ΕΚΤΟΞΕΥΘΗΚΕ Η ΦΤΩΧΕΙΑ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΜΕΤΑ ΤΟ 2010 – ΣΤΟΙΧΕΙΑ-ΣΟΚ ΤΟΥ ΟΟΣΑ
Με τον πιο αποκαρδιωτικό τρόπο αποτυπώνεται η πλήρης φτωχοποίηση και εξαθλίωση του ελληνικού λαού εξαιτίας των μνημονίων στα σοκαριστικά στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα Οργανισμός για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη (ΟΟΣΑ).
Σύμφωνα με την σχετική έκθεση, ο αριθμός των ανθρώπων που ζουν σήμερα στην Ελλάδα σε συνθήκες απόλυτης φτώχειας είναι αισθητά μεγαλύτερος σε σύγκριση με τις άλλες χώρες μέλη του Οργανισμού και σαφώς πιο μεγάλος σε σχέση με έξι χρόνια πριν.
Συγκεκριμένα, ο ΟΟΣΑ συμπεραίνει πως στη χώρα μας το 35,2% του πληθυσμού, δηλαδή ένας στους τρεις βρίσκεται πλέον στο όριο της φτώχειας, όταν προ των Μνημονίων το σχετικό ποσοστό ήταν μόλις στο 11,4%.
Συνεπώς, τα τελευταία έξι χρόνια –διάστημα κατά το οποίοι οι δανειστές μας έχουν καταδικάσει σε αιματηρή λιτότητα- οι φτωχοί Έλληνες τριπλασιάστηκαν, ενώ εκφράζονται φόβοι ότι το επόμενο διάστημα θα πολλαπλασιαστούν, αφού η ύφεση της οικονομίας δεν έχει τέλος.
Αξίζει, μάλιστα, να τονισθεί ότι κατά μέσον όρο μόλις το 10% των πολιτών των υπόλοιπων χωρών του ΟΟΣΑ διαβιούν κάτω από το όριο της φτώχειας, γεγονός που καθιστά την Ελλάδα μια από τις πιο φτωχοποιημένες χώρες στον καιρό της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.
Στην έκθεση, που περιλαμβάνει στοιχεία για 35 χώρες, σημειώνεται πως στην Ελλάδα η ανεργία αυξήθηκε μετά το 2010 και ο κατώτατος μισθός μειώθηκε κατά 20%, με τα εισοδήματα να μειώνονται 12% κατά μέσο όρο μεταξύ 2010 και 2014.
Ακόμη, υπογραμμίζεται πως αν και η φορολογική βάση διευρύνθηκε με την εισφορά αλληλεγγύης και τον ΕΝΦΙΑ, ωστόσο η επιδοματική πολιτική προς άνεργους και οικογένειες «πάγωσε».
Παράλληλα, τονίζεται ότι η επίμονη μακροχρόνια ανεργία και αργή αύξηση των μισθών εμπόδισε την αύξηση των εισοδημάτων των φτωχότερων νοικοκυριών.
Μάλιστα, κατά τον ΟΟΣΑ τα νοικοκυριά υψηλότερου εισοδήματος επωφελήθηκαν περισσότερο από την ανάκαμψη από ό, τι τα άτομα με μεσαία και χαμηλά εισοδήματα.
Όπως προκύπτει, η εισοδηματική ανισότητα παραμένει διεθνώς σε επίπεδα ρεκόρ, παρά τη μείωση της ανεργίας και τη βελτίωση των ποσοστών απασχόλησης.