Έναν Έλληνα διόρισε ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ως προσωπάρχη του Λευκού Οίκου.
Ο λόγος για Ρέινς Πρίμπους, πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, η μητέρα του οποίου είναι Ελληνίδα με καταγωγή από το Πλωμάρι της Μυτιλήνης.
Ο παππούς του, Ηρακλής Πιτσιλαδής, έφυγε από το Πλωμάρι αναζητώντας μια καλύτερη ζωή στην Αφρική. Στο Σουδάν, παντρεύτηκε την Εριέττα Φρατζόγλου, η οποία ήταν επίσης από το Πλωμάρι, και απέκτησαν τέσσερα παιδιά, την Μαρία, την Ελπινίκη, τη Δήμητρα και την Πηνελόπη.
Η Δήμητρα στο Χαρτούμ γνώρισε κι ερωτεύθηκε έναν αμερικανό με γερμανικές, αγγλικές και ρωσικές ρίζες, με τον οποίο παντρεύτηκαν και έφυγαν για την Αμερική, όπου γεννιέται ο Ρέινς. Ο νέος προσωπάρχης του Λευκού Οίκου μεγάλωσε στο Γουισκόνσιν, μαθαίνοντας ελληνικά και ακούγοντας συνεχώς τη μητέρα του να μιλά για την μακρινή πατρίδα.
Ο ίδιος επισκέπτεται συχνά την Ελλάδα, ενώ δηλώνει υπερήφανος για την ελληνική καταγωγή του και δεν παραλείπει να επισκέπτεται τακτικά την ελληνική εκκλησία της Αγίας Σοφίας στην Ουάσιγκτον.
Το 2011, ο τότε 38χρονος Ρεπουμπλικανός δήλωνε χαρακτηριστικά: «Είμαι υπερήφανος που είμαι Έλληνας, είναι ευλογία από τον Θεό να είσαι Έλληνας».
Ο Πρίμπους αναλαμβάνει θέση-κλειδί, που διορίζει και επιβλέπει το προσωπικό του Λευκού Οίκου, αλλά κανονίζει και τη «ροή» των προσώπων που μπαίνουν στο Οβάλ Γραφείο για να συναντήσουν τον πρόεδρο.
Αποτελεί επίσης τον άνθρωπο που έρχεται σε άμεση συνεννόηση με το Κογκρέσο και άλλα μέλη της κυβέρνησης, προκειμένου να υλοποιηθεί η προεδρική ατζέντα.
Η επιλογή του Πρίμπους, πιστού συμμάχου του Τραμπ στον προεκλογικό του αγώνα, ο οποίος διατηρεί στενές σχέσεις με τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Πολ Ράιαν, σηματοδοτεί την προθυμία του Τραμπ να συνεργαστεί με τον Ράιαν και το Κογκρέσο, όπου επικρατούν οι ρεπουμπλικανοί, για να περάσει το πρόγραμμά του.
Ο Πρίμπους θεωρείται πρόσωπο ήπιων τόνων με συναινετική διάθεση, όπως τουλάχιστον αναφέρουν τα αμερικανικά Μέσα.
Η συναινετική του διάθεση φάνηκε και στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, όταν κατ’ επανάληψη χρειάστηκε ένας «ειρηνοποιός» για να ρίχνει τους τόνους, όταν στο κόμμα θύμωναν με τις εμπρηστικές τοποθετήσεις του υποψήφιου για την προεδρία.
Ο άλλος υποψήφιος για τη θέση ήταν ο Στίβεν Μπάνον, πρόεδρος της προεκλογικής καμπάνιας του Τραμπ και πρώην διευθυντής του ιστότοπου ειδήσεων Breitbart News. Ο Μπάνον θα αναλάβει ως επικεφαλής της στρατηγικής του Τραμπ και ανώτατος σύμβουλός του.
Θετικές επαφές με Αγγλία και Ρωσία
Σχέσεις συνεργασίας και τρόπους επικοινωνίας με τον νεοεκλεγέντα πλανητάρχη έχει αρχίζει ήδη να χτίζει η Βρετανία, όπως δήλωσε η εκπρόσωπος της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι ερωτηθείσα για το ταξίδι στις ΗΠΑ του υποστηρικτή του Brexit Νάιτζελ Φάρατζ.
Ο Φάρατζ, ο πρώτος Βρετανός πολιτικός που επισκέπτεται τον νέο Αμερικανό πρόεδρο, συναντήθηκε με τον Τραμπ το Σάββατο και άφησε να εννοηθεί ότι θα έπρεπε να αποτελέσει τον μεσολαβητή μεταξύ της βρετανικής και της αμερικανικής κυβέρνησης.
Στο ίδιο μήκος κύματος, ο υπουργός Εξωτερικών της Αγγλίας, Μπόρις Τζόνσον, -ένθερμος οπαδός του Brexit- εκτίμησε ότι η εκλογή Τραμπ αποτελεί «μια ευκαιρία» για την Ευρωπαϊκή Ένωση.
«Ο Ντόναλντ Τραμπ, όπως το έχω ήδη πει, είναι κάποιος με τον οποίο μπορούμε να συζητήσουμε και πιστεύω ότι η εκλογή του ενδέχεται να είναι κάτι καλό για τη Βρετανία, αλλά και για την Ευρώπη», δήλωσε ο Τζόνσον στη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες.
Την Κυριακή ο Τζόνσον δεν συμμετείχε στη Σύνοδο των ομολόγων του της Ε.Ε. που ήταν αφιερωμένη στις επιπτώσεις της εκλογής Τραμπ, εκτιμώντας ότι είναι «ανώφελη» μια τέτοια συζήτηση σε αυτό το στάδιο, την ώρα που ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ δεν έχει ξεκαθαρίσει την εξωτερική του πολιτική.
Αλλά και η Ρωσία εμφανίζεται έτοιμη να εργαστεί με ταχείς ρυθμούς για να αποκαταστήσει τις σχέσεις με την Ουάσινγκτον τώρα που ο Ντόναλντ Τραμπ εξελέγη πρόεδρος των ΗΠΑ, ανέφερε ο υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριάμπκοφ.
Ο ίδιος, πάντως, έσπευσε να διευκρινίσει ότι το Κρεμλίνο δεν γνωρίζει πολλά για τα σχέδια του Τραμπ σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και αναγνώρισε ότι υπάρχει διαφορά ανάμεσα στις προεκλογικές του δεσμεύσεις και τις πολιτικές που θα εφαρμόσει μόλις αναλάβει καθήκοντα.
Αντιθέτως, ο επόμενος πρόεδρος της Γερμανίας, Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ, τον οποίον επέλεξε ο κυβερνητικός συνασπισμός της χώρας ως υποψήφιο για την προεδρία, είναι σφοδρός επικριτής του Ντόναλντ Τραμπ.
Ο Στάινμαϊερ, ο οποίος θα εκλεγεί στις 12 Φεβρουαρίου 2017 από το γερμανικό κοινοβούλιο, επέκρινε με σφοδρότητα τον Τραμπ κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας στις ΗΠΑ, χαρακτηρίζοντας τον
«κήρυκα του μίσους», ενώ μετά την εκλογή του δήλωσε πως περιμένει πιο «δύσκολους καιρούς» σε διεθνές επίπεδο, αρνούμενος επίμονα να τον συγχαρεί.
Άγνοια στη Βόρεια Κορέα
Στο μεταξύ, εν έτει 2016 που η πληροφορία μεταδίδεται από τη μια άκρη του κόσμου στην άλλη με ταχύτητα… φωτός, υπάρχει χώρα στην οποία οι πολίτες της δεν γνωρίζουν ακόμη για την εκλογή του νέου πλανητάρχη.
Ο δικτάτορας Κιμ Γιονγκ Ουν στη Βόρεια Κορέα δεν έχει πάρει ακόμα απόφαση να ανακοινώσει τα αποτελέσματα των αμερικανικών προεδρικών εκλογών στον λαό του.
Βέβαια, αυτό δεν είναι και τόσο ασυνήθιστο για το συγκεκριμένο καθεστώς, αφού και το 2008 η βορειοκορεάτικη κυβέρνηση έκανε τρεις μέρες να ανακοινώσει τη νίκη του Ομπάμα.
Πάντως, σύμφωνα με την βρετανική Independent η καθυστέρηση σχεδόν μιας εβδομάδας μπορεί να έχει μία ακόμα εξήγηση, αφού για πρώτη φορά ο Κιμ Γιονγκ Ουν μπορεί να μην είναι σίγουρος εάν θέλει να παρουσιάσει τον Τραμπ ως τον «απόλυτο εχθρό», όπως έκανε με τους προκατόχους του τα περασμένα χρόνια.