Διαπραγματευτικό θρίλερ οκτώ ημερών

ΓΙΑ ΝΑ ΚΛΕΙΣΕΙ Η Β’ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

ΣΥΓΚΡΑΤΗΜΕΝΗ ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΓΙΑ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΠΡΙΝ ΤΟ EUROGROUP ΤΗΣ 5ης ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ

Σε θρίλερ 8 ημερών μετατρέπεται από τη Δευτέρα η διαπραγμάτευση Κυβέρνησης και δανειστών, για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, την συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) στην χρηματοδότηση του ελληνικού προγράμματος και την ελάφρυνση του χρέους. Αν και κυβέρνηση και Βρυξέλλες, έχουν συγκρατημένη αισιοδοξία, για επίτευξη συμφωνίας πριν από το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου, πολλά κεφάλαια της αξιολόγησης  παραμένουν ανοιχτά, όπως τα Εργασιακά, τα «κόκκινα» δάνεια οι αλλαγές στην αγορά Ενέργειας και οι αποκρατικοποιήσεις.

  Το Σάββατο πραγματοποιήθηκε  τηλεδιάσκεψη  με τους επικεφαλής των θεσμών που έγινε στο υπουργείο Οικονομικών εν όψει του σημερινού Euro Working Group . Από την κυβέρνηση  συμμετείχαν οι υπουργοί: Οικονομικών  Ε. Τσακαλώτος,  Οικονομίας Δ. Παπαδημητρίου, Ενέργειας Γ. Σταθάκης, Εργασίας  Ε. Αχτσιόγλου και ο αν. υπουργός Οικονομικών  Γ. Χουλιαράκης.  Πηγές του υπουργείου Οικονομικών, τονίζουν ότι κατά τη διάρκεια της συζήτησης σημειώθηκε περαιτέρω προσέγγιση στα λίγα ανοιχτά θέματα που απομένουν.

 Οι συζητήσεις συνεχίστηκαν εχθές σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων. Σε ότι αφορά τα εργασιακά, κύκλοι του υπουργείου τόνισαν ότι η υπουργός επανέλαβε τις γνωστές σε όλους θέσεις της ελληνικής πλευράς και στην διάρκεια της συζήτησης και οι δύο πλευρές ζήτησαν διευκρινίσεις επί σειράς θεμάτων.  Τα εργασιακά, θα πέσουν και σήμερα στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης, σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων. 

 Σήμερα το απόγευμα, η Ομάδα Εργασίας του Εurogroup θα κάνει έναν πρώτο γενικό απολογισμό της πορείας της δεύτερης αξιολόγησης και θα εξετάσει πόσο κοντά βρισκόμαστε στην ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας. Μέχρι την Κυριακή θα μεσολαβήσουν συζητήσεις μεταξύ της κυβέρνησης και δανειστών, ώστε να υπάρξει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη σύγκλιση των δύο πλευρών πριν από το Eurogroup.

 Μέσα στην εβδομάδα, εκτιμάται ότι θα πραγματοποιηθεί και η συνάντηση Ευρωπαίων και ΔΝΤ ώστε να βρεθεί κοινός τόπος για το θέμα του χρέους.

Στόχος, είναι στις 5 Δεκεμβρίου να υπάρξει μια πολιτική συμφωνία τόσο για το κλείσιμο της αξιολόγησης όσο και για το χρέος, η οποία θα μπορούσε στη συνέχεια να ολοκληρωθεί μέσα στο Δεκέμβριο, ίσως σε μια έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης.

Σίγουρος ότι τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για τη συζήτηση της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους λέει από την πλευρά του ο επίτροπος Οικονομικών και νομισματικών υποθέσεων, της Κομισιόν, Πιερ Μοσκοβισί, σε συνέντευξή του στο «Έθνος της Κυριακής».

«Οι Ελληνες έχουν κάνει τόσο πολλές θυσίες τα τελευταία χρόνια και επιτέλους η χώρα είναι έτοιμη να γυρίσει σελίδα. Οι συνθήκες είναι κατάλληλες για τις συζητήσεις που πρέπει να λάβουν χώρα στο Eurogroup. Η συμφωνία του Μαΐου καθορίζει μια σαφή αλληλουχία των βημάτων -με τρία πακέτα μέτρων, βραχυπρόθεσμων, μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων, που μένει να συμφωνηθούν. Περαιτέρω συζητήσεις για το χρέος θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην παραμονή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, όπως συμφωνήθηκε τον Μάιο» τόνισε ο Γάλλος πολιτικός.

Ήρθε η ώρα το ΔΝΤ να αποφασίσει για την Ελλάδα, δήλωσε στο πρακτορείο Bloomberg ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρης Παπαδημητρίου. Τονίζει ότι ο δρόμος προς την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας περνά διαδοχικά από την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, την ελάφρυνση του χρέους και τη συμμετοχή της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης του ΕΚΤ.

 «Το ΔΝΤ έχει αλλάξει πολλές φορές την άποψή του. Είναι πολύ δύσκολο να γνωρίζουμε αν πράγματι θέλουν να είναι εντός ή εκτός. Νομίζω ότι θέλουν να συμμετάσχουν, και εμείς τους θέλουμε εντός», δήλωσε.

 Για τις σκληρές διαπραγματεύσεις στο καυτό θέμα των εργασιακών, ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι «Είμαστε ανυποχώρητοι, γιατί τελικά αυτές οι μεταρρυθμίσεις δεν ωφελούν την ανάπτυξη. Εάν δει κανείς τις προβλέψεις τους, πάντα κάνουν λάθος. Και εννοούμε μεγάλο λάθος. Παρ’ όλα αυτά, εάν το ΔΝΤ έχει ακολουθήσει αυτή τη διαδικασία σε τόσες χώρες, είναι δύσκολο να αλλάξει άποψη».

 Από την πλευρά των δανειστών, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ δήλωσε στην Der Standard ότι «Πολλοί έχουν ξεχάσει πως η Ελλάδα είχε λάβει το 2012 τη μεγαλύτερη ελάφρυνση χρέους στην ιστορία του κόσμου. Ιδιώτες δανειστές παραιτήθηκαν από 100 δισεκατομμύρια ευρώ και οι δημόσιοι πιστωτές βελτίωσαν σαφώς τους όρους δανεισμού. Αυτό σημαίνει μία ελάφρυνση χρέους για τον προϋπολογισμό της Ελλάδας από τους δημόσιους δανειστές, κατά πάνω από οκτώ δισεκατομμύρια τον χρόνο».

 Οπότε,  όπως λέει «όταν το 2018 τελειώσει το πρόγραμμα θα αναλυθεί η βιωσιμότητα του χρέους. Εάν υπάρξει ανάγκη θα δράσουμε. Όμως μία μείωση του χρέους αποκλείεται, και δεν ζητείται ούτε από τους Έλληνες. Εάν τελικά χρειασθεί θα βελτιωθούν ακόμη μία φορά οι όροι, για παράδειγμα ο χρόνος αποπληρωμής. Δεν ευσταθεί ότι το ΔΝΤ βλέπει τα πράγματα διαφορετικά. Η διαφορά έγκειται στο ότι το ΔΝΤ θα ήθελε να αποφασιστούν ήδη τώρα ελαφρύνσεις στο χρέος, αλλά μία διαγραφή χρέους δεν ζητά ούτε το ΔΝΤ».

Σήμερα το απόγευμα, στις 16:15 θα πραγματοποιηθεί  συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου με τον επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, στο υπουργείο Οικονομικών.

 Ο Γάλλος, μαζί με το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ Μπενουά Κερέ, θα συμμετάσχουν στο 27ο ετήσιο συνέδριο «η Ώρα της Ελληνικής Οικονομίας» με τίτλο «η Ελλάδα και το διεθνές μεταβαλλόμενο περιβάλλον. Το συνέδριο το διοργανώνει το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, ενώ το βράδυ, ο Επίτροπος θα είναι κεντρικός ομιλητής σε δείπνο που διοργανώνει προς τιμήν του το Επιμελητήριο.

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή