20 νέοι άστεγοι κάθε μήνα στη Θεσσαλονίκη της κρίσης!

ΧΑΝΟΥΝ ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΤΟΥΣ

Επτά χρόνια μετά την έλευση της καταστροφικής κρίσης, που έστειλε χιλιάδες συμπολίτες μας να κοιμούνται σε παγκάκια και πλατείες, η κατάσταση όχι μόνο δεν παρουσιάζει την παραμικρή βελτίωση αλλά χειροτερεύει διαρκώς.

Η θλιβερή αυτή διαπίστωση αντικατοπτρίζεται πλήρως στους δρόμους της συμπρωτεύουσας, όπου καταλήγουν τουλάχιστον 20 νέοι άστεγοι κάθε μήνα.

Πρόκειται κυρίως για μεσήλικες, που έχασαν πρόσφατα τη δουλειά τους και χωρίς την υποστήριξη της οικογένειάς τους, προσπαθούν να επιβιώσουν και να μην χάσουν την ελπίδα τους.

«Εντοπίζουμε κάθε μήνα περίπου 15-20 καινούργια άτομα που μένουν στον δρόμο ή σε σπίτια χωρίς ρεύμα και νερό. Τα βράδια κοιμούνται σε πυλωτές πολυκατοικιών, εκκλησίες και γενικότερα, σε σημεία που δεν είναι εμφανή στον κόσμο. Την ημέρα κινούνται στην περιοχή του Λευκού Πύργου προκειμένου να είναι κοντά στα δημόσια αποχωρητήρια που λειτουργούν στο σημείο» αναφέρει στο αθηναϊκό πρακτορείο η συντονίστρια του Κέντρου Ημερήσιας Υποδοχής Αστέγων, Νένα Λιόντα.

Σημειώνεται ότι κινητό κλιμάκιο της ΜΚΟ PRAKSIS βρίσκεται από τον Οκτώβριο στο ευρύτερο κέντρο της Θεσσαλονίκης και δίνει τη δυνατότητα παροχής βοήθειας σε άστεγους, που δε μπορούν να μετακινηθούν ή δεν έχουν πρόσβαση στις δημόσιες υπηρεσίες.

«Οι νεοάστεγοι», όπως τους χαρακτηρίζει η κ. Λιόντα, «είναι άνδρες περίπου 50 ετών που έχασαν τη δουλειά τους, είναι φοβισμένοι αλλά έχουν την θέληση να ξαναφτιάξουν τη ζωή τους και δεν έχουν παραιτηθεί» εξηγεί, διευκρινίζοντας ότι όσο πιο πολύ καιρό μένει κάποιος στο δρόμο, τόσο πιο δύσκολο είναι να επανενταχθεί.

Παράλληλα, η ομάδα της PRAKSIS έχει εντοπίσει πρόσφυγες και μετανάστες, κυρίως από το Πακιστάν και το Αφγανιστάν, να κοιμούνται σε εγκαταλελειμμένα κτίρια στην περιοχή του Σιδηροδρομικού Σταθμού. Σύμφωνα με την κ. Λιόντα, πρόκειται κυρίως για μετακινούμενους πληθυσμούς, που δεν επιθυμούν να μένουν στους προσφυγικούς καταυλισμούς και εμφανίζονται στη Θεσσαλονίκη για περίπου μία εβδομάδα.

«Τους ενημερώνουμε για το Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας όπου έρχονται για να κάνουν μπάνιο, να πλύνουν τα ρούχα τους και να ξεκουραστούν ενώ στον χώρο βρίσκεται και μεταφραστής για ότι ζητήματα αντιμετωπίζουν», καταλήγει.

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή