Η τραγική ιστορία του νεκρού στο Χαϊδάρι

Μία ακόμη τραγωδία με νοσηλευόμενο στο Δαφνί, που έχει γίνει «ξέφραγο αμπέλι»

Ανατριχίλα και συνάμα προβληματισμό προκαλούν οι αποκαλύψεις που άρχονται στο φως γύρω από τον νεαρό άνδρα που εντοπίστηκε νεκρός το βράδυ της Πέμπτης στο δάσος Χαϊδαρίου.

Όπως προέκυψε από την έρευνα της αστυνομίας, πρόκειται για έναν 34χρονο νοσηλευόμενο στο Ψυχιατρικό νοσοκομείο Αττικής (ΨΝΑ), η σορός του οποίου εντοπίστηκε από περαστικό. Το θύμα έφερε τραύμα στο πίσω μέρος του κεφαλιού και σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις των ειδικών ο θάνατός του οφείλεται είτε σε ατύχημα, είτε σε αυτοκτονία.

Το τελευταίο διάστημα είχε εκδηλώσει αυτοκτονικές τάσεις και είχε εισαχθεί στο Δαφνί την περασμένη Τετάρτη με εισαγγελική εντολή, μετά από απόπειρα να δώσει τέλος στη ζωή του, χρησιμοποιώντας ξυραφάκια.

Αυτός ήταν και ο λόγος που ο γιατρός του 4ου Τμήματος του Δαφνίου αιτήθηκε τη μεταφορά του ασθενούς στα εξωτερικά ιατρεία, ώστε να του χορηγηθεί αντιτετανικός ορός.

Οι λεπτομέρειες της  απόδρασης του δεν έχουν γίνει γνωστές, ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες, το προσωπικό ενημέρωσε την Αστυνομία για την απουσία του ασθενούς, ενώ σύμφωνα με τις ίδιες πηγές κάποιοι τον είδαν να τρέχει προς το άλσος Χαϊδαρίου.

Έντονο προβληματισμό και πολλά ερωτήματα, πάντως, εγείρει η ευκολία με την οποία κατάφερε να διαφύγει της επιτήρησης του νοσηλευτικού προσωπικού και να το «σκάσει» ανενόχλητος από το ίδρυμα.

Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές του μήνα τρεις ακόμη τρόφιμοι έχασαν τη ζωή τους, όταν επικίνδυνος ασθενής– κρατούμενος, κατάφερε να λύσει τους ιμάντες με τους οποίους κρατούνταν καθηλωμένος και προκάλεσε την φονική πυρκαγιά σε πτέρυγα του ισογείου.

Επίσης, πριν από περίπου τέσσερις μήνες μία ακόμη τραγωδία είχε εκτυλιχθεί στο Δαφνί όταν 42χρονος ασθενής, ο κατάφερε να λυθεί και χτύπησε μέχρι θανάτου έναν 63χρονο τρόφιμο.

Στο μεταξύ, εργαζόμενοι στο Δαφνί καταγγέλλουν πως την περασμένη Κυριακή επικίνδυνος ασθενής με ποινική εμπλοκή (άρθρο 69) επιτέθηκε κατά του προσωπικού και έθεσε σε σοβαρό κίνδυνο τη ζωή υπαλλήλου, τον οποίο έπιασε από το λαιμό.

Μετά τις εξελίξεις αυτές, το προσωπικό επαναφέρει το ζήτημα της απουσίας «φυλακτικού προσωπικού και την παράλειψη ειδικά διαμορφωμένων χώρων νοσηλείας» για τους ασθενείς του άρθρου 69.

Το εν λόγω άρθρο ορίζει ότι εάν κάποιος λόγω νοσηρής διατάραξης των πνευματικών λειτουργιών του απαλλάχθηκε από την ποινή ή τη δίωξη για κακούργημα ή πλημμέλημα το δικαστήριο διατάσσει την παραμονή του σε δημόσιο θεραπευτήριο. Όμως, στη χώρα μας δεν λειτουργεί ούτε μία εξειδικευμένη μονάδα για να νοσηλεύει και παράλληλα να φυλάσσει την ειδική αυτή κατηγορία ασθενών.

Επιπλέον, στο μεγαλύτερο ψυχιατρικό νοσοκομείο της χώρας εντοπίζονται σοβαρά κενά στο προσωπικό. Είναι ενδεικτικό ότι από τις 1.188 οργανικές θέσεις νοσηλευτών που προβλέπονται Δαφνί, σήμερα ο αριθμός τους δεν ξεπερνά τους 605.

Την ίδια ώρα, εντύπωση προκαλεί το γεγονός, ότι το ΨΝΑ παραμένει ακέφαλο από τον περασμένο Μάιο, οπότε ο διοικητής είχε απομακρυνθεί με απόφαση του  πρώην υπουργού Υγείας, Παναγιώτη Κουρουμπλή, για «λόγους εργασιακής ειρήνης»…

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή