Προϋπολογισμός Δημοσιονομικού Αδιεξόδου

Με αφετηρία το σημερινό άρθρο, θα ξεκινήσουμε μια σειρά αναλύσεων σχετικές με το Γενικό Κρατικό Προϋπολογισμό (ΓΚΠ) οικονομικού έτους 2017. Το σημαντικότερο δημοσιονομικό μέγεθος που καθρεφτίζει τη γενικότερη κατάσταση των Δημοσίων Οικονομικών μιας χώρας, είναι το επίπεδο του δημοσίου χρέους της, τόσο ως απόλυτο μέγεθος όσο και ως ποσοστό του ΑΕΠ (Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν). Γι’ αυτό, το πρώτο άρθρο της σειράς ασχολείται με την πορεία του δημοσίου χρέους της Ελλάδας. Σύμφωνα με τα στοιχεία των πινάκων 4.1 και 4.2 της Εισηγητικής Έκθεσης του ΓΚΠ του 2017, την περίοδο 2015-2016, το χρέος της κεντρικής διοίκησης βάσει της μεθόδου ESA (European System of Accounts) από 323,3 δις ευρώ (€) ή 184% του ΑΕΠ, εκτιμάται ότι αυξήθηκε σε 327,5 δις € ή 187,2% του ΑΕΠ της ελληνικής οικονομίας. Η ανοδική τάση του δημοσίου χρέους σε απόλυτες τιμές και ως ποσοστό του ΑΕΠ κατά τη διάρκεια του 2016, πιστοποιούν την ανησυχητική επιδείνωση των Δημοσίων Οικονομικών της Ελλάδας και καταδεικνύουν το υφιστάμενο δημοσιονομικό αδιέξοδο. Με κριτήριο τις προβλέψεις του υφιστάμενου κυβερνητικού οικονομικού επιτελείου, η ανοδική πορεία του κρατικού χρέους αναμένεται να συνεχιστεί και το 2017. Τα στοιχεία των πινάκων 4.1 και 4.2 της Εισηγητικής Έκθεσης του ΓΚΠ, αναφέρουν ότι το χρέος της κεντρικής κυβέρνησης την περίοδο 2016-2017 από 327,5 αναμένεται να αυξηθεί στα 331,2 δις €.

Η δυσχερέστατη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας καταδεικνύεται από τα κάτωθι αποκαρδιωτικά ποσοτικά δεδομένα: 1) Στον πίνακα 4.5 της Εισηγητικής Έκθεσης, αναφέρεται ότι το 11,3% του χρέους της κεντρικής κυβέρνησης του 2016 ή 37 δις €, λήγει σε χρονική περίοδο μικρότερης του έτους. Πασιφανές είναι ότι η Ελλάδα άνευ της σύναψης νέων δανείων δεν δύναται εντός του 2017 να αποπλήρωνε το τεράστιο ποσό των 37 δις €. Και πώς να το ξεπλήρωνε, όταν το συνολικό ισοζύγιο της γενικής κυβέρνησης επί σειρά ετών εμφανίζει ελλείμματα αρκετών δις €; Η ονομαστική μείωση του δημοσίου χρέους της χώρας, προϋποθέτει την επίτευξη πραγματικών και όχι εικονικών πλεονασμάτων στον κρατικό προϋπολογισμό. 2) Στον πίνακα της Εισηγητικής Έκθεσης 4.7 μνημονεύεται, ότι, το 2016 εκτός του χρέους των 327,5 δις €, υπάρχει και ένα βραχυπρόθεσμο χρέος της τάξης των 541 δις €. Ως βραχυπρόθεσμο χρέος θεωρείται το χρέος μιας χώρας, που λήγει σε χρονική περίοδο μικρότερης του έτους. Εντυπωσιακή είναι η διαπίστωση ότι το 2010, το βραχυπρόθεσμο χρέος της Ελλάδας ήταν μόλις 22,6 δις €. Εντούτοις, η εκκωφαντική επισήμανση είναι ότι το χρέος των 541 δις € δεν συνυπολογίζεται στο επίσημο δημόσιο χρέος της χώρας, παρότι για το χρέος αυτό ο κρατικός προϋπολογισμός επιβαρύνεται κάθε χρόνο με αρκετά δις ευρώ σε τόκους για την εξυπηρέτησή του. Αξιοπρόσεκτο είναι ότι στον πίνακα 3.15 της Εισηγητικής Έκθεσης, οι συντάκτες του κρατικού προϋπολογισμού προβλέπουν ότι το 2017 το βραχυπρόθεσμο χρέος της χώρας θα ανέλθει στα 550 δις €. Σε ποιους παράγοντες και γιατί, την περίοδο 2010-2016 το βραχυπρόθεσμο χρέος της Ελλάδας από 22,6 εξακοντίστηκε σε 541 δις €;

3) Στον πίνακα 4.9 της Εισηγητικής Έκθεσης, παρατηρούμε ότι στο δημοσιονομικό έτος 2016, αναγράφεται και ένα άλλο χρέος ύψους 12,8 δις €. Το χρέος των 12,8 δις απεικονίζει χορηγηθέντα τραπεζικά δάνεια σε φορείς εντός και εκτός γενικής κυβέρνησης, ληφθέντα με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου. Το μέρος των δανείων που κάποιοι από τους φορείς αυτούς δεν δύνανται να εξυπηρετήσουν, εκπίπτει και αυτομάτως η κάλυψή τους αναλαμβάνεται από τον κρατικό προϋπολογισμό, προκαλώντας έτσι την περαιτέρω αύξηση του δημοσίου χρέους της χώρας. 4) Στον πίνακα 2.1 απεικονίζεται ένα χρέος 6,2 δις €, που αφορά ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του ελληνικού δημοσίου συμπεριλαμβανομένων των μη επιστροφών φόρων σε φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις. Στο σημείο αυτό βάζουμε μια άνω τελεία στο βουνό των χρεών του ελληνικού κράτους. Όσοι ξέρουν από Δημόσια Οικονομικά, πολύ καλά γνωρίζουν ότι εκτός των ανωτέρω χρεών, υπάρχει και ένα άλλο χρέος το οποίο εκτιμάται σήμερα σε 65 δις €, που χαρακτηρίζεται ως χρέος του ευρύτερου δημόσιου τομέα και αθροίζεται στο εξωτερικό δημόσιο χρέος της Ελλάδας. Συνεπώς, τα αδιαμφισβήτητα χρέη του επίσημου ελληνικού κράτους εκτιμώνται το 2016 στο αστρονομικό ποσό των 952,5 δις ευρώ (327,5+541,0+12,8+6,2+65,0=952,5). Εσύ μισθοσυντήρητε Έλληνα, ταλαίπωρε συνταξιούχε, τίμιε ελεύθερε επαγγελματία και κορόιδο επιχειρηματία που σε χώνουν στη φυλακή για οφειλές στην εφορία ή το ΙΚΑ, πλήρωνε χαράτσια για να ξεχρεώσει η μεταπολιτευτική κλεπτοκρατία το δημόσιο χρέος των 952,5 δις ευρώ.

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή