, ο Νίκος Κοτζιάς συναντήθηκε με Νορβηγό υπουργό, αρμόδιο για θέματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Βιντάρ Χέλγκεσεν, στο περιθώριο των εργασιών της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ.
Οι δύο υπουργοί προέβησαν σε μία επισκόπηση της πορείας των διμερών σχέσεων Ελλάδας – Νορβηγίας και συμφώνησαν να ενισχύσουν τη συνεργασία για την αξιοποίηση προγραμμάτων στο πλαίσιο των συμφωνιών του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου, καθώς και να διευρύνουν τις συνέργειες στην εκπαίδευση, μέσω της αξιοποίησης των εκπαιδευτικών ινστιτούτων που εδρεύουν στο Όσλο για διμερείς επαφές και ανταλλαγές.
Ο Βιντάρ Χέλγκεσεν ενημέρωσε, στη συνέχεια, τον Νίκο Κοτζιά για τη Διάσκεψη δωρητών για τη Συρία που θα διοργανώσει, προσεχώς, η Νορβηγία, ενώ συζητήθηκαν οι δυνατότητες ενίσχυσης στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ της συνεργασίας των δύο χωρών, που είναι τα γεωγραφικά άκρα της Συμμαχίας, καθώς και το ζήτημα της χρηματοδότησης προγραμμάτων μετανάστευσης στο πλαίσιο του ΕΟΧ.