Μερική απασχόληση: Από τα ολότελα καλή και η Παναγιώταινα, αλλά ο λαϊκισμός έχει αντιρρήσεις…

 

Απο τα στοιχεια του συστήματος Εργάνη προκύπτει ότι τον περασμένο Οκτώβριο, το 61,68% αφορούσε μερική ή εκ περιτροπής απασχόληση και ότι την ίδια περίοδο οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης επικρατούν, με τις προσλήψεις μερικής ή εκ περιτροπής απασχόλησης να αφορούν το 54,22% των νέων θέσεων εργασίας, έναντι 45,78% που αφορούν θέσεις πλήρους απασχόλησης.

Κι αντί μερικοί να πουν από τα ολότελα, έτσι όπως καταντήσαμε, καλή και η Παναγιώταινα, συνεχίζουν μερικοί το γνωστό βιολί των αντιδράσεων και του λαϊκισμού σαν να μην είναι η χώρα ενταγμένη σε τρία Μνημόνια επί έξι χρόνια, σαν να μην είναι το ποσοστό ανεργίας στη χώρα την ίδια περίοδο σταθερά κοντά στο 24% και σαν να μην έχουν εξουθενωθεί τα ελληνικά νοικοκυριά από τις φοροκαταιγίδες και τους «κόφτες» μισθών και συντάξεων !

Θα προτείναμε σε όλους αυτούς τους νεολαϊκιστές και αιθεροβάμονες ότι στην περιοχή των Κουτόφραγκων, που δεν έχουν Μνημόνια, δηλαδή στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, τα άτομα που εργάζονται με καθεστώς μερικής απασχόλησης ή έχουν δεύτερη εργασία, αντιπροσωπεύουν 19,6% και στην Ευρωζώνη το 21,5%, έναντι μόλις 9,3% στην Ελλάδα! Σημειώνεται ότι το ποσοστό αυτό των γυναικών είναι σημαντικά υψηλότερο από το αντίστοιχο των ανδρών. Πάνω από τα τρία τέταρτα (76,7 %) του συνόλου των γυναικών που απασχολούνταν στις Κάτω Χώρες το 2014 εργάζονταν με καθεστώς μερικής απασχόλησης, ποσοστό που ήταν με μεγάλη διαφορά το υψηλότερο απ’ όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ.

Το 2014, το ποσοστό των απασχολουμένων στην ΕΕ-28 με σύμβαση ορισμένου χρόνου (απασχόληση ορισμένου χρόνου) ήταν 14,0 %. Πάνω από ένας στους τέσσερις (28,3 %) εργαζομένους είχαν σύμβαση ορισμένου χρόνου στην Πολωνία ενώ η αναλογία αυτή ήταν πάνω από ένας στους πέντε στην Ισπανία (24,0 %), στην Πορτογαλία (21,4 %) και στις Κάτω Χώρες.

Επίσης, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, το ποσοστό απασχολουμένων με σύμβαση ορισμένου χρόνου στην Ελλάδα είναι γύρω στο 15 %, ενώ στα υπόλοιπα κράτη μέλη της ΕΕ-28, το ποσοστό των εργαζομένων που απασχολούνταν με σύμβαση ορισμένου χρόνου κυμαίνεται από 19,0 % στην Κύπρο έως 2,8 % στη Λιθουανία και 1,5 % στη Ρουμανία. Οι σημαντικές διαφορές μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ όσον αφορά την τάση για σύναψη συμβάσεων ορισμένου χρόνου ενδέχεται, τουλάχιστον σε κάποιο βαθμό, να εκφράζουν τις εθνικές πρακτικές, την προσφορά και τη ζήτηση εργατικού δυναμικού, τις εκτιμήσεις του εργοδότη σχετικά με τη δυνητική αύξηση ή συρρίκνωση της δραστηριότητας και την ευκολία με την οποία οι εργοδότες μπορούν να προσλαμβάνουν και να απολύουν προσωπικό.

 

 

 

 

 

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή