Ο διωγμός των Αρίστων

Θεματα Παιδείας και ιδίως ζητήματα που άπτονται της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, έχουν αποτελέσει βασικά αντικείμενα ανάλυσης της παρούσας στήλης. Αφορμή συγγραφής του σημερινού μας άρθρου, αποτέλεσε η συγκινητική επιστολή που μου απέστειλε ο φίλος της Kontranews και διακεκριμένος ιατρός, με τα αρχικά Χ.Γ.Β. Ο φίλος αναγνώστης μου απέστειλε και συνοπτικό βιογραφικό από το οποίο προκύπτει, ότι, είναι κάτοχος διδακτορικού διπλώματος (PhD) σε ένα από τα καλύτερα πανεπιστήμια του Καναδά και με αξιόλογο επιστημονικό έργο. Ψάχνοντας στο Google Scholar, διαπίστωσα ότι ο Δρ. Χ.Γ.Β. στο επιστημονικό πεδίο της ενδοκρινολογίας, έχει δημοσιεύσει σημαντικά άρθρα σε έγκριτα διεθνή επιστημονικά περιοδικά, τα οποία έχουν λάβει μεγάλο αριθμό «ετεροαναφορών» (citations). Η καταξίωση του Δρ. Χ.Γ.Β. στην διεθνή ακαδημαϊκή-επιστημονική κοινότητα είναι πασιφανής και αδιαμφισβήτητη. Πρόκειται για διεθνούς φήμης επιστήμονα που τιμά την Ελλάδα και επάξια υπηρετεί το αντικείμενο της ιατρικής επιστήμης.

Αυτός ο καταξιωμένος επιστήμονας δεν κατάφερε να σταδιοδρομήσει σε κάποιο ελληνικό πανεπιστήμιο. Στην επιστολή του μου περιγράφει το Γολγοθά του. Τον έφαγαν τα καθηγητικά κυκλώματα. Αν και εξελέγη καθηγητής και διευθυντής κλινικής πασίγνωστου ελληνικού νοσοκομείου, το καθηγητικό κατεστημένο δεν τον άφησε να προσφέρει στην πατρίδα του, αυτά που πρόσφερε στον Καναδά και σε άλλες χώρες του εξωτερικού. Του δημιούργησαν προσκόμματα νομικής φύσεως, εξαναγκάζοντάς τον να τρέχει επί 15 χρόνια στο Συμβούλιο Επικρατείας. Ο Γολγοθάς του ήταν πολυετής και πολυέξοδος. Η δικαίωση αυτού του διακεκριμένου επιστήμονα δεν ήλθε από το ελληνικό πανεπιστήμιο αλλά από την κοινωνία, καθότι τα αποτελέσματα των ερευνών του μετουσιώθηκαν σε φαρμακευτικές αγωγές για τη σωτηρία ανθρώπινων ζωών. Στο πρόσωπο του ιατρού Χ.Γ.Β. αποτυπώνεται «ο διωγμός των αρίστων».

Σε αυτή τη δύσμοιρη χώρα, τα πανεπιστημιακά κυκλώματα αποτελούν το καρκίνωμα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Άριστοι θεωρούνται τα μέλη του κυκλώματος. Οι πανεπιστημιακές κλίκες συνιστούν ανασχετικό παράγοντα προσέλκυσης διακεκριμένων ελλήνων επιστημόνων του εξωτερικού. Αν δεν είσαι υποτακτικός και οσφυοκάμπτης της ομαδούλας των καθηγητών, είναι πολύ δύσκολο να ακολουθήσεις πανεπιστημιακή καριέρα σε αυτή τη χώρα. Η κλίκα των καθηγητών ελέγχει όλα τα όργανα διοίκησης του πανεπιστημίου, με συνέπεια άξιοι και άριστοι σαν τον κύριο Χ.Γ.Β., με δημοκρατικό ήθος και αξιοπρέπεια, δεν έχουν προοπτική πανεπιστημιακής καριέρας στη χώρα της μίζας και της αρπαχτής. Εκτός αν έχεις “μπάρμπα στη Κορώνη”, που θα σήμαινε ότι θα είσαι και ο εκλεκτός της κλίκας. Όταν λέμε πανεπιστημιακή κλίκα καθηγητάδων εννοείται μια μικρή ομαδούλα, η οποία ενδιαφέρεται για τον έλεγχο όλων των οργάνων διοίκησης του πανεπιστημίου και κυρίως επικεντρώνεται στο μοίρασμα του πακτωλού χρημάτων, που εισρέουν στα ταμεία των Ειδικών Λογαριασμών από ερευνητικά προγράμματα, δίδακτρα μεταπτυχιακών, δωρεές, κ.λπ.

Σκεφτείτε την τεράστια οικονομική δύναμη που έχουν οι καθηγητικές συντεχνίες, όταν κάθε χρόνο εκτός των δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ από πόρους του κρατικού προϋπολογισμού, έχουν να διαχειριστούν και άρα να μοιράσουν αναμεταξύ τους, τα εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ από ερευνητικά προγράμματα, έσοδα μεταπτυχιακών προγραμμάτων, δωρεές, έσοδα από σεμινάρια, κ.λπ. Επτά χρόνια που η πατρίδα στενάζει κάτω από τη μπότα των μνημονίων, είδατε κανένα πρύτανη να διαμαρτυρηθεί στο Σύνταγμα ή την Ομόνοια; Όταν όμως η κυβέρνηση έφερε στη Βουλή το νέο νόμο για τις μεταπτυχιακές σπουδές, που το πλαφόν από 100% έπεφτε στο 20% και ψαλιδίζονταν τα δίδακτρα των μεταπτυχιακών, ξεσηκώθηκε η Σύνοδος των Πρυτάνεων. Όταν την περίοδο 2010-2016, οι μισθοί μας μειώθηκαν πάνω από 50%, είδατε καμιά Σύνοδο Πρυτάνεων να ξεσηκώνεται και να σηκώνει τα λάβαρα του αγώνα; Που είναι οι Σύλλογοι των μελών ΔΕΠ (Διδακτικό Ερευνητικό Προσωπικό); Οι κλίκες με όπλο το νόμο Διαμαντοπούλου κατάφεραν και τους εξαφάνισαν από τα πανεπιστημιακά ιδρύματα. Ας είναι καλά τα εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, που κάθε χρόνο εισπράττουν οι εξυπνάκηδες των καθηγητικών κυκλωμάτων και οι παρακεντέδες των πανεπιστημιακών κυκλωμάτων. Όσο για τον αγαπητό φίλο της στήλης διακεκριμένο ιατρό Χ.Γ.Β., θα ήθελα να του πω ότι καλύτερα που έμεινε μακριά από τις διεφθαρμένες κλίκες, καταξιώθηκε διεθνώς και τελικά το επιστημονικό του έργο έγινε ευρέως αποδεκτό από την παγκόσμια ακαδημαϊκή κοινότητα.

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή