Η μάστιγα του λαθρεμπορίου δεν λύνεται με τέτοια μέτρα, λένε οι παραγωγοί τσίπουρου!

«Με μεγάλη έκπληξη και απογοήτευση ο κλάδος έλαβε γνώση του πολυνομοσχεδίου που αφορά κυρίως στην αναμόρφωση του πτωχευτικού κώδικα, τις ηλεκτρονικές συναλλαγές και τα αδήλωτα εισοδήματα, αλλά και διατάξεις με τις οποίες τροποποιείται ο Ν. 2969/2001 σχετικά με το καθεστώς των μικρών αποσταγματοποιών (διήμερων)», αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους, οι σύλλογοι και οι ομοσπονδίες του κλάδου παραγωγής τσίπουρου.
Όπως αναφέρει σε μία κοινή ανακοίνωση, σύσσωμος ο κλάδος της παραγωγής ποτών , αποσταγμάτων και οίνων (ΣΕΑΟΠ, ΕΝΑΠΑΠΕ , ΣΕΟ) , υπάρχει βαθύτατη απογοήτευσή για τις διατάξεις αναφορικά με τη διακίνηση του τσίπουρου διημέρων, όπως αυτές συμπεριλαμβάνονται στο προς ψήφιση πολυνομοσχέδιο που αφορά κυρίως στην αναμόρφωση του πτωχευτικού κώδικα, τις ηλεκτρονικές συναλλαγές και τα αδήλωτα εισοδήματα. «Δυστυχώς η ευκαιρία για μια ουσιαστική τομή, για να εξυγιανθεί ένα καθεστώς διευρυμένης ανομίας, και για να δοθεί μια ώθηση ανάπτυξης ενός ελληνικού παραδοσιακού προϊόντος με σημαντικές εξαγωγικές δυνατότητες χάνεται ακόμα μια φορά» τονίζουν οι παραγωγοί.
Αυτό γιατί τονίζουν πως διατηρείται πρακτικά ανέπαφο το ίδιο υπάρχον καθεστώς, επιτρέποντας στους λαθρέμπορους να συνεχίσουν τη δράση τους, πλουτίζοντας σε βάρος της υγείας και της τσέπης του `Έλληνα καταναλωτή.
Μετά την άστοχη επιβολή του Ε.Φ.Κ. στο κρασί το περασμένο έτος, αυξήθηκαν κατακόρυφα τα φαινόμενα λαθρεμπορίας και γενικότερα παράνομης διακίνησης αμπελοοινικών προϊόντων, συμπεριλαμβανομένης της σταφυλικής παραγωγής, επισημαίνουν προσθέτοντας ότι «θα ανέμενε κανείς ότι η όποια προσπάθεια αναμόρφωσης του καθεστώτος των διήμερων θα κινούνταν στην κατεύθυνση της εξυγίανσης του κλάδου».
«Οι προτεινόμενες ρυθμίσεις, όχι μόνο δεν δίδουν λύση αλλά θα συμβάλουν καθοριστικά στην περαιτέρω στρέβλωση της αγοράς αλλά και στην αύξηση της παράνομης διακίνησης αφορολόγητης αλκοόλης, αμφίβολης ποιότητας», τονίζουν.
Όμως, εκτός από το λαθρεμπόριο, ήδη ο κλάδος έχει δεχτεί σοβαρά πλήγματα, όπως από την αύξηση της φορολογίας και η κατάσταση των νόμιμων αποσταγματοποιείων είναι δεινή. Οι ίδιοι κάνουν λόγο για κραυγαλέα διακριτική μεταχείριση σε βάρος των επιχειρήσεων της αποσταγματοποιίας.
Στην ανακοίνωσή τους, τονίζουν, ότι «με δεδομένες τις χρόνιες και σοβαρές δυσκολίες στην άσκηση ελέγχων, η εν λόγω ρύθμιση δίδει την δυνατότητα καταστρατηγήσεων και κάλυψης παράνομων δραστηριοτήτων όπως η εισαγωγή και κατόπιν διάθεση αλκοόλης.
Ενδεικτικά αναφέρουμε:
Τα επίσημα στοιχεία των υπηρεσιών του Υπουργείου Οικονομικών δείχνουν ότι ετησίως ανανεώνονται πάνω από 30.000 άδειες απόσταξης, ενώ οι επίσημα δηλωμένοι άμβυκες είναι περίπου 5.000.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις της αγοράς η κατανάλωση χύμα τσίπουρου είναι τουλάχιστον 10πλάσια σε σχέση με το εμφιαλωμένο, με το 85% του χύμα τσίπουρου που πωλείται στην αγορά να μην δηλώνεται.
Σε πρόσφατη κλαδική μελέτη του ΙΟΒΕ (2015), εκτιμήθηκε ότι ο όγκος του παράνομα διακινούμενου χύμα τσίπουρου διημέρων το 2014 άγγιξε τα 24 εκ. λίτρα με τις ετήσιες απώλειες φορολογικών εσόδων από την παράνομη διακίνηση να υπερβαίνουν τα 300 εκ. ευρώ ετησίως».
Το μήνυμα του κλάδου, είναι ότι «εάν κάποιος θέλει να διακινήσει το προϊόν του, η αγορά είναι ανοιχτή για όλους, αλλά αυτό πρέπει να γίνεται με τους ίδιους όρους και τις ίδιες προϋποθέσεις για όλους». Ήδη, οι δυσκολίες είναι μεγάλες και όσο οι φόροι ανεβαίνουν, τόσο αυξάνεται η ροπή μερίδας των καταναλωτών, προς τα φτηνότερα και «μαύρα» προϊόντα.
Σχετικά Άρθρα
18/07/2025 - 16:50
17/07/2025 - 21:15
Δείτε επίσης